13:56:52 26.04.2024
Stiri

Curtea Constituțională a SUSPENDAT acțiunea legii privind trecerea SIS de la Președinție în subordinea Parlamentului

Actualitate 07.12.2020 16:40 Vizualizări2673 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională a SUSPENDAT acțiunea legii privind trecerea SIS de la Președinție în subordinea Parlamentului


Curtea Constituțională a decis astăzi suspendarea Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020, care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea Președinției în cea a Parlamentului.

„În esență, prin Legea menționată, Parlamentul a exclus din competența președintelui R. Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea SIS este supusă controlului parlamentar. Decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării nr. 195a/2020 depusă la Curte de către deputatul Sergiu Litvinenco”, se arată într-un comunicat de presă plasat pe pagina CC.

Citește și: VIDEO, UPDATE // Ședința RELUATĂ cu noi ALTERCAȚII! SIS-ul a fost trecut în subordinea Parlamentului. SCHIMBĂRI în componența Biroului permanent al Legislativului. „A fost un DEZMĂȚ”

Amintim că deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a sesizat vineri, 4 decembrie, Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii prin care SIS a fost scos din coordonarea președintelui R. Moldova, aprobată de către deputații socialiști și ai Partidului „Șor”. Potrivit lui, „coaliția Dodon-Șor a încălcat, la adoptarea legii, mai multe prevederi ale Constituției R. Moldova atât pe fond, cât și pe procedură”.

Legislatorul a enumerat încălcările care ar fi fost admise:

1) Articolul 87 alin.(4), care prevede că președintele R. Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice. Prin ce ce a făcut noua coaliție, aceste prevederi constituționale sunt golite de conținut.

2) Articolul 2 (suveranitatea aparține poporului) coroborat cu art.38 și art.39, prin faptul că președintelui i se iau atribuții care existau la momentul alegerilor propriu-zis. Oamenii au votat un președinte cu anumite atribuții, respectiv președintele trebuie să aibă posibilitatea de a-și exercita mandatul oferit conform competențelor conținute în legislație la momentul alegerilor.

3) Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult autotomia regulamentară și b) principiul stabilității juridice și previzibilității legislației, întrucât aceleași articole se modifică deja a treia oară timp de patru ani.

Legea privind transferarea SIS din coordonarea Președinției în cea a Parlamentului a fost votată timp de câteva minute în două lecturi, fără discuții pe marginea inițiativei.









Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md