20:22:10 14.10.2024
Stiri

VIDEO, UPDATE // Ședința RELUATĂ cu noi ALTERCAȚII! SIS-ul a fost trecut în subordinea Parlamentului. SCHIMBĂRI în componența Biroului permanent al Legislativului. „A fost un DEZMĂȚ”

Actualitate 03.12.2020 17:48 Vizualizări4281 Autor: Ziarul National
VIDEO, UPDATE // Ședința RELUATĂ cu noi ALTERCAȚII! SIS-ul a fost trecut în subordinea Parlamentului. SCHIMBĂRI în componența Biroului permanent al Legislativului. „A fost un DEZMĂȚ” Foto: Igor Munteanu


UPDATE // Socialistul Vlad Batrîncea a declarat la finalul ședinței că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament a fost „o încălcare a Regulamentului Parlamentului”, un „show de prost gust”, când „o minoritate agresivă a vandalizat bunurile publice”.

Batrîncea și-a cerut scuze de la misiunile diplomatice, aduăgând că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Legislativ „nu este parlamentarism”.




UPDATE // Ședința Parlamentului continuă cu participarea deputaților socialiști, ai Partidului Șor și transfugii ex-democrați, în total 52 de legislatori.

Deputații din opoziție au părăsit sala Parlamentului.



UPDATE // Deputații Sergiu Litvinenco (PAS), Oazu Nantoi (PAS) și Alexandru Slusari (PPDA) a solicitat că votul acordat astăzi în Parlament să fie anulat, pentru că a fost unul „banditesc”.

„Propuneți anularea votului, pentru că nici măcar nu ați numărat voturile”, a solicitat Litvinenco.

„A fost un dezmăț, s-a votat abuziv, contrar tuturor normelor, nu s-au numărat voturile...”, a adăugat liderul democraților Pavel Filip.

Deputații din opoziție au anunțat că vor părăsi sala de ședințe, dacă votul de astăzi asupra mai multor proiecte de lege scandaloase nu va fi anulat.




UPDATE // Ședința a fost reluată la ora 17.40 și este moderată de același socialist Vlad Batrîncea.

În mod surprinzător, Batrîncea a reluat ședința cu o propunere mai veche a Platformei DA privind interzicerea reprezentanților fostului regim oligarhic să activeze în instituțiile de stat.

„Este adevărat că am propus, dar acest proiect necesită discuții”, a afirmat deputatul Vasile Năstase.

Și mai curios este că și socialistul Vasile Bolea a anunțat că are un asemenea proiect.

Fostul spicher Andrian Candu i-a amintit lui Batrîncea că nu este președintele Parlamentului, ci președinte de ședință și nu are voi să intervină în ordinea de zi a ședinței de astăzi.



UPDATE // Proiectele votate timp de câteva minute, printre protestele opoziției, de către 51 de deputați socialiști, traseiști și ai Partidului „Șor”, în primă lectură:

*PROIECTUL de modificare a Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) din 23 decembrie 1994

*PROIECTUL de modificare și completare a Legii privind administrația publică locală și Legii privind descentralizarea administrativă

*PROIECTUL de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova

*PROIECTUL de lege pentru modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică

*PROIECTUL de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova

*PROIECTUL de lege cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova

*PROIECTUL de lege pentru modificarea unor acte normative și anume – Legii privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Legii privind statutul ofițerului de informații și securitate.

*PROIECTUL de lege privind modificarea și abrogarea unor acte normative (Legea cu privire la cultură fizică și sport; Legea cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil) a fost votat în două lecturi.



UPDATE //
Batrîncea a anunțat din nou o pauză în Parlament până la ora 17.00, urmând ca până atunci să aibă loc ședința Biroului permanent al Parlamentului în noua componență.



UPDATE // Aceeași majoritate parlamentară a modificat astăzi componența Biroului permanent al Parlamentului. Astfel, socialiștii vor avea în această structură patru membri din zece, iar celelalte grupuri și fracțiuni - câte un reprezentant. Vlad Batrîncea a propus ca și grupului „Pro Moldova” al lui Andrian Candu, dar și celui „Pentru Moldova” al lui Sergiu Sîrbu să le fie acordat câte un loc în Biroul permanent al Parlamentului.

