Proiect nou! România mai acordă o sută de mii de euro R. Moldova
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) va beneficia de un proiect finanțat de România în valoare de o sută de mii de euro pentru a-și întări capacitățile în domeniul asigurării sănătății animalelor. Acordul de inițiere a proiectului bilateral România - R. Moldova a fost semnat astăzi la Chișinău de vicedirectorul ANSA, Grigore Porcescu, și Dumitru Băiculescu, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor de la București.
În cadrul proiectului, urmează a fi instruiți în România mai mulți experți de la noi, care ulterior vor crea și implementa în R. Moldova un sistem european de asigurare a sănătății animalelor.
De asemenea, laboratoarele ANSA vor primi mai multe echipamente moderne, reactivi și kit-uri și va dezvolta noi metode pentru supravegherea și controlul calității produselor animaliere.
Ambasadorul României, Marius Lazurca, afirmă că acest proiect bilateral va fi un prim-pas pentru deschiderea unor noi piețe de export pentru animalele și produsele animaliere moldovenești și a dat asigurări că România va rămâne „un partener și un susținător ferm al R. Moldova”.
Dumitru Băiculescu a declarat că experții români sunt deschiși pentru a împărtăși din experiența lor colegilor din R. Moldova, care trebuie să implementeze un sistem european pentru asigurarea sănătății animalelor.
„În ultimii ani, am avut un suport constant din partea României. Acest proiect va aduce plus valoare atât la nivel instituțional, cât și sectorului privat. Este important să asigurăm cetățenii cu produse de calitate și să beneficiem de oportunitatea oferită de UE pentru exportul produselor noastre. Trebuie să valorificăm această oportunitate, dar și să ne conformăm cerințelor UE”, a adăugat ministrul Agriculturii, Ion Sula.
La eveniment a fost prezent și Ladislav Miko, directorul adjunct al Direcției Sănătate și Siguranța Alimentelor din cadrul Comisiei Europene. Oficialul a precizat că sunt mulți pași de făcut pentru ca produsele animaliere din R. Moldova să fie acceptate în UE, iar pentru început urmează a fi armonizată legislația.
„În ultimii ani am organizat 40 de misiuni de instruire pentru problemele pe care le aveți în sănătatea animalelor. Cei mai buni experți din UE au avut patru misiuni la Chișinău și au lăsat un șir de recomandări. Dacă acestea vor fi implementate, veți fi bineveniți pe piața UE. În acest moment nu suntem încă la etapa de deschidere a pieței pentru produsele de origine animală din R. Moldova”, a punctat Ladislav Miko.
Amintim că, în anii 2011-2012, România a mai finanțat un proiect de 300 de mii de euro pentru îmbunătățirea transabilității animalelor, care a fost implementat de ANSA.
Alte 500 de mii de euro au fost oferite R. Moldova pentru deschiderea unui laborator modern de verificare a reziduurilor și pesticidelor în produse vegetale.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania