05:36:22 08.12.2021
Stiri

VIDEO // Ședința CSS nu s-a soldat cu NIMIC pentru agricultori. Dodon: „Blocarea străzilor nu va aduce mai mulți bani la buget. Am alocat tot ce se putea de alocat”. Securitatea ALIMENTARĂ nu e în pericol

Actualitate 12.08.2020 12:30 Vizualizări3626 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ședința CSS nu s-a soldat cu NIMIC pentru agricultori. Dodon: „Blocarea străzilor nu va aduce mai mulți bani la buget. Am alocat tot ce se putea de alocat”. Securitatea ALIMENTARĂ nu e în pericol


Agricultorii din R. Moldova, care ieri și astăzi au ieșit în stradă pentru a cere suportul autorităților, nu vor primi mai mulți bani pentru a-și amortiza cât de cât pierderile provocate de secetă. Președintele Igor Dodon susține că fondul total de susținere a agriculturii a constituit anul acesta 1,1 miliarde de lei, cu 200 de milioane mai mult decât în anul trecut. De asemenea, șeful statului spune că, deocamdată, agricultorii vor trebui să împartă cele 300 de milioane de lei promise anterior de Guvernul Chicu.

Președintele Dodon a citit de pe o foaie câte precipitații au căzut anul acesta și a constatat că raioanele din centrul și sudul republicii au avut cel mai mult de suferit de pe urma secetei. Totuși, spune șeful statului, securitatea alimentară a R. Moldova nu este în pericol.

„La cerealele din prima grupă vom avea în jur de 600 de mii de tone. De obicei, recolta constituie 1,2-1,3 miliarde de tone. Roda este mică, dar suntem la 50% față de anul trecut. Până acum au fost recoltate 440 de mii de tone de grâu. Anul trecut a fost circa un miliard de tone. Securitatea alimentară nu este afectată. Pentru asta avem nevoie de 360 de mii de tone. În rezerva de stat mai avem încă 51 de mii de tone”, a declarat astăzi Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit șefului statului, situația nu ar fi dramatică nici în ceea ce privește grupa a II (porumbul și floarea-soarelui). „Avem cultivat porumb pe o suprafață de 500 de mii de hectare. De obicei, agricultorii recoltează în jur de două miliarde de tone de porumb. Pentru securitatea alimentară furajeră avem nevoie de 700 de mii de tone de porumb. Anul acesta roda va fi de circa un miliard de tone. Astfel, securitatea alimentară este asigurată. Se va putea și de exportat”, a subliniat președintele.

În același context, președintele Igor Dodon i-a îndemnat pe agricultori să nu blocheze drumurile, pentru că bani nu vor fi mai mulți la buget: „Fondul total de susținere a agriculturii este de 1,1 miliarde de lei anul acesta. Anul trecut acest fond a fost de 900 de milioane de lei. În afară de aceasta, vor fi alocate suplimentar 300 de milioane de lei. Pentru grupa a II sperăm că vom face cât mai curând evaluarea și să găsim resursele necesare. Eu înțeleg prin ce trec agricultorii, dar blocarea străzilor și discuțiile politice nu vor aduce mai mulți bani la buget, am alocat tot ce puteam să alocăm”.

Igor Dodon a pomenit iarăși că are speranța că Federația Rusă va acorda un ajutor umanitar de 40-50 de mii de tone de motorină, care va ajunge la agricultori în preajma alegerilor prezidențiale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

I.Vasile 12.08.2020 12:09

Din aceste declarații pot fi extrase zero activități cu valoare adăugată - în sectorul privat ăsta nu resistă nici jumate de zi!!!

cetatean 12.08.2020 12:56

Два слова про выборы в Белоруссии: Если белорусы устали от Президенства Александра Лукашенко, отдайте его нам в Молдову, хотя бы на один срок! А мы вам отдадим Додона!

I. Chicu 12.08.2020 13:29

De unde miliarde de tone!!!!???? Deja nici aritmetica nu se mai cunoaște... E trist.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md