22:23:33 17.06.2024
Stiri

Plahotniuc, Șor, Jasmin și Partidul „ȘOR”, în lista SANCȚIUNILOR internaționale. „Șor, care este și el printre beneficiarii furtului MILIARDULUI, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Rusiei”

Actualitate 26.10.2022 17:53 Vizualizări3031 Autor: Ziarul National
Plahotniuc, Șor, Jasmin și Partidul „ȘOR”, în lista SANCȚIUNILOR internaționale. „Șor, care este și el printre beneficiarii furtului MILIARDULUI, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Rusiei”


Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei.

În total, OFAC a luat măsuri pentru a contracara campaniile cu influență malignă ale Guvernului Federației Ruse implicate în corupția sistemică în Republica Moldova, prin impunerea de sancțiuni împotriva a nouă persoane și a 12 entități.

Printre cei vizați se numără inclusiv Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Ultimul ar fi complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Rusiei. Acum cei doi nu vor mai putea deschide conturi bancare nicăieri în lume, iar banii pe care îi dețin vor fi arestați.

„Sancțiunile impuse astăzi dezvăluie nu numai strategia secretă a Rusiei în R. Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept. Operațiunile de influență ale Rusiei încearcă să exploateze punctele slabe din țările țintă pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de a combate corupția și de a contracara influența Rusiei”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Brian E. Nelson.

„Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din R. Moldova poate fi, totuși, sancționată! OFAC al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni „Global Magnitsky Act”. Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din R. Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din R. Moldova”, a scris Maia Sandu în această seară pe Facebook.

Actul OFAC stabișete că Plahotniuc și membrii săi apropiati ai familiei nu sunt, în general, eligibili pentru vize pentru Statele Unite.

Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse.

„Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din R. Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către R. Moldova a statutului de țară candidată la UE”, a precizat Maia Sandu.

Ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la OFAC.

„Îmi exprim speranța că aceste constatări ale OFAC și măsurile întreprinse de Guvernul SUA vor servi drept exemplu pentru justiția din R. Moldova, care a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți”, a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md