05:43:08 14.07.2024
Stiri

VIDEO // Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova anunță proiecte de ANVERGURĂ pentru anul viitor. Adrian Dupu: „Vom lansa proiecte cu impact major”

Actualitate 05.11.2021 15:59 Vizualizări2501 Autor: Ziarul National
VIDEO // Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova anunță proiecte de ANVERGURĂ pentru anul viitor. Adrian Dupu: „Vom lansa proiecte cu impact major”


Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, care întreprinde o nouă vizită la Chișinău, anunță pentru anul viitor proiecte de anvergură, cu impact major pentru cel de-al doilea stat românesc.

„Conduc DRRM și vizitele mele la Chișinău, în mod logic, trebuie să fie o normalitate. Am venit pentru a discuta noi proiecte cu partenerii și instituțiile din R. Moldova. Pentru că ne aflăm la finele anului, dorim să planificăm pentru anul viitor proiecte de anvergură, proiecte cu impact major. Am venit să văd care e situația cu proiectele pe care le finanțăm și sunt în curs de desfășurare. Am venit să ținem această legătură cât mai strânsă. Am avut întrevederi cu oficialități, am avut întrevederi la Universitatea de Stat din Moldova (USM), am avut și întâlniri neoficiale, pentru a lua pulsul situației de aici. Încerc să vin cât de des pot, pentru a face cât mai mult simțită prezenta noastră ca departament și pentru a ne asigura că ceea ce ne propunem și obiectivele noastre sunt realizabile”, a declarat Adrian Dupu, în cadrul unei emisiuni de la TVR. Moldova.

Oficialul Guvernului României susține că are o colaborare foarte bună cu oamenii din R. Moldova, pe care îi îndeamnă să aibă răbdare în privința schimbărilor în bine.

„M-am bucurat să revăd oameni dragi și oameni cu care colaborăm foarte bine. Văd că oamenii sunt încă optimiști și există dorința și speranța că lucrurile evoluează în direcția în care și-au dorit-o atunci când au ales. Cred că este prematur să tragem concluzii. Trebuie să avem răbdare, deoarece lucrurile care au stagnat ani de zile nu se pot schimba în câteva luni”, a precizat Adrian Dupu.

Sursa citată a menționat că anul acesta DRRM a finanțat 19 proiecte în R. Moldova. „A fost o singură sesiune de finanțare, prin care au fost finanțate 19 proiecte. Majoritatea acestor proiecte sunt în desfășurare. Unele s-au încheiat, de exemplu Colocviul Internațional aniversar „Eugeniu Coşeriu”. Avem și alt proiect în desfășurare cu USM – Centrul de informare al României în cadrul universității. Avem proiecte cu teatru online și povești pentru copii, care vor fi accesibile pentru următorii doi ani. Reacțiile sunt foarte pozitive. De asemenea, urmează să implementăm încă două proiecte până la finele anului. Printr-un proiect încurajăm rata de alfabetizare a elevilor din clasele mici. De asemenea, am încheiat un parteneriat cu USM, prin care vom dota laboratorul de jurnalism. Avem proiectele pentru mass-media, prin care încurajăm și sprijinim mijloacele media de limba română din R. Moldova”, a enumerat Adrian Dupu.

Secretarul de stat s-a referit și la unele mijloace mass-media, care anul acesta nu au primit finanțare din cauza dosarelor incomplete.

„Avem un buget limitat, iar comisia care evaluează aceste proiecte analizează impactul pe care îl au acestea, sustenabilitatea etc. Cred că unele redacții nu au făcut punctajul necesar sau au fost alte proiecte care au avut un punctaj mult mai mare și au primit finanțare. Nimeni nu are garantat un abonament de finanțare din partea DRRM. În fiecare an toți pornesc cu șanse egale, atunci când se depun proiecte. Dacă anul viitor aceste redacții vor veni cu proiecte mai bune, atunci nu e nicio problemă să primească finanțare. Nimeni nu are un contract cu DRRM să primească finanțare. Mi se pare un lucru corect”, a conchis Adrian Dupu.

Amintim că DRRM din cadrul Guvernul României a alocat anul acesta circa 8,7 milioane de lei moldovenești pentru finanțarea proiectelor depuse de beneficiarii din R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md