00:18:52 26.06.2024
Stiri

Bilanțul DESCINDERILOR de la ANSA. Șase persoane REŢINUTE pentru escrocherii la exportarea merelor poloneze în Federaţia Rusă

Anticorupție 19.05.2017 14:00 Vizualizări3856 Autor: Ziarul National
Bilanțul DESCINDERILOR de la ANSA. Șase persoane REŢINUTE pentru escrocherii la exportarea merelor poloneze în Federaţia Rusă Bizlaw


Patru angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi doi oameni de afaceri au fost reţinuţi astăzi de Procuratura Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate. Aceştia sunt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi escrocherie, fapt ce a cauzat daune în proporţii deosebit de mari bugetului de stat.

Printre reţinuţi sunt şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi trei angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari, iar oamenii de afaceri, reţinuţi în acelaşi dosar, sunt beneficiarii serviciilor funcţionarilor menţionaţi.

Potrivit CNA, angajaţii ANSA sunt suspectaţi că ar fi eliberat certificate fitosanitare naţionale unor agenţi economici pentru exportarea merelor în Federaţia Rusă. De facto, agenţii economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera R. Moldova. De pe urma acestor acțiuni, în februarie 2016, instituţiile din Federaţia Rusă au pus interdicţie exportului de mere prin Belarus, astfel cauzând prejudicii grave intereselor publice şi imaginii R. Moldova pe plan internaţional.

Pe acest caz, încă din 2016 procurorii anticorupţie au iniţiat o urmărire penală, iar o a doua a fost pornită în mai 2017, pentru escrocherie. Ambele dosare au fost comasate într-o procedură comună.

Procurorii au constatat că doar în anul 2016 agenţii economici vizaţi şi-ar fi însuşit ilegal de la bugetul de stat 260 000 de lei, în calitate de TVA, în urma prezentării documentelor fictive la organele fiscale cu privire la exporturile efectuate.

Astăzi, procurorii în comun cu ofiţerii SIS şi CNA au efectuat mai multe percheziţii la ANSA şi agenţii economici care au beneficiat de serviciile funcţionarilor.

În prezent, toate cele șase persoane sunt reţinute pentru 72 de ore, iar dacă vor fi găsiţi vinovate, riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi până la 15 ani de detenţie pentru escrocherie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md