00:56:50 20.07.2024
Stiri

Un an cu „Legea Alaiba” (II): R. Moldova ratează venituri de sute de MILIOANE de lei, bani care ajung în offshorurile rusești. Noul președinte al Comisiei economie și buget din Parlament: „Știu de invazia site-urilor ilegale pe piața noastră”

Actualitate 07.02.2023 12:28 Vizualizări2112 Autor: Ziarul National
Un an cu „Legea Alaiba” (II): R. Moldova ratează venituri de sute de MILIOANE de lei, bani care ajung în offshorurile rusești. Noul președinte al Comisiei economie și buget din Parlament: „Știu de invazia site-urilor ilegale pe piața noastră” jurnal.md


R. Moldova ratează venituri de sute de milioane de lei, deși supraviețuiește datorită donațiilor externe și situația economică la nivel regional este foarte precară. Banii pierduți ajung fie în Rusia, fie pe insulele Curaçao, către unele companii rusești, care sunt interzise și acuzate de finanțarea terorismului în alte țări. În mod indirect, Chișinăul sprijină astfel Moscova în intenția sa de a cotropi Ucraina. Nu este rezultatul vreunei legi lăsate la murat de fosta guvernare PSRM, ci o nouă consecință a „Legii Alaiba”, care a intrat în vigoare acum un an, potrivit unui material realizat de Jurnal.md.

Potrivit sursei citate, în ianuarie 2022 a intrat în vigoare nu doar așa-numita „Lege Alaiba”, care interzice publicitatea la jocurile de noroc și pariuri sportive, dar și o altă lege, prin care impozitul pe câștigurile din aceste jocuri au fost majorate de la 12% la 18%. Aceste modificări au scăzut brusc veniturile Loteriei Naționale a Moldovei (LNM), dar nu și dependența jucătorilor, care au migrat către site-urile ilegale rusești, care-și fac la greu publicitate în spațiul virtual și nu rețin impozite din câștiguri, făcând evaziune fiscală și spălare de bani. Portalurile în cauză le permit să joace și minorilor și nu verifică sursa mijloacelor bănești încasate.

Pentru a înțelege mai bine situația de pe această piață, Jurnal prezintă cronologia evenimentelor care au condus la adoptarea amendamentelor propuse în 2021 de către fostul deputat Dumitru Alaiba, în prezent ministru al Economiei, la Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc, supranumită „Legea Alaiba”.

Citește și: „Legea Alaiba”, un EȘEC total? „Rămânem fără SPORT, iar fotbalul nostru, la fel ca și cel rusesc, ar putea dispărea de pe arena internațională”. Toți oficialii arată cu degetul spre Dumitru Alaiba, însă autorul legii nu are răspunsuri

Potrivit unui studiu realizat de Legal Business Monitor, în 2016, când monopolul de stat asupra jocurilor de noroc a fost instituit pentru LNM, în R. Moldova existau 65 de firme care dețineau 72 de licențe în acest domeniu. În același an, CNA a arestat conducerea Camerei de Licențiere, constatând că toate aceste licențe au fost eliberate ilegal, statul fiind prejudiciat cu 15 milioane de lei.

Până în 2016, veniturile anuale ale statului din activitatea LNM variau de la circa 400 la 800 de mii de lei. Atunci autoritățile au lansat un proiect de atragere a investițiilor, în care Agenția Proprietății Publice (APP) a acționat în calitate de partener public. Astfel, la 23 aprilie 2018, în urma unei licitații publice, LNM a încheiat două contracte de parteneriat public-privat cu întreprinderile „Novomatic AG” din Austria pentru aparatele de joc, și „NGM Company” din Bulgaria pentru loterie și pariuri sportive, care aduc cei mai mulți bani în această ramură și reprezintă, conform legislației europene, jocuri cu risc social scăzut.

