12:40:35 20.04.2024
Stiri

Slusari spune că NU a aflat nimic nou de la Filat privind frauda bancară. „Dânsul a mai făcut o afirmație pe care eu nu o cred. Pot să spun orice despre dânsul, dar dumnealui nu e prost”

Anticorupție 30.08.2019 14:03 Vizualizări2449 Autor: Ziarul National
Slusari spune că NU a aflat nimic nou de la Filat privind frauda bancară. „Dânsul a mai făcut o afirmație pe care eu nu o cred. Pot să spun orice despre dânsul, dar dumnealui nu e prost”


Președintele Comisiei parlamentare de ancheta privind frauda bancară, Alexandru Slusari, susține că fostul premier Vlad Filat, care a fost audiat astăzi la Penitenciarul nr. 13, nu a prezentat informații care ar putea schimba mersul anchetei privind jaful bancar. Mai mult, Slusari afirmă că Vlad Filat i-ar fi spus la finalul întâlnirii că nu cunoștea faptul că Ilan Șor ar fi în spatele firmelor care au achiziționat în 2013 acțiunile de l Banca de Economii a Moldovei, în cadrul unei emisii suplimentare.

„Nu cred ca la etapa actuală putem să avem informația care poate să schimbe mersul anchetei, deoarece la noi există opinia comună vizavi de mai multe evenimente care s-au întâmplat. Rămâne întrebarea: cine a procurat acțiunile în 2013 de la Platon? A făcut acest lucru Șor sau în spate a stat Plahotniuc? De unde a luat Șor banii? Dar, cu părere de rău, pe acest subiect domnul Filat nu a adus nimic suplimentar”, a spus Slusari după audierea lui Vlad Filat.

Totuși, președintele Comisiei de anchetă admite că a fost o discuție utilă: „În primul rând, dânsul regretă foarte mult că în 2011-2012 nu a acționat până la capăt în ceea ce ține de atacurile raider, când în mod fraudulos au fost preluate acțiunile de la BEM. Atunci a intrat gruparea Plahotniuc - Platon în posesia acestor acțiuni, cu ideea de a prelua cât mai rapid controlul asupra BEM-ului. Dânsul a luptat o anumită perioadă cu aceste acțiuni și pe urmă cumva a cedat. Regretă acest lucru. Nu știu cât e de sincer, noi nu suntem specialiști în psihologie, dar am luat act”.

De asemenea, Filat a informat membrii Comisiei de anchetă că în 2013 nu s-a pronunțat pentru emisia suplimentară de la BEM, care a provocat pierderea controlului statului asupra băncii sistemice.

„Domnul Filat insistă că cele trei variante, printre care era și acea emisie suplimentară în urma căreia statul a pierdut controlul asupra BEM-ului, nu au fost discutate în cadrul Comisiei Reidman. Cel puțin, dânsul nu cunoaște, nu a fost întrebat și nici membrii de la PLDM care au participat nu i-au spus despre acest lucru. Apare o întrebare firească - cum aceste trei variante, mai ales varianta cu emisia suplimentară, au nimerit în redacția finală a raportului? Dânsul a afirmat că nu a pledat pentru o emisie suplimentară. În opinia lui, răspunderea pentru toate inacțiunile juridice din 2013-2014 o poartă persoanele responsabile sub aspectul politico-juridic, Guvernul, BNM, Leancă, Valeriu Lazar în 2013, care era ministrul Economiei, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu”.

Slusari a mai adăugat că, pe finalul întâlnirii, Vlad Filat a făcut o afirmație pe care dânsul nu poate să o creadă. „Spune că nu a știut că beneficiarul emisiei suplimentare era Ilan Șor. Pot să spun orice despre dansul, dar dumnealui nu era prost. În această perioadă, iulie – septembrie 2013, era clar cine e beneficiarul și cui aparțin aceste firme, cel puțin nominal. Cine era beneficiarul real - Șor sau Plahotniuc, rămâne întrebarea. Juridic aceste firme aparțineau lui Șor și nu cred că Vlad Filat nu știa despre asta”.

Alexandru Slusari a mai adăugat că Vlad Filat a confirmat ședința de la Reședința prezidențială, când un cerc restrâns de oameni au decis acordarea garanțiilor de stat pentru BEM, Unibank și Banca Socială. „El spune că cel care a insistat pentru acordarea garanțiilor de stat a fost Vlad Plahotniuc. Asta fără a se discuta varianta punerii administrației speciale a BNM la cele trei bănci. Vlad Plahotniuc a fost promotorul ideii, iar ceilalți participanți au tăcut. După acea ședință a apărut și decizia de Guvern secretă. Dorin Drăguțanu a promovat la Guvern această variantă. Noi nici până astăzi nu cunoaștem rulajul de ieșire de la cele trei bănci în perioada 7-27 noiembrie 2014. E vorba de zeci de miliarde de lei”, a conchis Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md