Candu a anunțat că pe moment nu propune pe nimeni în această structură, iar Sergiu Sîrbu a spus că el va reprezenta „Pentru Moldova” în Biroul permanent al Parlamentului.



UPDATE // Serviciul de Informații și Securitate a fost trecut din subordinea Președinției în cea a Parlamentului. În total, pentru acest proiect au votat, în două lecturi, 51 de deputați socialiști, ai Partidului „Șor”, cei care au plecat de la „Pro Moldova” și deputații neafiliați.



UPDATE // Socialiștii și deputații din Platforma „Pentru Moldova”, formată din legislatorii Partidului Șor și cei fugiți de la Andrian Candu, au votat în doi timp și trei mișcări toate proiectele contestate de opoziție, inclusiv cel privind statutul juridic special pentru Găgăuzia și cel privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, care îi conferă statut special limbi ruse.

Deputații votează stând în picioare, împrăștiați prin sala Parlamentului, proiectele de legi respective, în timp ce deputații din opoziție strigă „Rușine!”.

Majoritatea parlamentară are în acest moment în Parlament 51 de deputați.



UPDATE // Ședința Parlamentului a fost reluată din nou cu scandal. Cel care moderează ședința Parlamentului este socialistul Vlad Batrâncea, care vorbește de la microfonul său, nu de la tribună.

Batrâncea a declarat că microfonul președintelui Parlamentului s-a defectat după altercațiile de mai devreme între majoritatea parlamentară și opoziție.

Deputatul PSRM a pus la vot, din nou fără discuții, și proiectul bugetului asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2021.

Deputații din opoziție au vrut să împiedice această practică și din nou s-au produs altercații în Parlament.



UPDATE //
Deputații din opoziție s-au îmbrâncit astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului, cu cei ai socialiștilor, după ce Vlad Batrîncea a început să pună la vot, fără prezentarea informațiilor din partea reprezentanților Guvernului și dezbateri ale deputaților, proiectele de legi contestate de opoziție.

Așa, de exemplu, a fost votat în mai puțin de un minut proiectul legii privind politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021, deși opoziția striga „Rușine!”, blocând tribuna Parlamentului.

Altercațiile au degenerat, după ce socialistul Batrîncea a insistat să supună votului și proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Legislatorii protestatari au mers să-l înlăture de la tribună, iar în ajutorul acestuia au venit deputații socialiști.

Astfel, socialistul Vasile Bolea l-a flancat pe Sergiu Litvinenco, iar Grigore Novac - pe Igor Grosu de la PAS.

„Jos kuliokarii” și „Afară”, scandau deputații din opoziție.

Ședința Parlamentului a fost întreruptă a treia oară pe parcursul zilei de astăzi.



UPDATE //
Socialistul Batrîncea a început să supună votului mai multe inițiative legislative care se referă la bugetul de stat pentru anul viitor, fără ca acestea să fie dezbătute în plenul Parlamentului.

Acest lucru a înfuriat deputații protestatari, care au solicitat închiderea ședinței de astăzi a Parlamentului. Eu au încercat să blocheze procesul de vot, fapt ce a provocat altercații între deputații PAS și cei ai PSRM.





UPDATE //
Deputații au revenit aproape de ora 13.40 în sală, cu socialistul Vlad Batrîncea în locul Zinaidei Greceanîi și cu tribuna blocată de către deputații din opoziție.

Fără a-i mai oferi cuvântul ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuță, să prezinte proiectele de legi, Batrîncea a pus rapid la vot proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2021.

„Majoritatea”, a anunțat rezultatele votului Batrîncea, pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA care strigau „Rușine!”.

Astfel, acest proiect de lege a fost votat în mai puțin de un minut de către deputații socialiști, cei din Partidul „Șor”, cei care au ieșit din „Pro Moldova” și câțiva neafiliați.





UPDATE // Vlad Batrîncea nu a ținut cont de protestul deputaților din opoziție și i-a oferit cuvântul ministrului Pușcuța ca să prezinte proiectul politicii bugetar-fiscale, dar nu de la tribuna principală, care era ocupată de către deputații din opoziție. Ascultător, ministrul a început să vorbească, deși deputații protestatari scandau „Rușine!” și făceau gălăgie.

