05:52:31 14.06.2024
Stiri

Tratamente BIO pentru cultura de roșii: Stropiri FĂRĂ chimicale contra manei sau a putregaiului cenușiu

Economie 13.04.2017 07:30 Vizualizări9228 Autor: Ziarul National


Tratamente BIO pentru cultura de roșii: Stropiri FĂRĂ chimicale contra manei sau a putregaiului cenușiu Sursa: agrointel.ro

Cultura de roșii bio poate fi o adevărată provocare pentru cultivatori având în vedere că tomatele sunt predispuse unor boli foarte păguboase cum ar fi mana sau putregaiul cenușiu. Cu toate acestea, cultivatorii bio găsesc permanent soluții pentru tratarea și întărirea tomatelor în fața bolilor și dăunătorilor.

Una dintre cele mai temute boli ale tomatelor, care este în stare într-un timp foarte scurt să pună la pământ întreaga recoltă şi ceva pe deasupra, este mana. Lupta cu bolile începe de la faza de semințe și continuă până este culeasă și ultima roșie.

Soluție „lăptoasă” contra manei la roșii

Plantsadul deja a atins vreo 10 – 12 cm, săptămânal vom stropi tinerele plante cu o soluţie preparată din lapte degresat, zer sau kefir. Aveți nevoie de 1 litru de lapte degresat, zer sau kefir la nouă litri de apă + 25-35 picături de tinctură de iod. Putem alterna stropirea cu macerat de urzică şi coada calului, 500 de grame de plantă uscată la 5 litri apă rece sau fierbinte, nu contează.

Soluții naturale pentru sănătatea tomatelor

 • Usturoiul este un duşman de temut al ciupercilor parazite şi al multor boli ale plantelor, în general. Este un antibiotic natural, un antimicotic şi un redutabil imunomodelator. Maceratul de usturoi, care va feri planta de ciuperca manei se prepară astfel: într-un borcan de trei litri punem 500 gr de usturoi necurăţat dat prin maşina de tocat.
  Acoperim cu apă şi ţinem la loc întunecat şi cald preţ de 5 zile. Apoi, după ce strecurăm şi punem în recipiente de sticlă, de preferinţă întunecate, vom lua câte 60 ml de macerat la 10 l apă „stată”, adăugăm 2-3 linguri de săpun lichid şi stropim roşiile cam de 4 – 5 ori în toată perioada de vegetaţie. Dacă întâmplarea face ca mana să persiste atunci vom stropi ceva mai des.
 • • Ardeiul iute poate fi folosit de asemenea împotriva afidelor, melcilor fără cochilii, larvelor de fluturi, moliilor, ploșnițelor, tripsilor. Se folosesc 1 kg fructe proaspete tăiate pe jumătate sau 0,5 kg fructe uscate mărunțite bine, se acoperă cu apă, se lasă la macerat două zile într-o găleată acoperită, apoi se fierbe și se lasă încă două zile la macerat. După care se amestecă bine se stoarce, iar soluția obținută se filtrează. Trebuie folosită imediat. Cantitățile sunt următoarele 250-500 ml soluție concentrată la 10 l apă la care adăugăm 40 g săpun diluat într-un litru de apă.

  Pe lângă preparatele care țin deoparte bolile mai există o serie de „trucuri” cu ajutorul cărora puteți ține la distanță dăunătorii dar și mana sau bolile fungice.

  Odată ce mana a pătruns în plante se adună constant frunzele sau fructele afectate și se distrug astfel ca să nu se răspândească și la plantele sănătoase.

 • Mai este permisă în cultura bio și zeama bordeleză dar cumpărată doar de la magazinele de specialitate, cu indicații clare pe etichetă de cine și cum a fost produsă. Sunt permise prin legislație europeană doar 3 kilograme la hectar pe an, stropiri cu zeamă bordeleză.
 • Ceapa este dușmanul de temut al afidelor, al tripsilor de tutun și de seră, al păianjenului din culturile de plante din familia cucurbitace, a omizilor. Se infuzează timp de 4 zile în 10 l de apă în jur de 200 g coji de ceapă, apoi se strecoară. Se diluează și se stropesc culturile de legume. Se stropește săptămânal timp de o lună. În zilele de tratament temperatura aerului după apusul soarelui nu trebuie să fie sub 15 grade.
 • Gălbenelele se folosesc ca „armă” împotriva nematozilor, unor păianjeni, fluturi, mai multor dăunători, tripsi, fuzarioza. Se recomandă plantarea printre legume pentru a feri culturile sau 200 g de semințe mărunțite se acoperă cu 10 l de apă, se infuzează timp de 24 ore după care se filtrează și se folosește pentru stropit.
 • Ștevia este folosită împotriva tripsilor de seră și de tutun, a păianjenului roșu și a afidelor. 300 g de rădăcini recoltate toamna se mărunțesc bine și se infuzează trei ore în 10 l de apă caldă (70 grade), se strecoară iar înainte de folosire se adaugă 40 g săpun.
 • Coada calului. Prin conținutul crescut de acid silicic întărește țesutul plantei, astfel se creează un scut împotriva dăunătorilor. O parte de frunze uscate la 10 părți de apă.
 • Roșiile se pot proteja de afide plantând în apropierea lor Condurul Doamnei. Afidele vor prefera această plantă îndepărtându-se de tomate;
 • Se plantează ceapă și usturoi în apropierea roșiilor. Acestea vor fi inamicul numărul unu împotriva manei și a altor boli fungice;
 • Un alt lucru important la care trebuie acordată maximă atenție îl reprezintă udatul. Roșiile au nevoie de udare constantă. Totuși, nu trebuie exagerat cu apa, pentru că roșiile vor înflori devreme și nu vor mai rodi, dar și din cauza faptului că se poate forma mucegaiul. Nu se udă cultura de tomate după-amiază sau seara. Cel mai indicat moment pentru aceasta operațiune este dimineața devreme.
 • Plantele companion pentru roșii sunt:

  – Crăițele care alungă nematozii de la rădăcină
  – Gălbenelele care alungă prin mirosul lor anumite insecte rele
  – Busuiocul care dă aromă fructelor
  – Condurașii care pot constitui capcane, acestea atrăgând afidele către ei
  – Ceapa și usturoiul care resping datorită mirosului afidele.

  Sursa: agrointel.ro


 • Stiri relevante

  României îi pasă
  Punct de vedere NAȚIONAL
  10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

  08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

  07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

  Abonament
  Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
  Sondaj
  Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
  Prietenii noștri

  Widget cu noutăți la tine pe site

  Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

  Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md