07:38:29 26.01.2022
Stiri

Ștefan Gligor îl numește INCOMPETENT pe vicepremierul Spînu, deoarece a admis ca rușii să ne AMENINȚE cu deconectarea gazelor: „E semnat în numele R. Moldova… Trebuie să-și asume deplina responsabilitate pentru această criză”

Actualitate 23.11.2021 12:58 Vizualizări3442 Autor: Ziarul National
Ștefan Gligor îl numește INCOMPETENT pe vicepremierul Spînu, deoarece a admis ca rușii să ne AMENINȚE cu deconectarea gazelor: „E semnat în numele R. Moldova… Trebuie să-și asume deplina responsabilitate pentru această criză”


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, ar fi dat dovadă de incompetență atunci când a semnat, în numele R. Moldova, Protocolul cu „Gazprom”, iar ulterior nu a ținut cont de obligația asumată – Guvernul R. Moldova să le achite rușilor consumul de gaze pentru lunile octombrie și noiembrie. O declarație în acest sens a fost făcută de liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

„Ieri, Andrei Spînu ne spunea că nu știe conținutul notificării înaintate de „Gazprom”, că va face cunoștință și va reveni suplimentar. Astăzi ne spune că„datoria R. Moldova față de „Gazprom” s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la prețul de peste 790 de dolari/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna respectivă nu a acoperit diferența”. Cu alte cuvinte consumatorii erau facturați la cca 148 de dolari, iar în același timp gazele erau achiziționate cu 790 de dolari. Diferența a constituit circa 74 de milioane de dolari, care trebuiau achitate conform contractului (secretizat) între „Gazprom” și „Moldovagaz” până la data de 22 noiembrie. Adică până ieri Spînu nu știa asta? Trebuia „Gazprom” să ne dea notificarea de deconectare?”, se întreabă fostul susținător al actualei guvernări.

Citește și: Vicepremierul Spînu confirmă că SA „Moldovagaz” este OBLIGATĂ să plătească rușilor de la „Gazprom” peste 74 de MILIOANE de dolari. „Această formulă de achitare nu e o condiționalitate nouă. Guvernul caută soluții pentru a garanta livrarea gazelor”

Gligor e sigur că vicepremierul Spînu știa prea bine de acest termen-limită, dar nu a întreprins nimic.

Citește și: ULTIMATUM // „Gazprom”-ul amenință R. Moldova că va SISTA livrarea de gaze naturale, dacă „Moldovagaz” nu va achita facturile curente timp de 48 de ore

„Cu certitudine știa. Conform Protocolului semnat de Spînu în numele R. Moldova pe 29 octombrie, prin p. 8 acesta și-a asumat obligația, prin intermediul Comisiei Situații Excepționale, să aloce sumele suplimentare (diferența) necesare pentru achitarea gazelor consumate de malul drept în lunile octombrie și noiembrie 2021. În această situație mă întreb cât de incompetent sau iresponsabil trebuie să fii, încât să-ți asumi o astfel de obligație, să nu o onorezi și nici să nu explici propriilor cetățeni că statul și-a asumat obligația să achite diferența. Este cert ca dl Spînu în calitatea sa de „manager de talie internațională” trebuie să-și asume deplina responsabilitate pentru această criză”, a conchis Gligor.Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Comunitatea identitară

21.01.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anunț de război „hib...

17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md