22:51:09 01.03.2024
Stiri

VIDEO // Parlamentul a DECIS. Vlad Filat nu mai este DEPUTAT. Cine ar putea să-i ia locul

Politică 15.12.2016 14:33 Vizualizări3730 Autor: Ziarul National
VIDEO // Parlamentul a DECIS. Vlad Filat nu mai este DEPUTAT. Cine ar putea să-i ia locul


Fostul lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), ex-premierul Vlad Filat, nu mai este începând de astăzi deputat în Parlamentul R. Moldova. Parlamentul a decis astăzi ca fostul premier, condamnat la nouă ani de închisoare, să rămână fără mandatul de deputat.

Liderul fracțiunii PLDM în Parlament, Tudor Deliu, susține că s-a admis un abuz prin faptul că Vlad Filat a fost lipsit de mandatul de deputat.

„Proiectul de hotărâre privind lipsirea domnului Filat de mandatul de deputat a fost înregistrat la 9 decembrie, iar decizia motivată a Curții de Apel în privința acestuia a fost emisă mai târziu. Decizia CA poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în 30 de zile. Deci, hotărârea nu este irevocabilă, ci doar executorie. Nu se încalcă dreptul la un proces echitabil și la apărare? Și Curtea Constituțională a reținut că deciziile trebuie să fie executorii și irevocabile. Dosarul lui Vlad Filat este unul politic, iar ceea ce faceți acum demonstrează acest lucru”, a argumentat Deliu.

La rândul său, Raisa Apolschi i-a dat dreptate lui Tudor Deliu când a venit vorba Curtea Constituțională, dar a precizat că în Constituție se spune că mandatul poate fi retras dacă există o decizie de condamnare definitivă.

Potrivit explicațiilor oferite de Raisa Apolschi, șefa Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Parlamentul ar urma să constate „încetarea de drept a mandatului de deputat al lui Vlad Filat și să declare vacant un mandat de deputat”.Potrivit listei electorale a liveral-democraților de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, în Parlament ar urma să vină fosta viceministră a Educației, Loretta Handrabura.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md