VIDEO, DOC // R. Moldova putea să aibă CINCI MEDALIAȚI la JO, dar acest lucru nu s-ar fi întâmplat din cauza „iresponsabilității lui Juravschi”. CNOS cerea bani de la Guvern, fără să explice pentru ce vor fi cheltuiți. Reacția lui Juravschi
R. Moldova putea să obțină cel puțin cinci medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar acest lucru nu s-ar fi întâmplat din cauza actualului președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS), Nicolae Juravschi. Acuzația a fost lansată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către fostul secretar de stat responsabil de domeniul sportului, Ivan Gheorghiu.
Gheorghiu s-a arătat deranjat că, la ultima ședință a Comitetului Executiv (CEx) al CNOS, care a avut loc pe 22 septembrie curent, Juravschi a acuzat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării că nu a alocat 8 000 000 de lei pentru pregătirea sportivilor de Jocurile Olimpice.
„Este un fals. Ministerul a solicitat CNOS să prezinte rapoartele financiare pentru anii precedenți, să vedem soldul rămas, dar nu am primit niciun răspuns. Vreau să vă spun că la CNOS nu există niciun criteriu de finanțare a federațiilor sportive. Jumătate din finanțarea primită merge către o federație. Întâmplător sau nu, la această federație Nicolae Juravschi este antrenor. E un conflict de interese pe față. Cei mai mulți bani merg către o singură federație, pentru ca să primească premiul de 2 000 000 de lei din partea Guvernului (pentru medalia olimpică obținută de canotorul Serghei Tarnovschi n.r.). Anume acest lucru l-am spus în cadrul CEx, dar Nicolae Juravschi mi-a reproșat că a adus o medalie olimpică de la Tokyo. Domnule Juravschi, dvs. nu ați adus rezultate, dar ne-ați lipsit de cel puțin cinci medalii olimpice. Ministerul a redirecționat banii către federațiile olimpice. Anastasia Nichita, Victor Ciobanu, Marin Robu, Victor Sterpu, Denis Vierul, Serghei Tarnovschi și Adrian Mardare erau potențiali medaliați la JO”, a precizat Gheorghiu.
În același context, Gheorghiu a prezentat un document cu solicitările CNOS pentru pregătirea sportivilor moldoveni pentru JO. Între altele, CNOS cerea bani pentru procurarea a 90 de seturi de ținută de paradă și 90 de seturi de echipament sportiv, deși la Olimpiadă au fost prezenți doar 20 de sportivi. Costul echipamentelor respective se ridică la aproape 2 000 000 de lei.
CNOS ar fi cerut bani și pentru efectuarea testelor pentru COVID-19, deși are un contract cu un laborator privat, prin care testarea se face gratis. CNOS a pus în devizul de cheltuieli și procurarea seturilor pentru box, deși niciun boxer nu a fost prezent al Tokyo. S-au mai cerut 93 000 de dolari pentru plata unui „cantonament de aclimatizare” în Tokyo, care presupune cazarea, masa și arenda edificiilor sportive. Totuși, autoritățile japoneze ar fi oferit totul gratis. Mai mult, acest cantonament a fost prevăzut pentru 30 de persoane, deși R. Moldova a avut 20 de sportivi la Tokyo.
„Noi am solicitat revizuirea acestor cheltuieli umflate artificial, dar nu s-a făcut nimic. Acesta e modelul de management aplicat de Nicolae Juravschi în 20 de ani de aflare la șefia CNOS. Doar dacă va fi schimbat, putem să obținem rezultate bune. Dânsul nu vrea să admită ca să ne duelăm în condiții egale. Am solicitat, în calitate de candidat la șefia CNOS, să-mi fie oferite datele de contact ale membrilor, să am posibilitatea să discut cu ei, să-mi prezint programul, dar nimic. Nu o face pentru că îi este frică. Dânsul este de 20 de ani președinte, iar în această perioadă, timp de aproape zece ani, a fost și deputat. Carta Olimpică interzice acest lucru”, a adăugat Gheorghiu.
Și fostul viceministru al Tineretului și Sportului, Ion Florean, a dezvăluit că Nicolae Juravschi s-ar fi eschivat tot timpul să prezinte rapoartele financiare cu banii alocați de stat.
„Solicitările noastre erau ignorate permanent. În acea perioadă nu prezentase rapoarte de opt ani. Se prezentau câteva foi prin care se spunea că banii au fost folosiți pentru întreținerea edificiilor, dar niciodată nu s-a detaliat. Când solicitam repetat informații, îmi zicea că nu e treaba ta. Am remis documentele la Procuratură, iar ulterior acestea au ajuns la CNA. Imediat Nicolae Juravschi a trecut la PD, iar dosarul a fost clasat. Eu sunt din 2017 președintele Federației de Biatlon, dar nu am acces la CNOS și nici la banii care se cuvin. Poate banii alocați pentru sport nu sunt suficienți, dar dacă îi cheltuiești eficient, atunci ajung pentru nevoile stringente. Mai mult, am aflat recent că urmam să fim excluși din componența CNOS, deși avem patru cote olimpice la JO de iarnă de la Beijing”, a punctat Florian.
Ivan Gheorghiu și Ion Florian consideră că sunt suficiente motive ca organele de drept să ia măsuri împotriva încălcărilor care ar fi fost comise de Nicolae Juravschi. „Oamenii se tem să mai zică ceva, deoarece nu mai cred în justiție. Mai multe ședințe în privința președintelui CNOS sunt amânate permanent. Oamenii vor o schimbare, dar se tem. E timpul ca organele de drept să intervină mai determinat”, a conchis Gheorghiu.
Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Nicolae Juravschi, a respins toate acuzațiile aduse de Ivan Gheorghiu. Președintele CNOS susține că a prezentat de fiecare dată rapoartele financiare.
„Ivan Gheorghiu nu face altceva decât să bată în mișcarea olimpică din R. Moldova. Noi am prezentat documentele cerute și probabil le țin undeva ascunse. Ce ține de comanda de 90 de costume și alte cheltuieli: noi puteam să dăm comandă de 200 de costume, pentru că tenderul se face cu mult timp înainte de JO. Noi nu putem ști cu șase luni înainte câți sportivi vor obține calificarea la JO. Pot să vă mai spun că bugetul CNOS este de 11 milioane de lei, iar ministerul a alocat Federației de Lupte conduse de Gheorghiu 10 milioane de lei. Astfel, el spune că jumătate din bugetul CNOS a fost alocat pentru federația unde sunt eu antrenor. Este un fals. Federația respectivă a avut un buget de 1,8 milioane de lei și a obținut o medalie olimpică. Eu vreau să întreb ce a făcut Ivan Gheorghiu timp de 20 de luni cât a fost secretar de stat în domeniul sportului? A fost vreun proiect pentru a ajuta sportul? Ce să mă îndreptățesc eu în fața lui Vanea Gheorghiu? Membrii CNOS știu foarte bine toate detaliile și de asta nu simt niciun pericol. Au fost controale de la CNA și îi poftesc să verifice tot. Noi suntem transparenți”, a conchis Nicolae Juravschi.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski