12:55:16 22.10.2021
Stiri

Socialiștii merg la Curtea Constituțională: „Ceea ce a făcut Maia Sandu astăzi se numește tentativă de uzurpare a puterii de stat”

Actualitate 11.02.2021 20:20 Vizualizări1877 Autor: Ziarul National
Socialiștii merg la Curtea Constituțională: „Ceea ce a făcut Maia Sandu astăzi se numește tentativă de uzurpare a puterii de stat”


Partidul Socialiștilor (PSRM), al cărui lider, Igor Dodon, se află acum la Moscova, anunță că a luat act de anunțul făcut de președintele Maia Sandu de a o desemna din nou candidat la funcția de prim-ministru pe Natalia Gavrilița, „care a obținut astăzi un număr de voturi istoric – zero”.

Într-o declarație făcută publică în această seară, socialiștii o acuză pe Maia Sandu că ar fi simulat consultările cu partidele, odată ce președintele „a refuzat să țină cont de opinia partidelor din Parlament”.

„Decizia anunțată în această seară încalcă grav Constituția și hotărârile recente ale Curții Constitutionale, care obligă președintele să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară constituită. Totodată, președintele țării nu își poate permite sa dea calificative subiective deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, nu își poate permite să o facă pe judecătorul, iar într-o democrație președintele nu își poate permite să anuleze rolul partidelor și să ignore voința majorității parlamentare. Dacă am merge pe logica Maiei Sandu, faptul că a fost membru al guvernului implicat in furtul miliardului și că a participat prin votul său la jefuirea țării, este la fel un motiv foarte serios să fie considerată lipsită de integritate și să nu poată ocupa o funcție în stat.

Ceea ce a făcut Maia Sandu astăzi se numește, la această etapă, tentativă de uzurpare a puterii de stat. La momentul în care va exista decretul de desemnare a premierului, emis oficial, președintele țării se va afla în afara Constituției și în plin proces de uzurpare a puterii în stat, ceea ce atrage după sine consecințe legale și politice”, susțin socialiștii.

CITIȚI și VIDEO // Maia Sandu o înaintează din nou pe Natalia Gavrilița la funcția de PRIM-MINISTRU: Ce spune despre deputații care au creat o majoritate parlamentară

PSRM mai anunță că va ataca vineri la Curtea Constituțională „decretul uzurpator” emis de președintele țării.

„Până la pronunțarea unei decizii, vom cere conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audierea persoanei desemnate ilegal pentru funcția de prim-ministru. Se va apela și la alte mijloace legale și democratice pentru a nu permite ca acest act de uzurpare a puterii de stat să fie pus în aplicare”, amenință socialiștii.

Amintim că PSRM a anunțat astăzi constituirea majorității parlamentare pentru susținerea candidatului Mariana Durleșteanu la funcția de premier. Din majoritate fac parte 54 de parlamentari socialişti, cei ai Platformei „Pentru Moldova" formată din Partidul Țor și transfugi democrași, plus şi neafiliaţii Vladimir Andronachi, Eugeniu Nichiforciuc şi Alexandru Oleinic.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md