Klaus Iohannis, despre planul Kremlinului „de a lua cu ASALT instituțiile statului” din R. Moldova: „Reafirm cât se poate de clar că R. Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Aceste amenințări nu trebuie neglijate”
„România a fost și continuă să fie alături de R. Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul republicii. Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a R. Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică”, a declarat astăzi președintele României, Klaus Iohannis.
Potrivit lui Iohannis, amenințările care vizează „destabilizarea traiectoriei europene a R. Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate”.
„Reafirm cât se poate de clar că R. Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale R. Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean. Locul R. Moldova este în marea familie a Uniunii Europene. Acest drum este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție. În acest proces de aderare, R. Moldova se poate baza, ca și până acum, pe solidaritatea deplină și sprijinul activ al țării noastre. România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe drumul asumat de Chișinău către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene. Îi asigur pe cetățenii R. Moldova că România și românii le sunt în continuare alături”, a punctat Klaus Iohannis.
Președinta Maia Sandu a dezvăluit luni, 13 februarie, că Federația Rusă intenționează să preia controlul asupra R. Moldova.
„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul, datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie – decembrie 2022, Poliția și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică ce trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara republicii pentru acțiunile cu caracter violent”, a dezvăluit Maia Sandu.
Aceeași sursă a precizat că materialele recepționate de la parteneri, inclusiv cele la care a făcut referire președintele ucrainean Volodimir Zelnski, conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegrului.
„Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control. În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea „Șor” și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, dar și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună republica noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca R. Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a continuat Maia Sandu.
În context, președinta a cerut instituțiilor statului, inclusiv celor de securitate și de asigurare a ordinii publice, să dea dovadă de „vigilență maximă”.
„Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale și toți cei care îi protejează pe aceștia - trebuie să fie trași la răspundere. Siguranța cetățenilor și securitatea republicii este preocuparea noastră principală și în continuare vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul și cetățenii, pacea și ordinea publică. Vreau să vă rog să rămânem vigilenți, să fim atenți și să credem informațiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional. Încercările Kremlinului de a aduce violența în republica noastră nu vor reuși. Să păstrăm calmul”, este îndemnul adresat cetățenilor de către președinta Maia Sandu.
VIDEO // Pomeni electorale de la Șor, cu termene de valabilitate expirate pentru produsele alimentare: Oamenii legii au deschis o cauză penală
PRIMUL producător de OUĂ din R. Moldova care a primit acceptul să exporte pe piața Uniunii Europene: Găinile, crescute într-un sat din nordul R. Moldova
FOTO // Alți 18 cetățeni ai Republicii Moldova evacuați din Liban au ajuns acasă în siguranță