Drept urmare, socialistul a mai anunțat o pauză de o oră pentru deputați.



UPDATE // Ședința Parlamentului a fost reluată la ora 12.00, dar este condusă de către vicepreședintele socialist al Parlamentului, Vlad Bătrâncea, în timp ce deputații din opoziție blochează în continuare tribuna și țin în mâini foi pe care este scris: „Politică fiscală antisocială”.

Socialistul a propus ca ministrul Finanțelor, Serghei Pușuța, să prezinte proiectele de legi care vizează politica bugetar-fiscală și bugetul de stat pentru anul viitor, după care acestea să fie votate în prima lectură.

Totodată, acesta a anunțat că, după examinarea acestor subiecte, va fi convocat tot astăzi Biroul permanent al Parlamentului pentru a decide „ce facem mai departe”.

Batrâncea a adăugat că va urma o pauză de două săptămâni în cazul proiectelor care vizează bugetul de stat pentru anul 2021, pentru a putea examina toate amendamentele înainte de votul în lectură finală.

Liderul fracțiunii parlamentare a PAS, Igor Grosu, a catalogat drept „minciuni” promisiunile lui Batrîncea și a propus ca ședința Parlamentului de astăzi să fie închisă, iar Biroul permanent al Parlamentului să fie convocat în după-amiaza zilei de joi.



Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Platformei DA au blocat tribuna Parlamentului, după ce o coaliție formată dintre deputații Partidului Socialiștilor, ai Partidului „Șor”, cei plecați de la „Pro Moldova” și câțiva neafiliați au respins toate propunerile opoziției care au vizat ordinea de zi.

„Rușine, rușine!”, au început să scandeze deputații din opoziție.



Pentru a calma spiritele, spichera socialistă Zinaida Greceanîi a anunțat o pauză de 30 de minute.

Deputații din opoziție au blocat tribuna, după ce majoritatea nu a acceptat amânarea, până săptămâna viitoare, a subiectelor privind politica bugetar-fiscală și bugetul de stat pentru anul 2021, pe motiv că legislatorii au avut puțin timp la dispoziție să le analizeze și pentru că acestea ar fi „în detrimentul oamenilor”, dar și pentru că ar conține „scheme de corupție”.

De asemenea, deputații socialiști și cei din platforma „Pentru Moldova” nu au acceptat excluderea din ordinea de zi a trei proiecte scandaloase, înregistrate pe ultima sută de metri în Parlament și care se referă la trecerea SIS-ului în subordinea Legislativului, oferirea unui statut special limbii ruse în R. Moldova și anularea Legii antipropagandă.

Aceeași majoritate insistă să dezbată astăzi alte trei proiecte care se referă la statutul juridic special pentru Găgăuzia, lucru contestat de opoziție.

Ședința de astăzi a Parlamentului are loc pe fundalul unui protest organizat în fața instituției la îndemnul președintelui ales, Maia Sandu, în cadrul căruia mii de oameni scandează: „Anticipate!”.



PSRM și ȘOR, „COALIȚIE” în Parlament împotriva amânării dezbaterilor la proiectele de legi care vizează bugetul de stat pentru anul 2021 și excluderea subiectului cu privire la subordonarea SIS-ului

Deputații socialiști, cei ai platformei „Pentru Moldova”, constituită din legislatori ai Partidului „Șor” și cei plecați de la „Pro Moldova”, și câțiva deputați neafiliați fac front comun la ședința de astăzi a Parlamentui.

Aceștia au respins, în debutul ședinței, propunerile șefului fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, de a amâna cele patru proiecte de legi incluse în ordinea de zi care se referă la bugetul de stat pentru anul 2021.

Potrivit lui Igor Grosu, politica bugetar-fiscală propusă de Guvernul Chicu este în detrimentul cetățenilor și conține scheme de corupție.

Propunerea a fost susținută de către vicepreședintele Legislativului, Alexandru Slusari, care a reclamat timpul scurt pe care l-au avut deputații la dispoziție pentru a examina documentele - luni-seară au fost publicate pe site-ul Guvernului, marți-seară au fost distribuite deputaților, iar miercuri au fost examinate în comisiile parlamentare.

