13:23:34 19.05.2024
Stiri

Președintele Letoniei își pune la dispoziție AVIONUL PREZIDENȚIAL pentru a prelua 30 de refugiați ucraineni. „Locul R. Moldova este în UE și suntem convinși că în viitorul nu prea îndepărtat acest lucru se va întâmpla”

Actualitate 07.04.2022 11:44 Vizualizări2088 Autor: Ziarul National
Președintele Letoniei își pune la dispoziție AVIONUL PREZIDENȚIAL pentru a prelua 30 de refugiați ucraineni. „Locul R. Moldova este în UE și suntem convinși că în viitorul nu prea îndepărtat acest lucru se va întâmpla” Captură privesc.eu


Președintele Letoniei, Egils Levits, sosit astăzi într-o vizită oficială în R. Moldova, a felicitat autoritățile R. Moldova pentru reacția imediată de a găzdui refugiații din Ucraina, care au fugit din calea războiului declanșat de Vladimir Putin. Liderul de la Riga a adus în R. Moldova un lot de ajutoare umanitare, iar la întoarcere este dispus să ia în avionul prezidențial 30 de refugiați ucraineni.

„Sunt încântat să fiu în prima mea vizită în R. Moldova. Sunt convins că vom aprofunda relațiile noastre bilaterale. De câteva săptămâni, Ucraina luptă pentru valorile noastre comune. Letonia, la fel ca și R. Moldova, e de partea Ucrainei și sprijinim Ucraina. Am expediat ajutor militar și imanitar. Suntem convinși că Ucraina va apăra valorile noastre comune, valorile occidentale. Felicităm R. Moldova pentru reacția imediată, pentru că ați găzduit refugiații fugiți din calea războiului. Suntem conștienți că e un efort mare pentru un stat mic ca R. Moldova să găzduiască circa 100 000 de refugiați. Noi am fost de acord să realocăm 500 de refugiați ucraineni, iar 30 vor pleca spre Riga împreună cu mine și delegația mea”, a declarat Egils Levits, în cadrul unei conferințe comune cu președinta Maia Sandu.

Oficialul leton a menționat că sprijină demersurile autorităților de la Chișinău de a duce R. Moldova în familia Uniunii Europene.

„Noi sperăm că va fi luată o decizie rapidă în privința cererii de aderare depusă de R. Moldova. Noi sprijinim R. Moldova în acest demers. În câteva luni, va fi luată o decizie în privința cererii de aderare. Noi vedem R. Moldova ca parte a Europei. Noi suntem convinși că, într-un timp nu atât de îndepărtat, Letonia și R. Moldova vor fi state membre ale UE. R. Moldova a fost și va rămâne o țară prioritară pentru noi. În pofida provocărilor, noi apreciem eforturile dvs. în continuarea reformelor, de a lupta cu corupția. Autoritățile R. Moldova sunt angajate să vină cu reforme puternice, astfel ca să fie înregistrat un progres veritabil. Aceste progrese va duce R. Moldova în UE. Cetățenii R. Moldova au ales un guvern și o președintă care și-au manifestat voința să ducă R. Moldova în UE”, a punctat președintele Letoniei.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că R. Moldova suportă consecințe grave din cauza războiului.

„Este clar că războiul din Ucraina va afecta mult Moldova. S-au oprit importurile și exporturile spre piețele din Est. Deschiderea pieței letone pentru produsele moldovenești ar reprezenta un ajutor direct și clar pentru antreprenorii din Moldova. În acest context, suntem recunoscători pentru decizia Guvernului dumneavoastră de a permite tranzitul transportului rutier de mărfuri din R. Moldova, fără acte permisive, până la sfârșitul lunii iunie.

Suntem interesați să cooperăm în domeniul comunicării strategice și al securității informaționale, în consolidarea domeniului afacerilor interne, folosind experiența Letoniei. De asemenea, suntem foarte interesați să continuăm colaborarea în domeniul combaterii corupției, în special în cadrul comisiilor rogatorii pentru a identifica și recupera bunurile furate și a sancționa persoanele care au jefuit statul și cetățenii R. Moldova. Foarte important, Letonia este o mare susținătoare a aspirațiilor europene ale R. Moldova. Acum câteva săptămâni, R. Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană și contăm pe sprijinul Dvs și a Guvernului de la Riga pentru obținerea statutului de țară candidat. Avem un mare potențial de creștere în relațiile economice, dar și în consolidarea contactelor sociale și culturale dintre țările noastre. Însă pentru aceasta avem nevoie, întâi de toate, de pace”, a subliniat șefa statului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md