08:14:39 24.09.2021
Stiri

Diplomat în R. Moldova // Trafic de copii sub acoperire

Anticorupție 07.06.2014 11:03 Vizualizări9656 Autor: Polina Cupcea


Diplomat în R. Moldova // Trafic de copii sub acoperire ipn.md

Inechitate: Din cauza unor „greșeli” intenționate a organelor de drept, astăzi sunt în libertate câțiva traficanți care au exploatat sexual mai mulți minori din R. Moldova

Nikolaos Georgiadis, fostul consilier al ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, se află în prezent la libertate, deși, în perioada când își desfășura misiunea pe teritoriul țării noastre, ar fi exploatat sexual mai mulți minori, iar pe numele lui Procuratura Generală (PG) a deschis un dosar penal. Însă, printr-o mutare neașteptată a organelor de drept, acesta scapă basma curată. Din această cauză, specialiștii consideră că drepturile copilului în procesele de judecată sunt încălcate.

Relații sexuale cu minori

Nikolaos Georgiadis, fost membru al Parlamentului elen, a venit în R. Moldova în aprilie 2010, în calitate de consilier al ministrului Economiei în cadrul Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

Potrivit Centrului de Combatere a Traficului de Persoane (CCTP), Nikolaos Georgiadis ar fi întreținut relații sexuale cu mai mulți minori, cu vârstele cuprinse între 16 și 18 ani. Din spusele oamenilor legii, diplomatul locuia într-un apartament luxos de 169 de metri pătrați, care se afla pe str. Petru Movilă din centrul capitalei, unde chema băieții pentru a-și satisface poftele sexule, achitându-le câte 400 de lei.

După mai multe cercetări și probe acumulate de CCTP, pe numele lui, în luna noiembrie a aceluași an, a fost pornită o cauză penală de către PG.

„Din probele noastre acumulate, Georgiadis a întreținut relații sexuale cu minori, aceștia provenind din familii sărace. Inițial, totul a pornit de la o rețea de traficanți, care ofereau străinilor minori pentru a-și satisface poftele sexuale. Printre acești străini era și numele unui oarecare Nick. Noi nu știam că el era diplomat, așa că am acumulat probe: video, interceptări telefonice, care demonstrau că acest Nick a întreținut relații sexuale cu băieți de până la 18 ani”, afirmă directorul adjunct al CCTP, Iurie Podarilov.

„Încetare”, în loc de „suspendare”

Astfel, pe 30 noiembrie 2010, Nick Georgiadis a fost reținut de către organele de drept și eliberat în aceeași zi. „L-am reținut pe grec pe Aeroportul Internațional Chișinău, ca în aceeași zi să fie eliberat, deoarece a prezentat cardul diplomatic care îi oferea imunitate și nu putea fi reținut”, relatează Podarilov.

Tot în ziua respectivă, PG emite o ordonanță privind încetarea urmăririi penale. Potrivit ordonanței, Georgiadis a fost eliberat imediat, deoarece prevederile Convenției de la Viena cu privire la relații diplomatice arată că Georgiadis nu poate fi supus niciunei forme de arest sau detențiune. Potrivit experților, urmărirea penală nu trebuia încetată, ci suspendată, fiindcă peste o lună și jumătate, pe 15 ianuarie 2011, cardul diplomatic al lui Georgiadis a expirat, iar mandatul acestuia nu a fost prelungit.

„Statul nostru intenționat, prin acțiunile sale, a admis eschivarea lui Georgiadis de la răspundere penală. Imediat ce a fost reținut, în acea zi a fost încetată urmărirea penală. Motivul invocat de procurorul de la Secția trafic a fost că el se bucură de imunitate diplomatică. Codul de Procedură Penală (CPP) nu prevede astfel de temei și acest lucru îl cunoștea procurorul. Urmărirea penală trebuia suspendată, până la expirarea cardului diplomatic, după care, peste câteva săptămâni, se putea de reluat urmărirea penală și de judecat această persoană”, a declarat avocata Centrului Internațional „La Strada”, Natalia Bayram.