În iunie 2019, a fost lansat singurul site legal pentru loterie și pariuri sportive din R. Moldova - 7777.md, care aparține LNM, dar este gestionat de „NGM Company”. Numai până la sfârșitul acelui an, veniturile din încasările din jocurile online s-au ridicat la 33,05 milioane de lei, iar contribuțiile la bugetul de stat au crescut de peste zece ori – de la 2,3 milioane de lei în 2016 la 25,7 milioane de lei în 2019.

jurnal.md

În același timp, scria portalul bizlaw.md, volumul transferurilor bănești către casele de pariuri ilegale din R. Moldova a depășit în 2019 două miliarde de lei pe an.

Primul impozit la jocurile de noroc - jucătorii câștigau, dar de fapt pierdeau

Cu toate acestea, pornind de la cheltuielile de organizare, activitatea site-ului 7777.md s-a dovedit a fi neprofitabilă. APP a explicat acest lucru prin activitatea nestingherită a portalurilor neautorizate. LNM a solicitat autorităților să limiteze activitatea acestor site-uri, dar nimic nu s-a schimbat. Dimpotrivă, în 2020, parlamentul a încurajat jucătorii să treacă în număr și mai mare la casele de pariuri ilegale, după ce a instituit în premieră pentru R. Moldova impozite pe câștiguri, în valoare de 12%. Paradoxul consta în faptul că era impozitat venitul brut, adică suma totală de bani ridicată de jucător după câștig, inclusiv banii pe care i-a investit în joc. Nu se impozitau doar 240 de lei. Prin urmare, chiar dacă câștigau, jucătorii rămâneau în pierdere. În situația creată, 7777.md și-a suspendat activitatea.

Lucrurile s-a schimbat la începutul lui 2021, când au fost operate alte modificări la lege, fiind impozitată orice sumă scoasă din conturile de joc. De exemplu, chiar dacă un jucător pierdea, dar voia să-și retragă suma rămasă pe cont, aceasta se impozita. Atunci LNM a mers la compromis și a redeschis site-ul 7777.md.

Peste jumătate de million de lei pe an, direcționați către offshore în 2020

Lupta autorităților de la Chișinău cu piața tenebră a pariurilor sprtive a început tocmai în 2021, după ce cu un an mai devreme, potrivit Băncii Naționale (BNM), veniturile site-urilor ilegale care operează în R. Moldova au atins cel mai înalt nivel, depășind 500 de milioane de lei, fără a ține cont de transferurile prin cardurile bancare. Este o sumă de circa 2,5 mai mare decât veniturile „NGM Company” din același an. Astfel, în 2021, portalurile ilegale și transferurile de bani către acestea au fost interzise prin lege și a fost prevăzută răspunderea penală pentru organizarea și intermedierea jocurilor de noroc. Atunci pentru prima dată a fost blocat accesul la site-urile de pariuri străine. Majoritatea acestora erau clone ale portalului rusesc 1XBet, în denumirea cărora era schimbat un simbol sau două, însă aveau același logo și permiteau accesul la site-ul principal al rețelei. În același timp, Fiscul a început să monitorizeze câștigurile și tentativele de evaziune de la plata impozitelor de pe site-urile ilegale.

În orice caz, casele de pariuri neautorizate continuau să activeze în R. Moldova, prin intermediari. Rețeaua 1XBet își deschidea noi și noi clone. LNM anunța că, în punctele comerciale din țara, era posibilă alimentarea conturilor de joc de pe site-urile interzise și că se efectuau transferuri de bani către acestea de pe carduri bancare, aceste tranzacții ridicându-se la milioane de lei pe an. De data aceasta majoritatea băncilor și unele sisteme de plată nu reacționau, se arată în același studiu.

