04:33:50 23.07.2024
Stiri

SONDAJ // Studiul care îi CONTRAZICE pe autorii legii privind interzicerea oricăror forme de promovare a jocurilor de noroc. Peste 82% din moldoveni NU sunt atrași de astfel de jocuri, iar publicitatea nu îi poate influența

Actualitate 21.04.2022 14:41 Vizualizări8745 Autor: Ziarul National
SONDAJ // Studiul care îi CONTRAZICE pe autorii legii privind interzicerea oricăror forme de promovare a jocurilor de noroc. Peste 82% din moldoveni NU sunt atrași de astfel de jocuri, iar publicitatea nu îi poate influența


Opt moldoveni din zece afirmă că niciodată nu au participat la jocuri de noroc de tipul loteriilor și pariurilor sportive, iar mai puțin de 2% din populație susține că joacă săptămânal. Datele primului sondaj de opinie despre jocuri de noroc, realizat de iData, arată că 82,6 la sută dintre moldoveni se țin departe de loterii și pariuri. În același timp, săptămânal își încearcă norocul 1,8% dintre participanții la studiu, 6% o fac mai rar de o dată pe lună, iar 6,4% nu au jucat deloc în ultimele trei luni.

Același sondaj mai arată că fiecare al patrulea moldovean care participă la jocuri de noroc este gata să cheltuiască pentru aceasta cel mult 100 de lei – 23,7% din respondenți. Puțin peste 5% sunt gata să se despartă cu sume de la 100 la 1 000 de lei pentru joc, cei mai mulți dintre ei (3,9%) optând pentru intervalul 101 - 500 de lei. Ponderea celor care sunt gata să pună în joc sume mai mari de 10 000 de lei este de 0,5%.

Citește și: FOTO // Escrocii, principalii BENEFICIARI de pe urma interzicerii promovării loteriilor și PARIURILOR sportive? Au format grupuri pe rețelele de socializare, în care le explică urmăritorilor cum să joace pe site-urile străine și să nu plăteascăAproape două treimi dintre cei chestionați spun că participă la jocuri de noroc pentru câștiguri, în jur de 20 la sută o fac pentru distracție și relaxare, iar fiecare al patrulea intervievat – pentru dorința de senzații tari și adrenalină.

Citește și: Un expert a făcut o ANALIZĂ minuțioasă privind impactul „legii Alaiba” și speră că Maia Sandu NU o va promulga. „Acest proiect de lege este și un veritabil act de MIOPIE politică. Încă mai este timp pentru a reflecta și de a reveni asupra ei”Fiind întrebați ce i-ar determina să își încerce norocul la loterii și pariuri sportive, 8,1% dintre participanții la sondaj au indicat publicitatea TV și online, în timp ce majoritatea – aproape 78%, afirmă că nimic nu îi poate determina. În continuare, 27,1% dintre cei chestionați sunt de părere că rezultatele loteriilor și pariurilor sportive trebuie să fie făcute publice, pentru a asigura mai multă transparență, iar 19,2% nu văd sensul prezentării publice a acestor rezultate. Totuși, practic fiecare al doilea intervievat nu are o părere la acest subiect sau nu a dorit să răspundă.

Citește și: Loteria Națională a Moldovei îl CONTRAZICE pe Alaiba – în 2020 contribuțiile la bugetul public au fost de peste 34 milioane de lei. „Iar în primele nouă luni din acest an, contribuțiile totale au depășit 100 de milioane de lei”Studiul mai arată că aproape 95% dintre persoanele intervievate nu se consideră dependente de jocuri de noroc, iar 2% cred că sunt afectate de dependență.Sondajul a fost realizat în perioada 7-18 aprilie, pe un eșantion de 1053 de respondenți din 342 de localități. Marja de eroare este de +-3%. Studiul a fost efectuat la comanda ONG ”Legal Business Monitor”.Amintim că, de la 1 ianuarie 2022, orice formă de publicitate a jocurilor de noroc, inclusiv prezentarea informațiilor despre câștigători, a fost interzisă. Autorul inițiativei, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, a justificat această interdicție prin faptul că numărul persoanelor dependente de jocuri de noroc în R. Moldova ar fi foarte mare, fără a prezenta, însă, vreun studiu în acest sens.

Citește și: Inițiativa lui Alaiba de a interzice publicitatea la loterii și pariuri sportive, CONTESTATĂ: „Proiectul de lege este unul fundamentat pe ZERO cifre, va duce la distrugerea unei industrii și trecerea aproape integrală a acesteia în zona ilegală”De cealaltă parte, SA „Loteria Națională a Moldovei”, dar și unii experți economici, au atenționat că interdicțiile impuse vor încuraja dezvoltarea jocurilor de noroc ilegale, iar statul va rata venituri considerabile, care vor ajunge în jurisdicții off-shore.Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md