10:07:36 29.03.2024
Stiri

VIDEO // SA „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, solicită o nouă MAJORARE a tarifului la gazele naturale livrate consumatorilor din R. Moldova. Cu cât ar putea crește TARIFUL în luna februarie

Actualitate 11.01.2022 10:39 Vizualizări2293 Autor: Ziarul National
VIDEO // SA „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, solicită o nouă MAJORARE a tarifului la gazele naturale livrate consumatorilor din R. Moldova. Cu cât ar putea crește TARIFUL în luna februarie


„Moldovagaz”, filiala gigantului rus „Gazprom”, solicită ca cetățenii R. Moldova să plătească mai mult de 11,08 lei pentru un metru cub de gaze. Această majorare ar putea fi aplicată pentru luna februarie curent, a declarat astăzi vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul unei conferințe de presă.

„SA „Moldovagaz” analizează opțiunea de a crește și mai mult tariful la gaz. În același timp, Guvernul analizează opțiunea de susținere suplimentară pentru cetățeni. Cu cât va crește tariful? E devreme să spunem cu cât poate crește tariful. Cert este că această creștere va fi aplicată pentru luna februarie. Totuși, trebuie mai întâi să vedem care va fi prețul de achiziție pentru luna februarie. Noi sperăm că în februarie prețul de achiziție va fi de 500 - 550 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Dar abia după 20 ianuarie vom putea spune cu cât poate crește tariful la gazele naturale”, a precizat Spînu.

În același timp, vicepremierul admite că ar putea să nu fie nevoie de majorarea tarifului pentru consumatorii finali, în cazul în care prețul de achiziție va fi până la 500 de dolari pentru mia de metri cubi.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, ministrul a subliniat că R. Moldova se află într-o situație dificilă, deoarece criza gazelor nu a trecut: „Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie sau decembrie. Ea se va încheia când prețul gazelor la nivel european va coborî definitiv”.

Spînu a încercat să scoată în evidență partea plină a paharului, menționând că în trei luni R. Moldova ar fi economisit 330 de milioane de dolari grație contractului semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom”.

„În noiembrie 2021, prețul de piața al gazului a fost de 1 104 de dolari pentru mia de metri cubi, iar R. Moldova a plătit cu 56% mai puțin, adică 456 de dolari. În decembrie, prețul de piață a fost 986 de dolari, iar R. Moldova a plătit 450 per mia de metri cubi, cu 54% mai puțin. În luna ianuarie, prețul mediu de piață este de 1 359 de dolari pentru mia de metri cubi, iar prețul pentru R. Moldova e de 646 de dolari sau cu 52% mai ieftin decât prețul de pe bursă. Un simplu calcul ne arată că s-au făcut economii de peste 330 de milioane de dolari sau șase miliarde de lei. E o sumă enormă pentru bugetul republicii”, a adăugat Spînu.

Oficialul a spus că înțelege reacțiile negative ale oamenilor, care deja au primit facturile pentru decembrie. „Noi vom veni cu un sprijin suplimentar pentru cetățeni. Obiectivul nostru de bază e să nu fie întrerupte livrările de gaze.

„Moldovagaz” trebuie să găsească soluții pentru achitarea curentă a gazelor și avansul pentru ianuarie. E vorba de un deficit de 25 de milioane de dolari. Acum se face plata pentru luna decembrie. Din informațiile pe care le am, „Moldovagaz” va achita integral consumul de gaz pentru decembrie până la sfârșitul săptămânii. Va începe și achitarea avansului pentru ianuarie. Zilele acestea am avut o discuție cu șeful „Gazprom”, Alexei Miller, în care am solicitat să amâne cu 10-12 zile plata avansului. Discuțiile încă nu s-au încheiat. Trebuie de ținut cont că „Moldovagaz” este o companie moldo-rusă, iar „Gazprom” trebuie să găsească soluții pentru depășirea acestei situații.

Cert este că Guvernul nu analizează la această etapă să plătească bani din buget pentru a acoperi deficitul de la „Moldovagaz”. Guvernul analizează oferirea compensațiilor suplimentare pentru cetățeni. În ultima perioadă au fost multă critică la adresa guvernării, dar am primit și foarte multe mesaje de încurajare. Unii cetățeni ne-au spus că nu vor să beneficieze de compensații la gaze, că vor să ajute. Astfel, lucrăm la un modul pentru a pentru oamenii care nu vor să primească compensații (își permite să achite facturi mai mari) - să poată să se dezică de ele, astfel ca resursele din buget să fie redirecționate către păturile vulnerabile”, a conchis Spânu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md