21:53:53 27.05.2024
Stiri

VIDEO, FOTO // Conducerea PNL România, REUNIUNE importantă la Chișinău cu PNL Moldova. Adrian Dupu: „Noi trebuie și vom câștiga. Altfel istoria nu se va scrie în limba română. Avem în mâini viitorul a două țări...”

Actualitate 25.03.2024 13:07 Vizualizări1592 Autor: Ziarul National
VIDEO, FOTO // Conducerea PNL România, REUNIUNE importantă la Chișinău cu PNL Moldova. Adrian Dupu: „Noi trebuie și vom câștiga. Altfel istoria nu se va scrie în limba română. Avem în mâini viitorul a două țări...”


Conducerea Partidului Național Liberal (PNL) din România, cea mai veche formațiune politică din Europa, împreună cu sute de național-liberali din R. Moldova, inclusiv primari, veterani, medici, profesori, oameni de cultură, au stabilit sâmbătă, 23 martie, la Chișinău, prioritățile pentru alegerile care urmează să aibă loc în 2024 în România (europarlamentare, locale și prezidențiale), dar și în R. Moldova (referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană și alegerile prezidențiale).

Liderul partidului, Nicolae Ciucă, președintele Senatului României, alături de președintele PNL Moldova, secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, și europarlamentarul Rareș Bogdan, care conduce organizația PNL Diaspora, au menționat că acest an electoral este crucial pentru viitorul României, dar mai ales pentru cel al R. Moldova.

Citește și: Liderii PNL România i-au comemorat, la Chișinău, pe Grigore Vieru și pe Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Nicolae Ciucă: Îi cinstim pe cei care au trudit cu toată ființa lor și toată viața lor, pentru a păstra vie memoria evenimentului din 1918

Înainte de a ajunge la reuniunea național-liberalilor din R. Moldova, Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Adrian Dupu și Teodor Stolojan au depus flori la mormintele lui Grigore Vieru, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Alexandru Moșanu și Mircea Snegur, în preajma datei de 27 martie, când se vor împlini 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.„Niciodată nu am zis PNL Diaspora Moldova. Tot timpul am zis PNL Moldova. Este o bucurie mare să vin în R. Moldova, să am posibilitatea unui dialog și de a mă adresa unei filiale puternice ca PNL. Înainte de a ajunge aici, am fost mormintele lui Grigore Vieru, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Alexandru Moșanu și Mircea Snegur. L-am văzut pe Grigore Vieru veghind ca să-i împlinim acel vis al lui. Dânsul spunea: Alții visează să ajungă în cosmos, eu visez să trec Prutul. E de datoria noastră să trecem Prutul și am trecut. PNL a trecut Prutul din convingere și responsabilitate. Vom trece Prutul de câte ori va fi nevoie. Noi ducem mai departe lupta celor care nu au vrut nimic altceva decât libertatea”, a subliniat Nicolae Ciucă.În opinia sa, pentru bunăstarea tuturor românilor, este nevoie ca R. Moldova și România să aibă aceeași voce în ceea ce privește drumul comun, cel european. „Avantajele integrării în UE se văd limpede în cazul nostru – salariul minim în România este de aproape 10 ori mai mare astăzi, iar pensia - de aproape patru ori mai mare. Și acestea sunt doar câteva exemple. Sondajele ne arată că tot mai mulți cetățeni ai R. Moldova înțeleg aceste beneficii, iar acest an electoral este crucial pentru România și R. Moldova”, a subliniat Ciucă.

Citește și: Nicolae Ciucă, în R. Moldova: Trebuie să ne întoarcem în istorie şi să vedem ce s-a întâmplat când la putere au fost partidele extremiste. În vremuri grele şi complicate ne trebuie echilibru

Liderul național-liberalilor i-a îndemnat pe românii din R. Moldova să se ferească de populiști și extremiști, care promit multe, dar știu că nu vor face nimic. „Populiștii povestesc că vor aduce bunăstare și liniște, dar nu este așa. Noi trebui să acționăm acum, pentru ca ulterior să nu ne pară rău că e prea târziu”, a adăugat președintele Senatului României.


