13:53:38 29.11.2022
Stiri

Spînu, ÎGRIJORAT de capacitatea Ion Ceban de a conduce municipiul Chișinău. Vicepremierul îi închide ușa edilului, care se vrea la masa unui comitet ANTICRIZĂ național: „Nu cunoaște și nu înțelege nimic”

Actualitate 20.09.2022 12:28 Vizualizări1127 Autor: Ziarul National
Spînu, ÎGRIJORAT de capacitatea Ion Ceban de a conduce municipiul Chișinău. Vicepremierul îi închide ușa edilului, care se vrea la masa unui comitet ANTICRIZĂ național: „Nu cunoaște și nu înțelege nimic” realitatea.md


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, îi răspunde primarului general al capitalei, Ion Ceban, după ce edilul a acuzat guvernarea că nu ar avea un plan anticriză pentru perioada rece a anului. În acest sens, Spînu a enumerat cele mai importante măsuri întreprinse de Guvern și a subliniat că Ceban nu are cum să facă parte dintr-un comitet anticriză.

„Ion Ceban declară că nu cunoaște și nu înțelege nimic. El acuză Guvernul și știe atât de puține despre pregătirile de iarnă, încât mă îngrijorez că acest om gestionează un oraș. Poate nici nu înțelege că războiul din țara vecină aduce consecințe devastatoare, inclusiv o iarnă grea. Sunt sigur că cetățenii înțeleg mult mai bine situația. Scopul principal al Guvernului este să ajutăm cât mai mult cetățenii și să trecem cât mai ușor de iarnă”, a scris Spînu pe Facebook.

Potrivit vicepremierului, guvernarea a aprobat 27 de măsuri, care vor fi puse în aplicare în funcție de trei eventuale scenarii - dacă furnizarea gazului este limitată la 35%, 50% și chiar 100%.

„Vom încerca cu toții să economisim 15% din consum, așa cum o fac toate țările din Europa. Vom oferi, ca și anul trecut, ajutor la plata facturilor pentru cetățeni. Vom cumpăra mai mult cărbune, vom asigura cetățenii cu lemn pentru foc. Prețul la lemn va rămâne același ca anul trecut, datorită subvențiilor Guvernului către „Moldsilva”. Am făcut stocuri de gaze naturale, pe care le vom folosi în caz de necesitate. Comisia guvernamentală care va gestiona planul de măsuri este creată și lucrează. „Termoelectrica” va trece la combustibil alternativ (păcură) şi vom utiliza unde e posibil cărbune și lemne, vom reconecta cazanele pe biomasă în cadrul instituțiilor publice.

Planificăm din timp toate aceste măsuri tocmai pentru că va fi o iarnă grea. Iar când vin timpuri complicate, trebuie să te pregătești, nu să te vaieți. Guvernul se pregătește, chiar dacă Ion Ceban nu știe și se vaietă. Suntem o țară de gospodari. Ne pregătim. Cu seriozitate. Și vom răzbate împreună”, a adăugat Spînu.

Primarul general Ion Ceban a declarat că autoritățile centrale nu ar avea un plan de acțiuni pentru a ieși cu bine din această iarnă, iar în acest sens a propus constituirea unui comitet anticriză la nivel central, din care să facă parte și primarii de la Chișinău, Bălți și Cahul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

25.11.2022 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia teroristă și a...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Dacă telefonul meu ar putea vorbi, ce ar spune?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md