22:50:59 18.04.2024
Stiri

Aşa deosebești roșiile sănătoase de cele pline de chimicale. Toată lumea trebuie să ştie acest lucru

Știri 28.09.2018 09:03 Vizualizări3509 Autor: Ziarul National


Aşa deosebești roșiile sănătoase de cele pline de chimicale. Toată lumea trebuie să ştie acest lucru sursa: google.ro

Cea mai mare parte dintre legumele și fructele care se scot la vânzare arată excelent dar nu au și un gust pe măsura aspectului lor din cauză că sunt pline de celuloză, hormoni sau substanțe chimice și au fost expuse la iradiații.

Paradoxal este faptul că nu doar marfa din import are acest defect, ci și cea vândută de producătorii autohtoni, mulți dintre aceștia cumpărând semințe din import, care asigură o producție superioară, de multe ori însă în dauna gustului și calităților nutritive.

În plus, agricultorii români utilizează de multe ori „după ureche” îngrășămintele chimice, existând astfel pericolul că legumele să fie cancerigene. Potrivit statisticilor, numai 15% din totalul fructelor vândute la noi sunt autohtone, în timp ce restul sunt din import.

Așa s-a ajuns că de pildă, roșia, poate cea mai populară legumă românească, să aibă în multe cazuri un gust lemnos și să fie tare și verde pe dinăuntru.

Potrivit experților din Stațiunea de Cercetare Legumicolă de la Buzău, mulți din producători folosesc celuloza, substanța care s-ar face vinovată de toate „calitățile” enumerate mai sus.

„Se umblă la structura genetică a soiului, pentru a obține produse cu o rezistență mai mare. Legumele astfel obținute pot fi transportate dintr-o țară în alta fără a se altera. Folosită și în industria hârtiei, celuloza dă legumelor această ‘fermitate’. Unii spun că din cauza acestei substanțe roșia capătă un gust ‘lemnos’. Nu întâmplător”, explică Florica Gheorghe, șefa sectorului Cercetare.

O altă substanță care cosmetizează legumele este și L-metionină, care schimbă pur și simplu culoarea roșiei. O face de un roșu aprins, astfel că pare coaptă, cu toate că în interior rămâne verde.

Altă metodă de cosmetizare e reprezentată de folosirea hormonilor. Tomatele au, în acest caz, niște dungi maronii la suprafață, iar în interior nu mai au semințe, ci niște puncte gelatinoase.

Nu trebuie uitată nici metoda, extrem de răspândită, a ionizării alimentelor care, astfel tratate, pot să stea mai mult timp în rafturile magazinelor. Tratamentul cu raze Gama sau X e practicat de 80 de ani în lumea întreagă, în acest fel fiind distruse microorganismele care se dezvoltă în interiorul acestora.

Cum să facem diferența între legumele naturale și cele „artificiale”?

Roșia adevărată nu trebuie să fie ca piatră sau să aibă coaja tare.

Uitați-vă la cotor, să nu fie dur.

Culoarea să fie de un roșu deschis, nu spre maroniu.

La tăiere, produsul trebuie să fie zemos.

Gustul natural e dulce-acrișor.

Sursa: doctorulzilei.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md