03:51:26 30.05.2023
Stiri

Proiect nou! România mai acordă o sută de mii de euro R. Moldova

Știri 11.09.2015 14:01 Vizualizări2241 Autor: Stela Mihailovici
Proiect nou! România mai acordă o sută de mii de euro R. Moldova


Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) va beneficia de un proiect finanțat de România în valoare de o sută de mii de euro pentru a-și întări capacitățile în domeniul asigurării sănătății animalelor. Acordul de inițiere a proiectului bilateral România - R. Moldova a fost semnat astăzi la Chișinău de vicedirectorul ANSA, Grigore Porcescu, și Dumitru Băiculescu, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor de la București.

În cadrul proiectului, urmează a fi instruiți în România mai mulți experți de la noi, care ulterior vor crea și implementa în R. Moldova un sistem european de asigurare a sănătății animalelor.

De asemenea, laboratoarele ANSA vor primi mai multe echipamente moderne, reactivi și kit-uri și va dezvolta noi metode pentru supravegherea și controlul calității produselor animaliere.

Ambasadorul României, Marius Lazurca, afirmă că acest proiect bilateral va fi un prim-pas pentru deschiderea unor noi piețe de export pentru animalele și produsele animaliere moldovenești și a dat asigurări că România va rămâne „un partener și un susținător ferm al R. Moldova”.

Dumitru Băiculescu a declarat că experții români sunt deschiși pentru a împărtăși din experiența lor colegilor din R. Moldova, care trebuie să implementeze un sistem european pentru asigurarea sănătății animalelor.

„În ultimii ani, am avut un suport constant din partea României. Acest proiect va aduce plus valoare atât la nivel instituțional, cât și sectorului privat. Este important să asigurăm cetățenii cu produse de calitate și să beneficiem de oportunitatea oferită de UE pentru exportul produselor noastre. Trebuie să valorificăm această oportunitate, dar și să ne conformăm cerințelor UE”, a adăugat ministrul Agriculturii, Ion Sula.

La eveniment a fost prezent și Ladislav Miko, directorul adjunct al Direcției Sănătate și Siguranța Alimentelor din cadrul Comisiei Europene. Oficialul a precizat că sunt mulți pași de făcut pentru ca produsele animaliere din R. Moldova să fie acceptate în UE, iar pentru început urmează a fi armonizată legislația.

„În ultimii ani am organizat 40 de misiuni de instruire pentru problemele pe care le aveți în sănătatea animalelor. Cei mai buni experți din UE au avut patru misiuni la Chișinău și au lăsat un șir de recomandări. Dacă acestea vor fi implementate, veți fi bineveniți pe piața UE. În acest moment nu suntem încă la etapa de deschidere a pieței pentru produsele de origine animală din R. Moldova”, a punctat Ladislav Miko.

Amintim că, în anii 2011-2012, România a mai finanțat un proiect de 300 de mii de euro pentru îmbunătățirea transabilității animalelor, care a fost implementat de ANSA.

Alte 500 de mii de euro au fost oferite R. Moldova pentru deschiderea unui laborator modern de verificare a reziduurilor și pesticidelor în produse vegetale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md