08:15:25 24.09.2021
Stiri

Socialiștii ÎNAINTEAZĂ un nou candidat la funcția de PRIM-MINISTRU. Dodon: „Noi avem trei-patru candidați, noi eram pregătiți...”

Actualitate 17.03.2021 10:06 Vizualizări5004 Autor: Ziarul National
Socialiștii ÎNAINTEAZĂ un nou candidat la funcția de PRIM-MINISTRU. Dodon: „Noi avem trei-patru candidați, noi eram pregătiți...”


Președintele Maia Sandu ar fi încălcat Constituția atunci când a decis să-l înainteze pe Igor Grosu la funcția de premier, iar Curtea Constituțională (CC) va constata acest lucru. Asta pentru că mâine-poimâine, la ședința Parlamentului, majoritatea parlamentară va înainta un nou candidat la funcția de premier, iar Maia Sandu va fi obligată să semneze decretul, a declarat ieri-seară liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova.

„Noi avem candidații noștri la funcția de premier, candidați buni, cred că în următoarele zile veți auzi nume noi. Noi eram pregătiți, deoarece după prima înaintare a doamnei Mariana Durleșteanu și refuzul doamnei Maia Sandu de a numi candidatura ei, mai mulți juriști spuneau că trebuie repetată procedura după decizia Curții Constituționale (CC) de pe 23 februarie. De aceea, noi am luat în calcul, în momentul repetării procedurii, înaintarea altor candidați. Mai sunt încă trei-patru candidați care se discutau paralel cu doamna Durleșteanu.

Citește și: VIDEO, DOC // DECIZIA Maiei Sandu: Liderul fracțiunii parlamentare a PAS, Igor Grosu, desemnat candidat la funcția de PREMIER. „Sper foarte mult că o să organizăm alegerile anticipate în vară, pentru ca să scăpăm și de corupție, nu doar de COVID”

Noi de ce am decis să fie anume Durleșteanu? Ea este din diasporă, lor le plac aceștia din diasporă. Poftim un candidat din diasporă. Nu l-ați acceptat, l-ați murat o lună și ceva, de pe 12 februarie până pe 16 martie… Ați încălcat Constituția și deciziile CC. Bine, o să vedem zilele următoare dacă înaintăm această candidatură sau alt candidat. O să încălcați Constituția, atunci CC o să vă penalizeze…”, a spus Dodon.

Citește și: PSRM și Partidul Șor rămân FĂRĂ candidatul propus la funcția de premier: Anunțul făcut de Mariana Durleșteanu

Socialistul a explicat că Maia Sandu s-a grăbit să-l înainteze pe Igor Grosu, deoarece și majoritatea parlamentară va înainta un candidat.

„La ce o să se ajungă? Știți la ce o să se ajungă? Iată graba mare a Maiei Sandu de a înainta un alt candidat la funcția de premier și eventuala înaintare a unei candidaturi din partea majorității parlamentare în următoarele zile va duce la un nou blocaj. Ulterior, va fi o nouă decizie a CC. Curtea va spune că trebuie să se țină cont de majoritatea parlamentară. Prin luna aprilie, la începutul lunii aprilie, Maia Sandu va fi pusă din nou la punct, i se va spune să respecte Constituția și va fi nevoită să vină din nou să negocieze cu socialiștii. Noi o să-i spunem că v-am propus alegeri în septembrie și de ce era nevoie de tot circul acesta? La asta se va ajunge”, a precizat Dodon.

Sursa citată a mai adăugat că PSRM și PAS puteau să bată palma în privința anticipatelor încă din decembrie 2020, însă parlamentarii de dreapta nu ar fi dat dovadă de flexibilitate.

Citește și: PSRM nu va vota pentru Guvernul Grosu şi AVERTIZEAZĂ că decretul Maiei Sandu ar putea fi declarat NECONSTITUŢIONAL. Dodon a fost SURPRINS de gestul Marianei Durleşteanu

„În luna decembrie, colegii noștri din Parlament discutau cu cei de la PAS. Ei doreau alegerile în martie, iar noi le spuneam că nu se poate și le propuneam în luna mai. Ei au spus că nu, deoarece Parlamentul se va autodizolva. Au primit refuz de la CC. Ulterior, în luna februarie le spuneam că trebuie să convenim ca alegerile să aibă loc în iunie. Ei iarăși a spus nu. Au zis că vor înainta de două ori pe cineva la funcția de premier și acesta nu va fi votat. Acum, după ce au primit răspuns de la CC, au venit la noi și au spus că vor alegeri în iunie. Noi le-am spus că e pandemie și ar fi bine ca alegerile să aibă loc în septembrie – octombrie. Au spus iarăși nu și l-au înaintat pe Igor Grosu. Peste două-trei săptămâni, când vor primi din nou refuz sau respingere de la CC, o să vină din nou la noi. De ce să pierdem 3-4 luni? E nevoie de dialog să vedem ce facem cu situația din țară și să vedem ce facem cu alegerile”, a menționat Dodon.

Liderul socialiștilor afirmă că în cărți este și candidatura lui Andrei Năstase, doar că acesta ar trebui să vină la fracțiunea socialiștilor măcar cu 15 semnături în favoarea sa. „Andrei Năstase are câteva zile să-și înainteze candidatura. Trebuie să aibă o listă de deputați care sunt gata să-l susțină. Nu știu, cinci, șapte, 15, 20… Să vină la socialiști și să spună că-i mai trebuie 25, 30 sau chiar 37 de deputați care să semneze. O să vină și o să discutăm, dacă are capacitatea să adune semnături”.

De asemenea, Dodon a ținut să precizeze că dânsul țintește funcția de prim-ministru, doar că nu acum. „În această conjunctură, cu această componență a Parlamentului, eu nu-mi doresc să fiu înaintat și votat în funcția de prim-ministru. De ce? Pentru că cineva va crede că eu vreau cu orice preț să mă țin de putere. La această etapă nu. După alegerile parlamentare vom decide împreună cu socialiștii din Parlament. Dacă vor decide colegii să fiu candidat, atunci voi merge și la sigur nu vor roși pentru asta. Dar la această etapă nu”, a conchis Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

13.09.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // O nouă practică poli...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md