05:00:32 03.03.2024
Stiri

Ion Ceban a început OFENSIVA împotriva guvernării și încearcă să semene PANICĂ în societate - SOS. Primarul general vrea să afle ce va fi cu GAZELE, în condițiile în care „Gazprom” ține în SUSPANS Chișinăul în privința livrărilor

Actualitate 20.09.2022 09:59 Vizualizări1561 Autor: Ziarul National
Ion Ceban a început OFENSIVA împotriva guvernării și încearcă să semene PANICĂ în societate - SOS. Primarul general vrea să afle ce va fi cu GAZELE, în condițiile în care „Gazprom” ține în SUSPANS Chișinăul în privința livrărilor


Primarul general al capitalei, Ion Ceban, acuză actuala guvernare că nu ar avea un plan anticriză pentru perioada rece a anului, deși autoritățile centrale au dat asigurări, prin intermediul președintei Maia Sandu și prim-ministrei Natalia Gavrilița, că nimeni nu va fi lăsat să înghețe. Liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN) mai vrea să știe ce se va întâmpla cu livrările de gaze din Rusia după 1 octombrie, în condițiile în care „Gazprom” a refuzat orice comunicare pe această cu Guvernul R. Moldova.

Citește și: Guvernul va cheltui peste cinci MILIARDE de lei pentru a acorda compensații la căldură

„Primăria Chișinău este întrebată despre faptul cum va economisi, unde va economisi în perioada de toamnă – iarnă 2022-2023. Nu cunoaștem acțiunile Guvernului în situația actuală de criză și când urmează să avem un scenariu clar în situația dată. Tot ce am auzit până acum a fost: „Vom avea o iarnă grea”. Atât. Asta ne spune președintele, asta ne spune prim-ministrul, asta ne spune președintele Parlamentului și diferiți deputați de pe Facebook și la ecranele TV. Cât de grea va fi această perioadă nu am înțeles, pentru că nimeni nu cunoaște. Nu am mai înțeles până în prezent dacă vom avea gaze naturale și electricitate și la ce preț sau dacă nu vom avea”, a scris Ceban într-o postare pe Facebook, atașând o poză cu inscripția „SOS”.

Citește și: Ce promisiuni și-au făcut cei șase MINIȘTRI din R. Moldova, România și Ucraina la întâlnirea de la Odesa: Conecțiuni energetice comune, posibilități de stocare a gazelor, ușurarea tranzitului și combaterea războiului hibrid

Edilul vrea să știe în detalii ce se va întâmpla și ce va întreprinde Guvernul, dacă Rusia va opri livrările: „Dacă nu vom avea gaz ce urmează să întreprindă Guvernul, iar dacă vom avea gaz la prețuri exorbitante, care vor fi acțiunile Guvernului pentru a atenua povara facturilor pentru cetățeni. Aceeași situație este și cu energia electrică. Nu am văzut un plan anticriză a Guvernului, care să fie publicat, ceea ce ar fi normal să avem, pentru ca să coordonăm acțiunile la nivel local”.

Citește și: „Gazprom", TĂCERE absolută în privința livrărilor după 1 octombrie, atunci când trebuie să REDUCĂ semnificativ prețul la gaze pentru R. Moldova. Spînu dă asigurări că autoritățile sunt pregătite să pună în aplicare un plan ALTERNATIV

Astfel, Ceban propune crearea la nivel central al comitet anticriză, din care să facă parte primarii din Chișinău, Bălți și Cahul.

„Cred că la nivel central ar trebui să avem un plan anticriză și un comitet anticriză, fie în cadrul CSE sau altă formulă sau format, unde să fie prezenți primarii din orașele Bălți, Cahul, Chișinău, pentru că aici sunt peste 40% din populație. Trebuie să înțelegem ce vrea să facă autoritatea centrală și cum urmează să reacționeze autoritatea locală. „Termoelectrica” nu este instituția municipiului Chișinău, iar în aceste condiții nu știm ce și cum va fi. Suntem în mijloc de septembrie și am impresia că o să ne prindă iarna pe neprins de veste”, a punctat Ceban.

Primarul și liderul MAN a formulat propuneri și roagă guvernarea să facă „lumină”.

„Propunem să fie constituit un comitet anticriză la nivel central și să avem o comunicare transparentă, iar planul anticriză să fie publicat. Să cunoaștem ce se întâmplă cu gazul, cu electricitatea, ce se întâmplă cu instituțiile sociale, cum vor funcționa școlile, grădinițele, spitalele. Nu avem, deocamdată, o claritate cum vom acționa în această situație la nivel local și acest lucru este grav. Am rugat ca guvernarea să facă claritate în acest sens. Aceasta trebuie să fie preocuparea de bază a conducerii R. Moldova în acest moment. Oameni buni, apucați-vă de lucru! Vine iarna și aceasta urmează să fie una grea, voi ați spus acest lucru. În acest context, rog guvernarea să facă lumină”, a conchis Ion Ceban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md