„Noi, ce, suntem anexa Guvernului sau a lui Dodon?”, a întrebat Slusari, solicitând amânarea proiectelor care se referă la politca bugetar-fiscală, proiectul legii bugetului de stat, al asigurărilor sociale de stat și al fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2021 să fie amânate pentru săptămâna viitoare.

De asemenea, Grosu a propus exluderea proiectului înregistrat abia ieri în Parlament de către socialiști care se referă la trecerea Serviciului de Informații și Securitate de la Președinție în subordina Parlamentului.

„Oamenii au votat împotriva schemelor”, a punctat Igor Grosu, adăugând că se sfidează votul cetățenilor și se încearcă destabilizarea situației.

Propunerile opoziției nu au adunat mai mult de 41 de voturi și, prin urmare, aceste proiecte de legi au rămas în ordinea de zi pentru a fi dezbătute în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.



SCANDAL în Parlament: Subiectul privind acordarea unui statut special pentru limba rusă și anularea Legii antipropagandă au încins spiritele. „Coaliția ȘORDON funcționează ca ceasul”. Singurul deputat socialist care a votat ÎMPOTRIVĂ

„Limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, se folosește pe teritoriul republicii alături de limba de stat”, iar R. Moldova va trebui să „asigure condițiile necesare pentru utilizarea și dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică”.

Aceste prevederi se conțin în proiectul de lege semnat de socialiști cu privire la „funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova”, care a încins astăzi spiritele în Parlament.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a propus excluderea acestui proiect, înregistrat pe 1 decembrie, de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului.

Potrivit lui Slusari, subiectul este unul „sensibil” și „trebuie discutat pe larg, ca să nu explodeze societatea”, mai ales că nu există nici avizul Guvernului, iar proiectul nu ar fi susținut nici de către Biroul pentru Relații Interetnice.

„De ce facem acest lucru? De dragul cetățeanului Dodon?”, s-a revoltat Slusari.

Liderul „Pro Moldova”, deputatul Andrian Candu, a avertizat că acest proiect va diviza societatea.

„Să nu vorbim despre dezbinarea societății, când nu cunoașteți normele Consiliului Europei”, a răspuns socialistul Vlad Batrîncea.

Pentru excluderea proiectului respectiv de pe ordinea de zi au votat 42 de deputați din opoziție și, surprinzător, dar și deputatul socialist Ștefan Gațcan.

Și o altă propunere a Platformei DA privind excluderea din ordinea de zi a proiectului privind anularea legii care interzice retransmiterea, pe teritoriul R. Moldova, a emisiunilor de propagandă rusești, a încins spiritele în Parlament.

Slusari a punctat că nici în cazul acestei propuneri a socialiștilor nu există avizul Guvernului.

Totodată, deputatul PAS Dumitru Alaiba a specificat faptul că această inițiativă nu rezolvă nicidecum problemele oamenilor.

„Este o intenție de a demonstra la Moscova că acest partid mai este util. Numai că „Moscva slezam ne verit” (Moldova nu crede lacrimilor - n.r.)”, a spus Alaiba.

Liderul democraților din Parlament, Pavel Filip, a adăugat că în acest momente s-ar pune la cale, prin asemenea inițiative, „un atac subtil asupra suvernaității și securității statului”: „Stimați cetățeni, nimeni nu-și bate acum capul de problemele cu care vă confruntați”.

În replică, socialistul Vlad Bătrîncea, a spus că nu ar trebui ca cineva să decidă în locul spectatorilor „ce să privească seara la televizor”, dar Andrian Candu l-a îndemnat pe acesta să vadă ce se întâmplă astăzi în Ucraina și Belarus, ca să înțeleagă consecințele războiului informațional.

Pentru excluderea acestor două proiecte din ordinea de zi de astăzi a Parlamentului au votat doar 42 de deputați și subiectele urmează a fi dezbătute în plen.

„Vedem că coaliția Șordon funcționează ca ceasul”, a concluzionat deputatul Alexandru Slusari.




Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce separatiștii v...

11.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ziarul NAȚIONAL a al...

07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md