Totuși eforturile statului de atunci au demonstrat cu prisosință că veniturile din acest sector, la care se renunță din motive suspecte, sunt foarte mari. Pentru că, la finele lui 2021, profitul LNM a atins cifra record de aproape 105 milioane de lei, iar aportul la bugetul de stat, sub formă de impozite, potrivit Ministerului Finanțelor, a fost de 65 de milioane de lei, de aproape trei ori mai mult decât în 2020 și de peste patru ori mai mult decât în 2019. În 2021, LNM a înregistrat și cea mai bună dinamică a veniturilor din vânzări în rândul întreprinderilor de stat. Iar transferurile pe 7777.md au crescut de la 5,43 milioane de lei în 2019 și 8,7 milioane de lei în 2020, la 536 de milioane de lei în 2021.

jurnal.md

Și atunci când lucrurile se ameliorau în sfârșit, pe nepusă masă a apărut Legea Alaiba, care trezește multe semne de întrebare. Ca din întâmplare, astfel de legi au fost adoptate în aceeași perioadă și în Armenia, Georgia și Ucraina - țări în care 1XBet are o popularitate foarte mare. Autorul spune că a decis să lupte cu dependența față de jocurile de noroc, dar recunoaște că nu s-a bazat pe vreun studiu de caz care ar demonstra acest viciu, ci pe discuțiile cu un vecin de-al său și cu alți oameni. Potrivit Direcției generale juridice a legislativului, proiectul nu a fost supus expertizei economice, financiare și științifice, nici consultațiilor publice cu autoritățile competente. În lipsa avizelor acestor instituții, a fost aprobat de prim-ministra Gavrilița și votat în Parlament la 25 noiembrie 2021, în ciuda averismentului Ministerului Finanțelor - autoritatea de reglementare a statului în acest domeniu – că în acest mod se încalcă contractul de parteneriat public-privat, prin care statul și-a asumat asigurarea unei legislații stabile și previzibile în domeniul jocurilor de noroc și combaterea operatorilor ilegali.

Primele consecințe ale Legii Alaiba: „Un risc înalt de spălare de bani și de finanțare a terorismului”

Rezultatele adoptării Legii Alaiba s-au făcut simțite în scurt timp. Portalul de specialitate top100Bookmakers.com arăta că doar în patru luni, din decembrie 2021 până în aprilie 2022, numărul mediu de jucători din R. Moldova care au migrat pe site-urile interzise a crescut cu aproape 66%. Cele mai solicitate portaluri erau: Zenit Bet, Bet365.com, Zenit.win și 1XBet.com.

Într-un raport al Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din aprilie 2022 se menționa: „Jucătorii din R. Moldova își pot crea conturi la operatorii internaționali de jocuri de noroc online. Nu există nicio lege care să interzică acest lucru și nici sancțiuni pentru cei care decid să joace în cazinourile online. (…) Analiza sectorului jocurilor de noroc a arătat că există un risc înalt de spălare de bani și de finanțare a terorismului”.

Dar iată cum descrie situația de la acea oră Plamen Milanov, directorul general al „NGM Company”:

Odată cu intrarea în vigoare a legii care interzice publicitatea jocurilor de noroc, dar și majorarea cu 50% a impozitului pe câștiguri, s-a observat migrarea jucătorilor de pe site-ul autorizat 7777.md spre case de pariuri nelegale. Mai mult, din cauza interdicțiilor, dar și ambiguităților din lege, partenerul privat a fost nevoit să reducă drastic investițiile în promovare. Ca urmare, veniturile LNM au început să scadă și au crescut fluxurile financiare spre site-uri nelegale.”

1xBet, interzisă în Rusia, dar deservită de băncile rusești și implicată în războiul contra Ucrainei

Șase din cele șapte case de pariuri străine care atrag moldovenii sunt rusești. Cea mai cunoscută dintre ele, 1XBet, a fost fondată la Moscova în 2007, de către miliardarul rus Roman Semiohin, împreună cu Dmitri Kazorin și Serghei Karșkov, toți trei din regiunea Breansk.

rnbee.kiev.ua

În Rusia, 1XBet nu a deținut licență, fiind administrată de o firmă din Gibraltar. Astăzi, cei trei sunt anunțați în căutare internațională, fiind cercetați penal în țara lor pentru spălare de bani prin jocurile de noroc. Ei s-au refugiat în Cipru, iar compania este înregistrată pe insulele Curaçao.

