22:52:06 24.06.2024
Stiri

SCENARIU // Socialiștii ar putea SCHIMBA CANDIDATUL la funcția de premier, după ce va fi creată o altă MAJORITATE, fără Partidul Șor: „Noi am spus că nu semnăm alături de echipa Șor. Dar poate va fi un alt candidat… cine știe”

Actualitate 12.02.2021 15:08 Vizualizări4673 Autor: Ziarul National
SCENARIU // Socialiștii ar putea SCHIMBA CANDIDATUL la funcția de premier, după ce va fi creată o altă MAJORITATE, fără Partidul Șor: „Noi am spus că nu semnăm alături de echipa Șor. Dar poate va fi un alt candidat… cine știe”


Liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, consideră că președintele Maia Sandu a încălcat Constituția atunci când nu a luat în considerare formarea unei noi majorități parlamentare, care a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier. Fostul spicher așteaptă verdictul Curții Constituționale (CC) și nu exclude că ar putea apărea un nou candidat la funcția de prim-ministru, sprijinit de o altă majoritate parlamentară din care să facă parte și „Pro Moldova”.

Potrivit lui Candu, nimeni nu e mai presus de lege, nici chiar președintele R. Moldova.

„Dacă legea și Constituția pe care dumneaei a depus jurământul prevede o anumită situație juridică legată de formarea majorității în Parlament și înaintarea candidatului la funcția de premier, atunci trebuie respectată legea. A venit cu motivarea ei și cred că e nevoie de un arbitru. Înțeleg că deputații de la PSRM au intenția să meargă la CC. Eu nu știu ce va decide CC, dar știu să citesc legi și jurisprudența CC. Știu că CC s-a expus deja față de subiectul respectiv, menționând că, dacă este formată o majoritate și dacă este un candidat la funcția de premier susținut de peste 50 de deputați, atunci președintele nu are câmp de manevră și discreția să se opună unei astfel de voințe.

Citește și: VIDEO // Maia Sandu o înaintează din nou pe Natalia Gavrilița la funcția de PRIM-MINISTRU: Ce spune despre deputații care au creat o majoritate parlamentară

Adevărul și justiția stau în lege, fără simpatii și antipatii. Și nimeni nu e mai presus de lege, fie că e vorba de președinte sau un cetățean simplu”, a declarat astăzi Candu, comentând decizia Maiei Sandu de a respinge candidatura înaintată de parlamentarii PSRM și cei ai Partidului „ȘOR”.

Candu a precizat că „Pro Moldova” nu a decis, deocamdată, dacă va sprijini candidatura Marianei Durleșteanu, deoarece aceasta nici măcar nu este candidat desemnat. Totodată, deputatul nu exclude că se pot întâmpla multe lucruri în următoarele săptămâni, inclusiv înaintarea unui alt candidat la funcția de premier.

Citește și: Noi DETALII despre „operațiunea Durleșteanu”. Partidul „ȘOR” nu ar fi fost în cărți pentru această coaliție. Unde a GREȘIT Igor Dodon

„Dacă doamna Durleșteanu va ajunge să fie candidatul desemnat la funcția de premier, atunci, potrivit procedurilor, urmează să vină la fracțiunile parlamentare să-și prezinte programul, să ne spună echipa. După asta ne vom expune. Ea nici măcar nu e premier desemnat. E prematur astăzi să vă spun dacă votăm un astfel de guvern. Ea nici nu a fost desemnată, nu știm echipa, programul. Toate la rândul lor.

Pot să vă mai spun că ieri au fost tot felul de consultări și discuții. Nu doar noi am discutat cu PSRM. Ei au discutat cu toți deputații. Au spus că vor să creeze o majoritate, vor să înainteze un candidat. Noi le-am spus că nu semnăm alături de cei din echipa Șor. Am văzut concluziile zilei de ieri. De aceea, toate la rândul lor. Vor veni în Parlament dacă Maia Sandu o va desemna pe doamna Durleșteanu liber sau fiind impusă de decizia CC, de exemplu. Dar poate un alt candidat va fi… cine știe. Pot fi create alte majorități parlamentare, alt candidat la funcția de premier, ulterior iarăși consultări la Maia Sandu. Hai să le luăm pe rând. Mai este timp. Cele 45 de zile încep să curgă din ziua de ieri. Vom lua deciziile la timpul potrivit”, a conchis Candu.

De menționat că și deputații Partidului Democrat nu au fost categorici în privința candidaturii Marianei Durleșteanu și s-au declarat deranjați doar că aceasta este sprijinită de Partidul „Șor”, alături de care nu vor să-și pună semnăturile.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md