09:13:52 26.03.2023
Stiri

Guvernul de la Chișinău examinează varianta PĂRĂSIRII de către R. Moldova a CSI. „Federația Rusă nu respectă acordul de liber schimb pentru anumite produse”

Actualitate 16.12.2022 11:55 Vizualizări2022 Autor: Ziarul National
Guvernul de la Chișinău examinează varianta PĂRĂSIRII de către R. Moldova a CSI. „Federația Rusă nu respectă acordul de liber schimb pentru anumite produse”


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) examinează în prezent acordurile pe care le are semnate R. Moldova ca parte a Comunității Statelor Independente (CSI), iar ulterior va veni cu o recomandare – părăsește R. Moldova această organizație controlată de Moscova sau rămâne membru în continuare, a declarat aseară președinta Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Există anumite acorduri, în special economice, de care beneficiază agenții economici din R. Moldova. Pentru că aceste acorduri nu se referă doar la relația cu Federația Rusă. Noi știm că Federația Rusă nu a respectat acordul de liber schimb pentru anumite produse din R. Moldova, dar există aceste schimburi comerciale cu alte țări. MAEIE va face o analiză a tuturor acestor acorduri și după aceea vom vedea care va fi recomandarea”, a subliniat Maia Sandu.

Citește și: Nicolae Negru // Forța terorii și forța obișnuinței. R. Moldova trebuie să iasă din CSI pentru a demonstra că nu acceptă nici forța terorii, nici pe cea a obișnuinței

Întrebată dacă mai sunt raționamente să rămânem în CSI, Maia Sandu a spus că Guvernul urmează să ia decizia finală.

„Această analiză trebuie făcută și urmează să vedem dacă mai sunt raționamente pe anumite acorduri. Anumite înțelegeri sunt total nepotrivite sau inutile pe anumite domenii, dar să vedem analiza Guvernului R. Moldova și după aceea discutăm mai concret”, a punctat Maia Sandu.

Citește și: Calitatea de membră a CSI poate reprezenta un impediment în calea ADERĂRII R. Moldova la UE. Șeful Delegației UE: „Este vorba de 200 de acorduri bilaterale între statele membre CSI și cred că acest aspect ar fi important să-l examinăm”

Noul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, declara recent că R. Moldova ar trebui să părăsească CSI, deoarece, în calitate de stat candidat la aderare, trebuie să ne rupem de „mizeria post-sovietică ce încă ne înconjoară”

„Nu o singură dată R. Moldova a arătat o capacitate imensă de a se schimba într-un timp scurt. Doar 15 ani în urmă 70% din comerțul nostru era cu Rusia/CSI. Azi, aproape 70% din comerțul nostru e cu UE. În 2022 nu cred că o să avem 5% cu Rusia. Sigur, au fost factori ce au ajutat: acordul de liber schimb pe de o parte. Multiple embargouri pe de altă parte. Dar transformarea asta e în primul rând rezultatul reorientării și capacității de supraviețuire a mii de antreprenori. Putem să ne schimbăm. Vrem să ne schimbăm. Merităm să ne schimbăm. Merităm mult mai mult decât mizeria post-sovietică ce încă ne înconjoară. A venit timpul să ne despărțim definitiv de ea”, a scris zilele trecute Alaiba într-o postare pe Facebook.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

BUREBISTA 16.12.2022 15:26

Jițelul blând „analizeazî” cum sî facî sî continue sî șii jițel. Că va rămâne să se uite ca boul la poarta nouă (a UE), cu asemenea atitudine, nu e deloc greu de ghicit. Le dorim succes deplin fraților moldoveni în cerșeala perpetuă în care trăiește „statul” RâMa. Sper din tot sufletul să apară politicieni cinstiți, corecți și realiști la București care să rupă odată pisica pomenilor în zadar către RâMa. Cu „politicienii” moldoveni una vorbești la București și alta deja se întâmplă la Chișinău. Și atunci ce vină are cetățeanul român plătitor de taxe și impozite că banul lui e aruncat în gaura neagră de rit sovietoid grețos numită RâMa??? Jegoșii de „paliticieni maldavani” au avut la dispoziție peste 20 de ani ca să iasă din csi. Nu au făcut-o și nu cred că o vor face. Dacî sî întoarci „fratili” moscal? Nu trebui sî prietinim cu tătî lumea??? O societate profund înapoiată, o lene și o comoditate în gândire de neimaginat...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md