1xBet a avut contracte de sponsorizare cu celebrele cluburi de fotbal engleze Liverpool, Chelsea și Tottenham, care au fost reziliate după ce casa de pariuri a fost interzisă în Marea Britanie, căci nu avea autorizație de activitate. Totodată, presa engleză anunța că 1XBet încălca legislația, acceptând pariuri la lupte cu implicarea copiilor sau animalelor, și folosea scene porno în publicitatea sa. În 2021, Forbes.ru scria că cifra de afaceri globală a 1xBet este de 2-3 mlrd. de dolari anual. Deși este interzisă în multe țări, această casă de pariuri are peste 400 000 de vizitatori permanenți, în special din țările CSI, iar site-ul său este tradus și adaptat în peste 50 de limbi.

Se pare că interzicerea 1XBet în Rusia este o făcătură a serviciilor secrete de la Moscova. În primul rând, pentru că sponsorul echipei ruse de fotbal „Lokomotiv”, este persoana juridică 1XСтавка – traducere directă a denumirii engleze -, care deține licență de activitate în Rusia, deși are exact același logo și design al site-ului ca și casa de pariuri din Curaçao. În al doilea rând, deși activitatea 1XBet era interzisă în Ucraina din 2020, ea a primit licență de activitate în această țară peste doar o lună după invazia Rusiei. Ulterior, jurnaliștii de la portalul informnapalm.org au demonstrat că 1xBet preda Rusiei informațiile personale ale jucătorilor, în scopul recrutării agenților, și finanța prin câștiguri false activitățile subversive ale invadatorilor. Jurnaliștii au prezentat și dovezi că plățile pentru această casă de pariuri erau procesate de bănci și sisteme de plăți din Rusia, inclusiv de Alfa-Bank.

În septembrie, 1XBet a fost scoasă în afara legii în Ucraina. Se așteaptă ca președintele Zelenski să o includă în lista de sancțiuni, alături de alte companii ruse.

PariMatch, interzisă în Ucraina și cercetată în 97 de dosare

Tot la Curaçao își are licența și PariMatch, o casă de pariuri creată în 1994 în Ucraina, care din 1998 a început să activeze în Rusia. Din 2000, acceptă pariuri sub licența Curacao. Aceasta figurează în opt liste de sancțiuni, inclusiv în SUA, Canada, UE și Marea Britanie, nota presa ucraineană. Până în 2020, era parte în 97 de procese judiciare, majoritatea penale. În unul dintre dosare, pornit în Ucraina, se arată că un grup de escroci a creat o schemă de retragere a banilor, care trec prin PariMatch și ajung în Rusia. Astfel, câte 350 de milioane de dolari anual erau „spălați” prin intermediul băncii rusești Alfa-Bank, implicată și în cazul 1XBet.

În 2020, Judecătoria Pechersky din Kiev a interzis accesul și la site-ul PariMatch, acuzat de spălare de bani, falsificare de documente și afaceri ilegale cu jocuri de noroc. Despre această casă de pariuri s-a mai scris că dezvolta o rețea de jocuri de noroc în Donețk și Lugansk. În mai 2022, în plin război, o nouă investigație a jurnaliștilor ucraineni a demonstrat că PariMatch continuă să activeze în Rusia și Belarus.

Alte două case de pariuri ilegale în R. Moldova, Zenit Bet, fondată în Rusia, și Parimatch.com, fondată în Cipru, operează tot în baza licenței Curaçao. Celelalte două, Zenit.win și Fonbet.ru, au licențe în Rusia.

Potrivit companiei de licențiere a jocurilor de noroc offshore Licensingaming.com, licența Curaçao este cel mai simplu de obținut. Procedura necesită un set minim de documente și nu este necesară prezența personală a beneficiarului. La obținerea licenței, este prevăzută o impozitare minimă, iar termenul de perfectare a licenței este de două-trei săptămâni.

