15:47:00 29.03.2024
Stiri

Mariana Durleșteanu SPARGE tăcerea și îi spune Maiei Sandu ce trebuie să facă pentru depășirea CRIZEI politice. Candidatul PSRM – Partidul „ȘOR” la funcția de premier susține că R. Moldova riscă să intre în COLAPS financiar

Actualitate 16.02.2021 12:57 Vizualizări2577 Autor: Ziarul National
Mariana Durleșteanu SPARGE tăcerea și îi spune Maiei Sandu ce trebuie să facă pentru depășirea CRIZEI politice. Candidatul PSRM – Partidul „ȘOR” la funcția de premier susține că R. Moldova riscă să intre în COLAPS financiar


Candidatul PSRM – Partidul „ȘOR” la funcția de prim-ministru, Mariana Durleșteanu, nu renunță la intenția de a conduce Guvernul R. Moldova. Fosta ministră a Finanțelor în guvernul comuniștilor condus, în 2009, de Zinaida Greceanîi susține că „nu reprezintă pe nimeni în actualul Parlament” și că e nevoie, de urgență, de a salva R. Moldova de la un colaps financiar. Declarațiile au fost făcute astăzi, într-o intervenție pe Facebook.

Potrivit Marianei Durleșteanu, bugetul de stat este sustenabil până în iunie 2021, iar dacă nu se va interveni vor avea de suferit cetățenii R. Moldova.

„Noi, cetățenii, suntem poporul și constituim baza puterii de stat! Noi, cetățenii R. Moldova, trăim un moment de grea încercare, unde politicul trădează încrederea oferită de către noi, dar și mai mult trădează speranța pentru viitoarea generație. Am luat decizia de a accepta invitația la funcția de prim-ministru, pentru că nu pot fi indiferentă și nu pot tolera că votul, oferit de cetățeni, este trădat din cauza intereselor partinice. Țin să menționez că nu reprezint nicio formațiune politică și nu am solicitat această poziție. Am acceptat propunerea în contextul situației fără precedent: criza politică, pandemică și economică. Atenționez că bugetul statului este sustenabil până în iunie 2021 și deficitul bugetar nu va fi de 14 miliarde de lei, ci dublu - respectiv țara poate intra în colaps financiar”, a scris aceasta pe Facebook.

CITIȚI și DOC // DECLARAȚIE: „Durleșteanu NU poate fi înaintată ca prim-ministru”. Cum scoteau la privatizare Greceanîi, Dodon și Durleșteanu compania „Air Moldova” și hotelul „Codru” în anul 2008

În opinia candidatului respins de Maia Sandu, formațiunile politice trebuie să stabilească o hartă de parcurs privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate, dar până atunci R. Moldova trebuie guvernată eficient.

Citește și: Guvernul Durleșteanu, pe care încearcă să-l învestească majoritatea PSRM – Partidul „ȘOR”, urmează să activeze DOI ani, până la alegerile parlamentare ordinare. Candidatul-SURPRIZĂ pentru funcția de vicepremier pentru Reintegrare

„Politicul existent trebuie să vină cu o hartă de parcurs (road map) privind alegerile parlamentare anticipate, cu un proces clar cum vor fi declanșate, când vor fi și cum se gestionează țara în această perioadă. Vreau să vad clar ce cheltuieli se vor tăia sau de unde se vor găsi acele surse financiare ca să se asigure desfășurarea anticipatelor.

Citește și: Un fost vicepreședinte al Curții de Conturi enumeră „păcatele” Marianei Durleșteanu, candidata socialiștilor la funcția de premier, pe când aceasta lucra la Guvern: „Lista fraudelor poate fi prelungită”

Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuieli pentru teste COVID-19 și pentru asigurarea cheltuielilor păturilor vulnerabile întru a supraviețui în această perioadă. Cum susținem mediul de afaceri? Moldova va avea o descreștere economică nu de 14%, ci mult mai mare, deci cum se va asigura un buget al țării după iunie 2021:

Pentru gestionarea responsabilă a acestei crize politice/sociale/economice, este necesar un guvern cu asumare de răspundere și independență executivă separat de ambițiile politicului. Nu mă hazardez la aceasta poziție de prim-ministru, însă m-am gândit că cetățenii nu merită aceasta suferință din partea politicului.

În prezent este nevoie de o voință politică și asumare a răspunderii față de cetățeni de către toate puterile în stat cu acțiuni concrete:

Citește și: VIDEO // Maia Sandu o înaintează din nou pe Natalia Gavrilița la funcția de PRIM-MINISTRU: Ce spune despre deputații care au creat o majoritate parlamentară

1. Sugerez ca doamna președinte să asigure un dialog cu toate fracțiunile pentru a depăși această situație fără precedent și pentru a nu dezamăgi cetățenii de pretutindeni de votul acordat.

Citește și: Nicolae Negru, despre RĂSTURNAREA de situație provocată de Dodon: „Moscova îl împinge spre o alianță cu Șor și Plahotniuc, chiar cu riscul de a-și păta „reputația”. Dacă Maia Sandu va refuza candidatura, ea va provoca un „CUTREMUR” constituțional…”

2. Asumarea și angajarea politicului întru asigurarea gestionării acestei crize prin menținerea vectorului european al Moldovei, programului de emergență cu FMI și partenerii externi, pentru asigurarea reformelor și suportului financiar, gestionarea crizei pandemice și economice.

Citește și: S-au găsit VOTURILE necesare pentru Guvernul Marianei Durleșteanu. „Suntem gata să semnăm în favoarea desemnării ei în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al R. Moldova”

Fac un apel către forțele politice: nu vă bateți joc de cetățeni! În curând nu va mai fi nici electorat și nici pe cine alege! P.S. Nu reprezint pe nimeni din acest Parlament și nu fac parte din alte partide, sunt un cetățean simplu care nu sunt indiferentă de votul cetățenilor de pretutindeni”, a precizat Durleșteanu.

Amintim că deputații PSRM, cei ai Partidului „ȘOR”, dar și neafiliații Eugeniu Nichiforciuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Oleinic (54 de parlamentari) au semnat Declarația privind constituirea majorității parlamentare pentru susținerea candidatului Mariana Durleșteanu. Documentul a fost prezentat în cadrul consultărilor de joia trecută cu fracțiunile parlamentare, președintelui Maia Sandu. De partea cealaltă, șeful statului nu a ținut cont de constituirea acestei majorități parlamentare, pe motiv că printre semnatari sunt transfugi, persoane răpite și persoane implicate în furtul miliardului.

PSRM a contestat la Curtea Constituțională decretul președintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavrilița a fost înaintată repetat să formeze un nou guvern.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md