03:45:52 16.05.2021
 
Stiri

Curtea Constituțională a SUSPENDAT acțiunea legii privind trecerea SIS de la Președinție în subordinea Parlamentului

Actualitate 07.12.2020 16:40 Vizualizări1970 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională a SUSPENDAT acțiunea legii privind trecerea SIS de la Președinție în subordinea Parlamentului


Curtea Constituțională a decis astăzi suspendarea Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020, care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea Președinției în cea a Parlamentului.

„În esență, prin Legea menționată, Parlamentul a exclus din competența președintelui R. Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea SIS este supusă controlului parlamentar. Decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării nr. 195a/2020 depusă la Curte de către deputatul Sergiu Litvinenco”, se arată într-un comunicat de presă plasat pe pagina CC.

Citește și: VIDEO, UPDATE // Ședința RELUATĂ cu noi ALTERCAȚII! SIS-ul a fost trecut în subordinea Parlamentului. SCHIMBĂRI în componența Biroului permanent al Legislativului. „A fost un DEZMĂȚ”

Amintim că deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a sesizat vineri, 4 decembrie, Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii prin care SIS a fost scos din coordonarea președintelui R. Moldova, aprobată de către deputații socialiști și ai Partidului „Șor”. Potrivit lui, „coaliția Dodon-Șor a încălcat, la adoptarea legii, mai multe prevederi ale Constituției R. Moldova atât pe fond, cât și pe procedură”.

Legislatorul a enumerat încălcările care ar fi fost admise:

1) Articolul 87 alin.(4), care prevede că președintele R. Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice. Prin ce ce a făcut noua coaliție, aceste prevederi constituționale sunt golite de conținut.

2) Articolul 2 (suveranitatea aparține poporului) coroborat cu art.38 și art.39, prin faptul că președintelui i se iau atribuții care existau la momentul alegerilor propriu-zis. Oamenii au votat un președinte cu anumite atribuții, respectiv președintele trebuie să aibă posibilitatea de a-și exercita mandatul oferit conform competențelor conținute în legislație la momentul alegerilor.

3) Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult autotomia regulamentară și b) principiul stabilității juridice și previzibilității legislației, întrucât aceleași articole se modifică deja a treia oară timp de patru ani.

Legea privind transferarea SIS din coordonarea Președinției în cea a Parlamentului a fost votată timp de câteva minute în două lecturi, fără discuții pe marginea inițiativei.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md