Fondatorul „RunPay”, urmărit penal inclusiv pentru tranzacții cu Alfa-Bank

Unul dintre sistemele de plăți de la noi care în toți acești ani, în ciuda oricăror impedimente, a continuat să efectueze transferuri către și de la 1XBet a fost până nu demult „RunPay”. Administratorul sistemului este firma „Paymaster” din Chișinău, fondată de rusul Andrei Trubițin.

Acesta, împreună cu soția sa, au deținut Banca Comercială Conservativă (BCC) din Rusia, fiind și unul dintre creatorii sistemului de plată WebMoney. Presa rusă informează că Țrubițin este acuzat în mai multe cauze penale pentru transferuri de miliarde către zonele offshore și deservirea clienților din sectorul tenebru al jocurilor de noroc. În unul dintre aceste dosare, fondatorul „RunPay” este învinuit că BCC, chiar în ziua în care licența i-a fost retrasă, ar fi transferat 2,3 miliarde de ruble unei companii din paradisurile fiscale, pe un cont de la Alfa-Bank, care a conlucrat și cu 1Xbet, și cu PariMatch.

Având în vedere toate aceste legături, toleranța autorităților noastre față de tranzacțiile „RunPay” cu 1XBet pare a fi de-a dreptul dubioasă. Și nu numai față de „RunPay”.

LNM și „NGM Company” au atras atenția nu o singură dată la faptul că, pentru a lupta cu droaia de clone ale site-urilor ilegale e necesară nu doar blocarea accesului la portalurile respective, ci și a transferurilor de bani către acestea. Însă atunci când legislația a interzis transferurile, arată Legal Business Monitor, casele de pariuri interzise ar fi recurs la cele mai criminale scheme.

De exemplu, 1XBet schimba codurile MCC, prin care este definită destinația plății. În locul codului pentru jocurile de noroc, ei foloseau codurile pentru jocuri video, servicii de consultanță ș.a. Solicitările insistente ale LNM și „NGM Company” de a stopa aceste plăți nu au fost auzite. În loc să reglementeze această problemă la fel cum recent a interzis tranzacțiile cu criptomonede, Banca Națională a comunicat reprezentanților Legal Business Monitor că verificarea atât de amănunțită a tuturor transferurilor este o procedură prea complicată și că nu intră în obligațiunile lor.

O nouă bombă în Parlament: Operațiunile bancare ale site-urilor interzise vor fi legale

În situația creată, Parlamentul a mai oferit un cadou prețios site-urilor ilegale rusești. Mai exact, în iulie 2022, deputații au adoptat o altă lege, care va intra în vigoare în vara anului 2023, prin care prestarea serviciilor de plată în favoarea persoanelor care activează pe teritoriul R. Moldova fără autorizația corespunzătoare a autorităților competente sau interzise prin lege nu va mai constitui o infracțiune. Prin urmare, avântul lui Dumitru Alaiba în lupta cu viciile va permite în cele din urmă caselor de pariuri ilegale să activeze nestingherit în R. Moldova, ceea ce poate reprezenta un pericol și pentru securitatea statului.

În ciuda concurenței neloiale create de autorități, LNM a reușit deocamdată să se mențină pe piață. Un avantaj neașteptat în acest sens a fost că mulți jucători de pe portalurile ilegale foloseau carduri bancare rusești. Iar odată cu declanșarea războiului, tranzacțiile cu băncile din Rusia au fost blocate și aceștia au revenit la 7777.md. Deocamdată revin cei care joacă cu sume mici, pentru că ceilalți nu sunt interesați să achite impozite. Oricum, dacă în primele patru luni ale lui 2022 numărul jucătorilor de pe site-ul autorizat a scăzut în jumătate, de la 20 de mii - la 10 mii, din septembrie acest număr a început iarăși să crească.

