17:51:58 25.02.2024
Stiri

R. Moldova PIERDE medaliile obținute la JO de la Londra. Cei doi medaliați, care s-au DOPAT, au încasat câte 80 de mii de euro din partea statului

Sport 22.11.2016 16:16 Vizualizări6111 Autor: Ziarul National
R. Moldova PIERDE medaliile obținute la JO de la Londra. Cei doi medaliați, care s-au DOPAT, au încasat câte 80 de mii de euro din partea statului


R. Moldova a rămas fără medaliile de bronz obținute de Cristina Iovu și Anatol Cîrîcu la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Decizia oficială a fost publicată de Comitetul Internațional Olimpic.

Cei doi halterofili, care în 2012 au fost întâmpinați ca adevărați eroi la Chișinău, au fost depistați pozitiv la testul antidoping, iar acum trebuie să întoarcă medaliile de bronz, care vor fi transmise sportivilor clasați pe locul patru în categoriile lor de greutate.

Analizele, care au fost făcute prin noi metode științifice, au demonstrat că Iovu și Cîrîcu au folosit preparatul „turinabol”, un steroid anabolizant interzis sportivilor de performanță.

Acum, cei de la Comitetul Național Olimpic din R. Moldova trebuie să asigure returnarea medaliilor.

„Iovu şi Cîrîcu au primit în 2012 câte 80 de mii de euro din partea statului pentru succesele de la Londra. După JO din 2012 Cristina Iovu a preferat să reprezinte Azerbaidjanul, iar din acest an - România. În 2013 a fost suspendată doi ani pentru dopaj. Anatol Cîrîcu este în prezent suspendat pe opt ani, după ce în 2015 a fost depistat pozitiv la Campionatele Europene”, a declarat Nicolae Platac, prim-vicepreşedintele CNOS.

De menționat că cei doi au mai primit în 2012 și câte un apartament.

Nu este exclus că R. Moldova va pierde și unica medalie de bornz obținută anul acesta la JO de la Rio de Janeiro. Canoistul naturalizat, Serghei Tarnovski, a fost depistat pozitiv la testul anti-doping, după ce s-a clasat pe locul trei la proba de canoe simplu sprint, pe distanta de 1 000 de metri. Descalificarea presupune retragerea medaliei de bronz în favoarea rusului Ilia Ștokalov, dar și o suspendare de doi ani din toate competițiile. Tarnovski a contestat proba A, iar până la finele acestei luni va fi făcută publică și proba B.

Președintele CNO, deputatul Nicolae Juravschi, nu a venit, deocamdată, cu o reacție la decizia anunțată de CIO.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md