05:39:42 16.07.2024
Stiri

ULTIMATUM // „Gazprom”-ul amenință R. Moldova că va SISTA livrarea de gaze naturale, dacă „Moldovagaz” nu va achita facturile curente timp de 48 de ore

Actualitate 22.11.2021 19:12 Vizualizări2674 Autor: Ziarul National
ULTIMATUM // „Gazprom”-ul amenință R. Moldova că va SISTA livrarea de gaze naturale, dacă „Moldovagaz” nu va achita facturile curente timp de 48 de ore Ria.ru


UPDATE // Directorul SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a confirmat că este vorba de o datorie a R. Moldova la gaze pentru luna octombrie și pentru jumătate din luna noiembrie curent, care se ridică la circa 1,3 miliarde de lei.

„Moldovagaz” a reușit să achite până acum doar 100 de milioane de lei din această datorie.


R. Moldova ar putea rămâne fără căldură și energie electrică, dacă nu achită, în decurs de 48 de ore, facturile curente pentru gazele naturale.

Ultimatumul a fost înaintat de către cei de la compania rusească „Gazprom”, iar autoritățile de la Chișinău nu au comentat situația deocamdată.

Contractul semnat de „Gazprom” cu R. Moldova include condiția achitării 100% a plăților curente pentru gaze, iar termenul-limită a expirat luni, pe 22 noiembrie. În acest sens, compania a atenționat R. Moldova că, în următoarele 48 de ore, va înceta furnizarea de gaze, dacă nu va achita datoria, a spus purtătorul de cuvânt al „Gazprom”, Sergey Kupriyanov, la postul de televiziune „Rossia 24”.

„Termenul de plată pentru consumul curent este astăzi, 22 noiembrie. Nu există nicio plată. În acest sens, astăzi „Gazprom” a notificat, potrivit contractului, partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către R. Moldova vor fi oprite", a spus Kupriyanov, citat de ria.ru, invocând în același timp „situația foarte dificilă economică și financiară a Republicii Moldova”.

Menționăm că „Gazprom” și „Moldovagaz” au semnat, la finele lunii octombrie curent, un nou contract de furnizare a gazelor naturale către R. Moldova pentru o perioadă de cinci ani. Decizia venea după o lună de criză energetică în R. Moldova, când „Gazprom” a redus cu 35% livrările de gaze către republica noastră, chiar dacă prețul solicitat era de 790 de dolari pentru mia de metri cubi.

„S-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între „Moldovagaz” și „Gazprom”, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune pe moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de două ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a declarat anterior vicepremierul Andrei Spînu, principalul negociator al Guvernului în problema gazelor.

Ulterior, ANRE a majorat, la cererea „Moldovagaz”, de 2,4 ori tarifele la gazele naturale, până la 11,08 lei metrul cub.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md