Eforturile noastre, investițiile în activități legale de promovare, dar și conjunctura internațională, au permis majorarea considerabilă a veniturilor statului din jocurile de noroc online cu risc social scăzut. Cu toate acestea, o bună parte a sectorului rămâne în zona gri”, a declarat Plamen Milanov pentru Jurnal.md.

jurnal.md
Ministrul Economiei nu vrea să audă despre modificarea legii sale

Vara trecută, la propunerea APP, Loteria Națională, cu suportul „NGM Company”, a pregătit un proiect de modificare a Legii Alaiba, prin care solicită să fie permisă publicitatea la pariuri și jocuri de noroc doar online, în orele de noapte și la competițiile sportive. Documentul a fost propus pentru examinare Ministerului Finanțelor și Ministerului Economiei.

În urma dialogului cu APP, a fost demonstrat prin estimări și rezultate că statul ratează venituri considerabile, care ajung în offshore. APP ne-a solicitat să venim cu propuneri de modificare a legii, care să reducă din concurența neloială cu operatorii neautorizați și să permită statului să obțină venituri mai mari”, a menționat Milanov.

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor, a declarat pentru Jurnal.md că proiectul se află deocamdată în lucu. „Când vom finaliza, atunci vom comunica”, a adăugat el, refuzând să răspundă la alte întrebări.

La rândul său, Dumitru Alaiba ne-a spus că nu știe că ar exista un asemenea proiect: „Nu știu, n-am auzit. Am să mă clarific și, dacă e adevărat, atunci o să fie retras. Eu am să insist să fie retras”.

Alaiba: „Noi n-am promovat site-urile ilegale”

Întrebat cum explică faptul că legea sa a crescut fulminant ponderea site-urilor ilegale, ministrul Economiei ne-a răspuns:

Scopul legii a fost să limităm și să interzicem publicitatea jocurilor de noroc, dar activitatea site-urilor ilegale nu a fost vizată în niciun fel. Noi n-am promovat site-urile ilegale și nu recomand să suprapuneți aceste două subiecte. La Fisc acum se discută despre cum să blocheze aceste site-uri, dar ăsta e alt subiect.

Când i-am vorbit despre concurența neloială și despre publicitatea pe care și-o fac site-urile interzise pe internet, ministrul ne-a asigurat că se află în discuții cu Google și Facebook, pentru a opri aceste reclame. El a mai spus că nu știe că rețeaua 1XBet a fost scoasă în afara legii în Ucraina.

Aici e prea specific, dar v-am spus care a fost scopul legii. A fost o decizie proastă? Nu, eu îs convins că a fost o decizie bună. Nicio lege nu rezolvă toate problemele dintr-o lovitură, mai este de lucru”, a adăugat Alaiba.

Întrebat dacă, fiind ministru al Economiei, nu ar fi interesat ca sute de milioane de lei să ajungă în bugetul de stat, dar nu în zonele off-shore, el a fost de altă părere:

Dacă vreți, hai să impozităm drogurile, ca să avem bani la buget. Asta nu e o politică economică, este o politică socială. Aici nu ne-am condus de veniturile la buget, ci de obiective sociale.

„Înțeleg că mass-media a avut de suferit, dar ne-am condus de cei slabi...”

Interzicerea publicitățiii la jocurile de noroc și pariurile sportive a avut un impact puternic și asupra mass-media. Potrivit expertului Stas Madan, numai în primele zece luni ale anului 2021 posturile noastre TV au primit aproape 21 de milioane de lei pentru publicitate de la LNM, iar dispariția acestor venituri a pus presa într-o situație complicată.

De aceeași părere este și Adrian Buraga, directorul general al Jurnal TV, „NGM Company” fiind unul dintre cei mai mari clienți comerciali pe piața publicitară până în 2022.

Am simțit rezultatele acestei legi chiar în următoarele două-trei luni. Extragerea de pe piață a unui buget atât de mare de publicitate ne-a afectat și bugetul de vânzări. Înainte de a fi votată legea, noi am semnalat că acesta va fi un risc pentru noi, dar, cu părere de rău, nu am fost ascultați. După începutul războiului, am pierdut și mai multă publicitate și asta ne-a afectat și mai mult. Am expediat o scrisoare către Parlament și Guvern și am rugat să se întreprindă ceva în direcția asta. Am propus să revizuim această lege într-un cadru legal limitat. Cu părere de rău, nu a urmat nicio reacție. Și acum, după ce am mers la compromis, vedem că site-urile ilegale activează în continuare bine mersi. Respectiv, anumite companii încasează acești bani nelegitim și niciun bănuț din circuitul ăsta de sute de milioane nu ajunge la niciun agent economic din R. Moldova”, a opinat Adrian Buraga.

