11:43:51 22.04.2024
Stiri

Tot ce ar trebui să știi despre ABUZUL emoțional

Știri 03.09.2018 20:01 Vizualizări3048 Autor: Ziarul National
Tot ce ar trebui să știi despre ABUZUL emoțional sursa: eva.ro


Regula de aur a unei relații sănătoase este alegerea înțeleaptă a partenerului. Problema este că această regulă este greu de respectat.

Întâlnești pe cineva care îți place, substanțele chimice din creier o iau razna și ești îndrăgostită. Ești dependentă de această relație și nu poți ieși din ea.

Cum să recunoști abuzul emoțional?

O relație abuzivă nu începe niciodată ca o relație abuzivă. Nicio persoană nu alege să intre într-o relație abuzivă, ci într-una în care ambii parteneri își îndeplinesc un fel de nevoie emoțională. Dar dacă simți un comportament ciudat din partea partenerului, se poate să fii abuzată emoțional. Dacă ești lovită fizic sau casa este distrusă în timpul certurilor, trebuie să renunți la relație imediat. Însă atunci când vine vorba despre abuzul emoțional, lucrurile sunt puțin mai dificile. Fiecare cuplu are certuri. Fiecare cuplu mai apelează la un abuz uneori, dar nu orice relație este una abuzivă.

Iată care sunt semnele care te ajută să recunoști abuzul emoțional!

1. Umilirea sau jena

2. Restricțiile constante

3. Criticile exagerate

4. Refuzul de a comunica

5. Ignorarea sau excluderea

6. Aventurile extraconjugale

7. Comportamentul provocator cu sexul opus

8. Folosirea sarcasmului și a tonului neplăcut al vocii

9. Gelozia nerezonabilă

10. Schimbări extreme ale stării de spirit

11. Glumele răutăcioase

12. Șantajul emoțional de tipul „Te iubesc, dar...” sau „Dacă nu vrei tu, eu voi face asta.”

13. Dominare și control

14. Retragerea afecțiunii

15. Învinuire

16. Izolare de familie și prieteni

17. Folosirea banilor pentru a controla oamenii

18. Apelurile sau mesajele constante atunci când nu sunteți împreună

19. Amenințări cu sinuciderea dacă se ajunge la despărțire

Dacă ești sau ai fost vreodată într-o relație abuzivă din punct de vedere emoțional, această listă ți se va părea cunoscută. În general, oricare dintre punctele de mai sus reprezintă un semnal de alarmă. Dar dacă observi mai mult de trei la un loc, este un semn clar că trebuie să ieși din această relație sau să discuți serios cu partenerul.

Atunci când vine vorba de jigniri sau de insulte, este dificil să îți dai seama dacă este o insultă sau o glumă mai nesărată.

Atunci când unul dintre parteneri folosește glumele pentru a-l face de râs pe celălalt, în special în fața prietenilor sau a familiei, poate fi vorba despre un semnal timpuriu al unei relații problematice. Deși partenerul poate insista că doar glumește, acest lucru îl poate bloca pe celălalt partener. Este dificil să cataloghezi o glumă ca fiind demnă de atenție.

Specialiștii recomandă regula celor trei dăți atunci când vine vorba de abuz. Ar trebui să fii atentă atunci când cineva întrece limitele. Prima dată când o face, notează. A doua dată când o face, notează și stai în alertă. A treia oară când o face, adu subiectul în discuție. Spune-i partenerului că ai remarcat că a făcut lucrul respectiv de trei ori, dă-i exemplele pe care i le-ai notat și spune-i că te deranjează. Roagă-l să se oprească sau ia atitudine!

Semnele de avertizare ale abuzului emoțional ar trebui să fie vizibile și să îți dea de gândit, după care să le acorzi mai multă atenție.

Chiar dacă ești fericită în relație și nu consideri că este abuzivă, ar trebui să acorzi atenție eventualelor semne de abuz, astfel încât să le poți depista de la început. Din păcate, dacă le permiți oamenilor să se poarte abuziv cu tine, poți ajunge să îi încurajezi în mod inconștient. Dacă ești de părere la un nivel profund că nu meriți iubire, atunci poți spune și face lucruri care să-i permită partenerului să te trateze într-un mod care reflectă această credință.

Femeilor care au fost abuzate li se spune să nu le povestească noilor parteneri despre trecutul lor.

Dacă te temi că te afli într-o relație abuzivă, trebuie să fii vigilentă. Ar trebui chiar să păstrezi și un jurnal în care să notezi de fiecare dată când crezi că partenerul tău a reacționat abuziv, astfel încât să nu te facă să crezi că nu s-a întâmplat asta.

Sursa: eva.roParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md