02:09:53 21.04.2024
Stiri

CIFRE // Loteria Națională a Moldovei continuă să aducă VENITURI substanțiale în bugetul de stat. APP: Loteria a asigurat în 2022 circa 30% din veniturile bugetului din administrarea proprietății de stat

Actualitate 24.03.2023 09:46 Vizualizări1258 Autor: Ziarul National
CIFRE // Loteria Națională a Moldovei continuă să aducă VENITURI substanțiale în bugetul de stat. APP: Loteria a asigurat în 2022 circa 30% din veniturile bugetului din administrarea proprietății de stat


Anul trecut, circa 30% din veniturile din administrarea și deetatizarea bunurilor proprietate de stat au provenit din dividendele achitate de Loteria Națională a Moldovei, informează portalul mold-street.com, cu referire la datele Agenției Proprietății Publice (APP).

Potrivit APP, pe parcursul anului 2022, veniturile din administrarea și deetatizarea bunurilor proprietate de stat au constituit 180,8 milioane lei. Cea mai mică sumă a fost din privatizarea bunurilor supuse privatizării - doar 455 620 lei, de 300 ori mai puțin ca în 2021 - 146,92 milioane lei.

„În contextul crizei economice generate de pandemie și de situația geopolitică din regiune, precum și dat fiind că Strategia proprietății de stat în domeniul întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat pentru anii 2022-2030 a fost aprobată abia la finele anului 2022, procesul de privatizare în anul vizat a fost suspendat", explică APP.

Cea mai mare sumă -159,73 milioane lei - a provenit din defalcările din profitul net al întreprinderilor de stat și dividende aferente cotei de participare a statului în societățile pe acțiuni.

Circa o treime din aceste defalcări - 52,78 milioane lei lei - constituie dividendele achitate din profitul net obținut în anul 2021 de către Loteria Națională a Moldovei în calitate de companie publică autorizată să desfășoare activitățile de implementare a contractelor de parteneriat public-privat. Anul trecut Loteria Națională a Moldovei înregistrat venituri şi profituri mai mari ca în 2021, respectiv bugetul de stat va putea beneficia de dividende majorare.

Veniturile din redevențe pentru concesionarea activelor și terenurilor au constituit 12 milioane lei (6,24 milioane lei - redevența conform contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. Aeroportul Internațional Chișinău, iar 5,76 milioane lei - redevența conform contractului de parteneriat public-privat privind modernizarea și eficientizarea activității Î.S. Gările și Stațiile Auto).

Din arenda terenurilor cu altă destinație decât cea agricolă au fost încasate 3,03 milioane lei, iar din arenda terenurilor cu destinație agricolă - 5,58 milioane lei.

APP susține că a asigurat anul trecut monitorizarea a 45 de contracte de parteneriat public-privat și concesiuni, examinarea și avizarea a trei studii de fezabilitate privind implementarea proiectelor de parteneriat public-privat, promovate de către autoritățile publice centrale și autoritățile publice locale și monitorizarea a 9 contracte de vânzare-cumpărare a bunurilor proprietate publică de stat privatizate la concursuri investiționale/comerciale.

Citește și: Un expert a făcut o ANALIZĂ minuțioasă privind impactul „legii Alaiba”: „Acest proiect de lege este și un veritabil act de MIOPIE politică”

Amintim că Parlamentul, la inițiativa fostului parlamentar Dumitru Alaiba, cu voturile deputaților PAS a adoptat un proiect de lege ce a interzis, de la 1 ianuarie 2022, sub orice formă publicitatea tuturor tipurilor de jocuri de noroc, pariurilor sportive și loteriilor de orice fel.

Economistul Stas Madan de la Centrul Expert-Grup a calificat această lege „drept veritabil act de miopie politică a guvernării”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md