Nici în această privință Dumitru Alaiba nu are vreo soluție. „Eu înțeleg că mass-media a avut de suferit. Sunt de acord, dar noi ne-am condus mai mult de cei slabi... Un an în urmă, era imposibil prin Chișinău să te plimbi două sute de metri fără să vezi o reclamă la loterie”, a conchis autorul legii.

Alaiba
Experți internaționali: „Operatorii offshore vor umple golul publicitar”

În timpul discuției noastre, ministrul Ecomoniei s-a arătat bucuros că și în Parlamentul României există un proiect de lege cu privire la interzicerea publicității la jocurile de noroc și pariuri sportive. Însă experiența țărilor europene demonstrează că introducerea unor astfel de restricții poate fi un avantaj pentru sectorul tenebru, se indică într-un alt studiu al organizației Legal Business Monitor.

În 2019, Italia devenea prima țară din UE, care a interzis integral publicitatea la jocurile de noroc. Într-un singur an, veniturile fiscale din acest sector s-au redus cu 36%, iar sectorul nelegal a crescut cu 50%. În Belgia, interdicțiile nu se referă și la loteria națională a țării, iar sponsorizarea sportului urmează să fie interzisă tocmai în 2025, pentru a adopta unele măsuri tranzitorii. În Franța se duc consultări în vederea reducerii volumului de publicitate la jocurile de noroc și conținutul acesteia. Nu va fi permisă publicitatea care conține afirmații neargumentate despre șansele de câștig sau care echivalează jocurile de noroc cu creșterea statutului social. În Suedaa, versiunea inițială a unui proiect de lege similar a fost modificată, astfel încât publicitatea operatorilor licențiați să fie permisă fără restricții, iar publicitatea site-urilor neutorizate să fie combătută.

La rândul lor, experții „H2 Gambling Capital”, una dintre cele mai titrate companii de consultanță din acest domeniu, consideră că interzicerea publicității poate face ca orice lege să devină ineficientă în lupta cu operatorii offshore.

Pericolul pentru statele care restricționează drastic sau chiar interzic publicitatea produselor și serviciilor de pariuri licențiate este că, în curând, s-ar putea întâmpla contrariul, deoarece operatorii offshore vor umple golul publicitar. Practica internațională comună constă în a permite publicitatea în anumite limite, care țin cont de interesele consumatorilor și ale operatorilor licențiați, care contribuie la dezvoltarea pieței. Publicitatea responsabilă este o componentă esențială pentru ca piața să fie viabilă”, se menționează în studiu.

Radu Marian: „Nu suntem împotrivă să se vină cu noi argumente”

Deputatul Radu Marian, care recent i-a luat locul lui Dumitru Alaiba la șefia Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a declarat pentru Jurnal.md că este mulțumit de această lege. El spune însă că a avut unele dubii cu privire la interzicerea publicității pentru pariurile sportive și optează pentru demonopolizarea acestei piețe.

Știu de invazia site-urilor ilegale pe piața noastră. În mod normal, dacă găsim o soluție juridică cu APP și Loteria, ar trebui să liberalizăm domeniul pariurilor sportive și să permitem și altor companii să vină, dar cu publicitate mult mai strictă. Aici e ok o abordare mult mai flexibilă decât la jocurile de noroc și publicitatea trebuie să fie seara târziu. La jocurile de noroc, înclin că trebuie să fie interzisă publicitatea în general. Totuși nu suntem împotrivă să se vină cu noi argumente. Dacă vor fi și logice, putem să le analizăm”, a mai spus parlamentarul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md