Adrian Dupu: „Avem în mână viitorul a două țări... Noi, liberalii, trebuie și vom câștiga. Astfel istoria nu se va scrie în limba română”

Liderul PNL a fost completat de președintele PNL R. Moldova, Adrian Dupu, potrivit căruia „mizele istorice” vor defini în acest an „viitorul comun” al celor două state românești.

„Anul 2024 este important atât pentru România, cât și pentru R. Moldova. Vor fi organizate alegeri atât în stânga, cât și în dreapta Prutului. Iar mizele istorice sunt fabuloase din punct de vedere al simbolurilor care ne vor defini viitorul comun. Noi avem datoria să apărăm democrația atât în fața războiului hibrid pe care îl resimt cetățenii R. Moldova, cât și în fața extremismului ce bântuie cu ură în întreaga Europă. Victoriile repurtate de-a lungul anilor de PNL în R. Moldova nu au fost întâmplătoare. Întotdeauna a fost vorba de foarte multă muncă, de determinare și de sacrificiu. Aici sunteți oaspeții celei mai mari și performante organizații din afara granițelor României. Pentru fiecare vot am oferit în schimb asumare și responsabilitate. Vă garantez, domnule președinte Ciucă, că PNL în R. Moldova va fi primul și la scrutinele electorale din acest an. Pentru PNL a fost mereu alături de R. Moldova. Vom ajuta și vom sprijini în continuare parcursul european al R. Moldova. Aceasta e misiunea noastră istorică. Am vorbit despre PNL, despre oameni, despre simboluri, angajamente și aspirații. Cei mai mulți își închipuie că politica e un fel de distracție, cu foloase și onoruri.Noi, cei prezenți în sală, câteva sute de Paul Gore (a fost un militant înfocat pentru Unirea Basarabiei cu Țara și a fost primul chişinăuean care a arborat drapelul României pe casa sa n.r.) avem în mâini viitorul a două țări, iar acest lucru, prin semnificația sa, măsoară responsabilitatea și determinarea cu care trebuie să abordăm politic și electoral acest an al confirmărilor istorice, de care avem nevoie mai mult ca niciodată. Noi, liberalii, trebuie și vom câștiga. Astfel istoria nu se va scrie în limba română”, a declarat Adrian Dupu.


Rareș Bogdan: „Cine ne-ar fi putut pe noi opri vreodată să alegem același președinte pe ambele maluri ale Prutului? Nimeni, niciodată”

Liderul național-liberalilor din Parlamentul European, Rareș Bogdan, a dat asigurări că dânsul, alături de colegii săi, vor fi și în continuare cei mai aprigi susținători ai R. Moldova la Strasbourg.

„Pentru noi este foarte important ce se întâmplă aici, în partea stângă a Prutului. Urmărim cu foarte multă atenție și încercăm să sprijinim tot ceea ce înseamnă R. Moldova, tot ce înseamnă parcursul european pentru R. Moldova. În ultimii ani s-a muncit mult pentru ca R. Moldova să ajungă țară candidat, să înceapă negocierile de aderare. Eu am spus în fața conducerii UE, cu Maia Sandu și Igor Grosu de față, că mi-aș dori enorm ca al 28-a stat al UE, cel care să înlocuiască Regatul Marii Britanii, să fie R. Moldova. Europa are nevoie de R. Moldova, iar R. Moldova se poate reuni cu România în UE. Cred că acest lucru va avea mult mai curând decât cred cei pesimiști sau care urăsc parcursul european al R. Moldova. Întreaga delegație a PNL prezentă la Strasbourg a trebuit să bată cu pumnul în masă și să convingă cea mai puternică familie politică europeană, formată din 183 de europarlamentari, că ajutorul financiar pentru R. Moldova trebuie să vină nu doar de la București, dar într-un spirit european veritabil de la Bruxelles”, a menționat Rareș Bogdan.

Președinte PNL Diaspora a îndemnat basarabenii să aibă încredere în PNL și lucrurile bune pe care le va face în continuare pentru R. Moldova.

