04:52:32 03.03.2024
Stiri

Guvernul de la Chișinău examinează varianta PĂRĂSIRII de către R. Moldova a CSI. „Federația Rusă nu respectă acordul de liber schimb pentru anumite produse”

Actualitate 16.12.2022 11:55 Vizualizări2474 Autor: Ziarul National
Guvernul de la Chișinău examinează varianta PĂRĂSIRII de către R. Moldova a CSI. „Federația Rusă nu respectă acordul de liber schimb pentru anumite produse”


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) examinează în prezent acordurile pe care le are semnate R. Moldova ca parte a Comunității Statelor Independente (CSI), iar ulterior va veni cu o recomandare – părăsește R. Moldova această organizație controlată de Moscova sau rămâne membru în continuare, a declarat aseară președinta Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Există anumite acorduri, în special economice, de care beneficiază agenții economici din R. Moldova. Pentru că aceste acorduri nu se referă doar la relația cu Federația Rusă. Noi știm că Federația Rusă nu a respectat acordul de liber schimb pentru anumite produse din R. Moldova, dar există aceste schimburi comerciale cu alte țări. MAEIE va face o analiză a tuturor acestor acorduri și după aceea vom vedea care va fi recomandarea”, a subliniat Maia Sandu.

Citește și: Nicolae Negru // Forța terorii și forța obișnuinței. R. Moldova trebuie să iasă din CSI pentru a demonstra că nu acceptă nici forța terorii, nici pe cea a obișnuinței

Întrebată dacă mai sunt raționamente să rămânem în CSI, Maia Sandu a spus că Guvernul urmează să ia decizia finală.

„Această analiză trebuie făcută și urmează să vedem dacă mai sunt raționamente pe anumite acorduri. Anumite înțelegeri sunt total nepotrivite sau inutile pe anumite domenii, dar să vedem analiza Guvernului R. Moldova și după aceea discutăm mai concret”, a punctat Maia Sandu.

Citește și: Calitatea de membră a CSI poate reprezenta un impediment în calea ADERĂRII R. Moldova la UE. Șeful Delegației UE: „Este vorba de 200 de acorduri bilaterale între statele membre CSI și cred că acest aspect ar fi important să-l examinăm”

Noul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, declara recent că R. Moldova ar trebui să părăsească CSI, deoarece, în calitate de stat candidat la aderare, trebuie să ne rupem de „mizeria post-sovietică ce încă ne înconjoară”

„Nu o singură dată R. Moldova a arătat o capacitate imensă de a se schimba într-un timp scurt. Doar 15 ani în urmă 70% din comerțul nostru era cu Rusia/CSI. Azi, aproape 70% din comerțul nostru e cu UE. În 2022 nu cred că o să avem 5% cu Rusia. Sigur, au fost factori ce au ajutat: acordul de liber schimb pe de o parte. Multiple embargouri pe de altă parte. Dar transformarea asta e în primul rând rezultatul reorientării și capacității de supraviețuire a mii de antreprenori. Putem să ne schimbăm. Vrem să ne schimbăm. Merităm să ne schimbăm. Merităm mult mai mult decât mizeria post-sovietică ce încă ne înconjoară. A venit timpul să ne despărțim definitiv de ea”, a scris zilele trecute Alaiba într-o postare pe Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md