05:03:04 08.12.2021
Stiri

Bilanțul DESCINDERILOR de la ANSA. Șase persoane REŢINUTE pentru escrocherii la exportarea merelor poloneze în Federaţia Rusă

Anticorupție 19.05.2017 14:00 Vizualizări3338 Autor: Ziarul National
Bilanțul DESCINDERILOR de la ANSA. Șase persoane REŢINUTE pentru escrocherii la exportarea merelor poloneze în Federaţia Rusă Bizlaw


Patru angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi doi oameni de afaceri au fost reţinuţi astăzi de Procuratura Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate. Aceştia sunt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi escrocherie, fapt ce a cauzat daune în proporţii deosebit de mari bugetului de stat.

Printre reţinuţi sunt şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi trei angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari, iar oamenii de afaceri, reţinuţi în acelaşi dosar, sunt beneficiarii serviciilor funcţionarilor menţionaţi.

Potrivit CNA, angajaţii ANSA sunt suspectaţi că ar fi eliberat certificate fitosanitare naţionale unor agenţi economici pentru exportarea merelor în Federaţia Rusă. De facto, agenţii economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera R. Moldova. De pe urma acestor acțiuni, în februarie 2016, instituţiile din Federaţia Rusă au pus interdicţie exportului de mere prin Belarus, astfel cauzând prejudicii grave intereselor publice şi imaginii R. Moldova pe plan internaţional.

Pe acest caz, încă din 2016 procurorii anticorupţie au iniţiat o urmărire penală, iar o a doua a fost pornită în mai 2017, pentru escrocherie. Ambele dosare au fost comasate într-o procedură comună.

Procurorii au constatat că doar în anul 2016 agenţii economici vizaţi şi-ar fi însuşit ilegal de la bugetul de stat 260 000 de lei, în calitate de TVA, în urma prezentării documentelor fictive la organele fiscale cu privire la exporturile efectuate.

Astăzi, procurorii în comun cu ofiţerii SIS şi CNA au efectuat mai multe percheziţii la ANSA şi agenţii economici care au beneficiat de serviciile funcţionarilor.

În prezent, toate cele șase persoane sunt reţinute pentru 72 de ore, iar dacă vor fi găsiţi vinovate, riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi până la 15 ani de detenţie pentru escrocherie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md