„Poate unii politicieni de la București nu au înțeles ce ar fi putut face pentru R. Moldova. Chiar dacă nu au avut mintea la ei pentru a face ceea ce a făcut Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, atunci când într-un moment de geniu al poporului român s-a reușit alegerea unui domn atât în Moldova, cât și în Valahia, cine ne-ar fi putut pe noi opri vreodată să alegem același președinte pe ambele maluri ale Prutului? Nimeni, niciodată. Dar pe lângă acest curaj al politicienilor a lipsit contextul internațional.

Iar astăzi putem spera, visa la ce va urma. Mă bucur că aveți încredere în PNL, în președintele Nicolae Ciucă, care tot timpul este cu gândul la R. Moldova. Mă bucur că aveți încredere în Adrian Dupu, care este un tânăr de nădejde și de viitor al PNL. Mă bucur că cei 74 de primari prezenți în sală au ales să se alăture celor 1 268 de primari liberali de dincolo de Prut. Avem nevoie de dvs. și dvs. aveți nevoie de noi. Eu aștept momentul când acel milion de basarabeni și cele șase milioane de români, la un loc șapte milioane de români, se vor întoarce acasă. Și mai aștept momentul când austriecii, spaniolii, italienii, portughezii vor veni să lucreze pe șantierele și ogoarele României și R. Moldova. Trăiască România Mare”, a conchis Rareș Bogdan.

Stolojan: Moldovenii trebuie să înțeleagă că acest parcurs spre UE o să le facă viața mult mai bună

Fostul președinte al PNL, Teodor Stolojan, speră că cele două state românești se vor reuni în UE până în 2030.

„Speranța noastră este ca, până în 2030, R. Moldova să devină stat membru al UE. Este foarte importantă decizia Comisei Europene de săptămâna trecută, potrivit căreia R. Moldova și Ucraina, înainte de a deveni state membre cu drepturi depline, să poată participa în diferite programe ale UE. Vă doresc să fiți mai repede membri UE și să fim împreună, fără frontiere, în UE. Moldovenii trebuie să înțeleagă că acest parcurs spre UE o să le facă viața mult mai bună. România avea standardul de viață de 26% din nivelul mediu din UE, iar acum este de 78 la sută. R. Moldova este astăzi la nivelul de 31 - 34%. Deci, aveți în față un drum pe care să-l urmați. Puteți urma drumul României de dezvoltare”, a spus Stolojan.

Primarul de Leova și-a cerut scuze pentru comportamentul „mancurților” din R. Moldova

Primarul de Leova și lider al Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujorean, a dat asigurări că forța liberală este vie și puternică în Basarabia, în România de Est.„Deseori am fost întrebat de ce am devenit membrul unui partid din România. Aveam pentru mine un răspuns: în România există în jur de 40 de partide, iar în R. Moldova – 80. Dar nimeni nu poate spune că face parte din cel mai vechi partid din Europa. Cine dintre acei membri ar putea spune că partidul din care face parte a instituit monarhia constituțională și a ridicat statul la rang de regat. PNL a jucat un rol important și aici, în Basarabia. Exponenții PNL au mers în Găgăuzia și i-au convins să facă un singur lucru – să deschidă câte o scoală românească în fiecare sat. În 1922, circa 65% din găgăuzi vorbeau limba română. Cele mai votate partide din Găgăuzia erau PNL și Partidul Național Țărănesc. Înseamnă că se poate. Noi acum avem doar trei școli românești în Găgăuzia, după trei decenii de independență. Atunci când spunem că PNL este un partid istoric noi nu spunem adevărul până la capăt. PNL e însăși istoria României Mari. Și noi avem ocazia fericită de a face parte din această mare familie.


Eu vreau să ofer mulțumiri pentru tot suportul necondiționat pe care îl oferă România republicii noastre, implicit cu ajutorul colegilor noștri din PNL. Totodată, doresc să-mi cer iertare din numele unor mancurți din guvernele precedente, care au primit acel ajutor din perioada pandemiei sub podul de la Telecentru. Ei nu doreau ca lumea să știe că acel ajutor a fost oferit de România.

Îmi doresc să devenim primul partid care va impulsiona acele înfrățiri pe care le avem. Poate trasăm, ca sarcină de partid, ca în fiecare an să avem implementat cel puțin un proiect în fiecare dintre localitățile înfrățite. În acest caz vom deveni mult mai vizibili și mai de succes”, a conchis Alexandru Bujorean.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md