Peste trei luni, reluare

De partea cealaltă, procurorul care a emis ordonanța de încetare, Elena Cazacov, susține că s-au folosit toate pârghiile pentru ca diplomatul să nu scape de pedeapsa penală.

„El a fost reținut ca bănuit în comiterea unei infracțiuni ca persoană fizică. Ulterior, a fost găsită asupra lui legitimația de diplomat, confirmată, în aceeași zi, de către Ministerul de Externe. Conform Convenției de la Viena, nu am avut altă soluție decât să-l eliberăm. Apoi, după ce i-a fost încetată imunitatea, am anulat ordonanța din 30 noiembrie și am reluat, ulterior, urmărirea penală”, a menționat Cazacov.

Însă, ordonanța de reluare a fost emisă pe 7 aprilie 2011, peste trei luni de la expirarea cardului diplomatic al lui Georgiadis.

Drepturile copilului, încălcate

Pe 23 mai 2012, a fost pronunțată încheierea judecătorului de instrucție a Judecătoriei Centru care declara nulă ordonanța procurorului general din 7 aprilie 2011, deoarece nu au fost găsite fapte noi. Încheierea a fost irevocabilă de la pronunțare.„Instanța de judecată a declarat ilegală ordonanța noastră, menționând că, în momentul reținerii, el avea imunitate diplomatică și noi nu aveam dreptul să investigăm acțiunile lui. Astfel, instanța a dispus încetarea urmăririi penale”, a conchis Cazacov.

„Ambele ordonanțe emise de Procuratură au fost înfăptuite incorect, atât ordonanța de încetare, cât și cea de reluare. Din cauza emiterii Ordonanței de încetare din 30 noiembrie 2011 cu încălcarea de procedură, prin care s-a admis eroare de drept, aceasta a dus la viciu fundamental care a afectat hotărârea pronunțată și care a dus la încălcarea esențială a drepturilor și libertăților garantate de Convenția Europeană pentru apărarea Drepturilor și Libertăților fundamentale ale Omului. Georgiadis a revenit în perioada urmăririi penale în R. Moldova. De ce nu a fost reținut, dacă nu mai avea imunitate?”, întreabă Bayram.

„Materialele acumulate asupra diplomatului puteau fi expediate statului elen pentru a fi tras la răspundere penală sau declarat persona non grata. De ce nu au fost transmise ori declarate, deja nu ține de competența poliției, e treaba PG”, a specificat Podarilov.

Nici ridicarea imunității, nici persona non grata

Dosarul nu a fost remis autorităților elene. Potrivit informației trimise, pe 21 februarie 2011, de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al R. Moldova către PG, reiese că, pe durata în care funcționarul străin se bucura de privilegii și imunități, la minister nu a parvenit nicio solicitare din partea organelor de drept ca să ceară Comisiei Europene și PNUD ridicarea imunității de jurisdicție a diplomatului, cum de fapt nu au parvenit informații care ar determina ministerul să-l declare persona non grata. „Această eventuală renunțare ar fi făcut posibil ca acțiunile ilicite imputate cetățeanului străin să cadă sub incidența legislației penale a R. Moldova, inclusiv în momentul arestării”, scrie în informația MAEIE.

„El avea imunitate mai specifică și era o procedură aparte de ridicare a imunității. Dosarul nu a mai fost expediat, deoarece, odată ce instanța a dispus stoparea urmării penale, nu mai existau temeiuri”, se „scuză” Cazacov.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

kings 21.01.2016 19:32

si interesant ce cautau ei acolo, Politistii mai bine iar cauta de Dodon ,Usatii si Natasa cea mincinoasa ca ei trebuiesc dati la raspundere pentru ceea ce se petrece in tara

Vasilisa 21.01.2016 20:18

Sa zis cu PLDM,partid format din tradatiri,hoti de alde Filea,pupcuristi,si altii,domnul nu bate cu batul.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

13.09.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // O nouă practică poli...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md