SURSE // „ACUM” și PSRM și-au dorit alți câștigători ai concursului pentru funcția de judecător al CCM, dar din cauza unor „greșeli de calcul” au ieșit învingători Eșanu și Grosu. Cine erau favoriții „ACUM” și PSRM
Majoritatea membrilor Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului și-ar fi dorit ca alți candidați să câștige concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Legislativului, însă din cauza „unor greșeli de calcul” au ieșit învingători fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, și actualul secretar de stat în ministerul Justiției, Nicolae Eșanu.
Potrivit unor surse din cadrul aceste comisii, „ACUM” insista pe unii candidați înscriși în concurs (Tatiana Răducan, mătușa lui Alexandru Machedon, și Nicolae Roșca), iar PSRM - pe alți doi candidați (Pavel Midrigan și Alexandru Burian, ultimul un apropiat al lui Igor Dodon).
„ACUM” și PSRM insistau pe candidații lor, fără ca să aleagă doar câte unul pentru a fi promovat de ambele părți, iar drept rezultat cel mai mare punctaj l-au acumulat Eșanu și Grosu.
Totuși, spun sursele noastre, sunt șanse minime ca Eșanu și Grosu să fie votați în plenul Parlamentului.
De menționat că unul din membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, Dinu Plângău, a contestat concursul. Acesta a spus că e vorba de un „complot”.
Socialistul Bogdat Țîrdea, de nerecunoscut: Nu este de acord că ar susține războiul rușilor împotriva Ucrainei și că aplaudă distrugerea orașelor și satelor ucrainene, calificând afirmațiile ca „atentat la onoarea” sa
Maia Sandu, semnal de alarmă la Convenția Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice de la Baku: „R. Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice”
Maia Sandu, discuții cu Recep Erdoğan despre Găgăuzia și pacea din regiune: „Împreună, ne propunem să păstrăm limba găgăuză, listată de UNESCO ca fiind pe cale de dispariție”