05:54:40 14.07.2024
Stiri

Sunt BUGETARI și ei. De ce leafa DEPUTAȚILOR va crește cu 1 500 de lei, iar cea a profesorilor cu 300 de lei: „Deputații nu au avut un tratament diferit, la toată lumea s-a majorat salariul de bază”

Actualitate 25.11.2021 10:59 Vizualizări1658 Autor: Ziarul National
Sunt BUGETARI și ei. De ce leafa DEPUTAȚILOR va crește cu 1 500 de lei, iar cea a profesorilor cu 300 de lei: „Deputații nu au avut un tratament diferit, la toată lumea s-a majorat salariul de bază”


Valoarea de referință pentru întregul sistem de salarizare a bugetarilor a fost majorată, pentru anul 2022, cu 100 de lei, ceea ce înseamnă o creștere modestă a tuturor salariilor. În schimb, salariile unor categorii de angajați, printre care șoferii și cei din serviciul de asistență psiho-pedagogică, vor crește semnificativ, susține ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Aceeași sursă spune că, în 2022, vor fi majorate și salariile deputaților, însă aceștia nu ar fi tratați preferențial, majorările având loc în baza creșterii valorii de referință.

Potrivit IPN cu referire la declarațiile ministrului făcute la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, bugetul a fost realizat în conformitate cu unele previziuni ale Ministerului Economiei din luna octombrie.

„Banca Națională și-a publicat raportul pe inflație la 8 noiembrie. Sperăm că prognoza BNM privind inflația nu se va adeveri. Noi am majorat fondul de salarizare cu 10%, este vorba, totuși, despre o sumă destul de mare. Dacă inflația va fi mare, adică va depăși prognozele noastre, vom identifica soluții pentru a acoperi această diferență. Noi am majorat valoarea de referință cu 100 de lei pentru tot sistemul bugetar. În plus, s-au majorat salariile pentru câteva categorii de angajați, este vorba despre șoferi, serviciul de asistență psiho-pedagogică. De asemenea, a fost majorat salariul minim de la 2 200 de lei la 3 100 de lei”.

Cât despre salariile deputaților care la fel sunt bugetari despre care fostul vicepreședinte al Parlamentului, membrul Platformei DA Alexandru Slusari, spunea că vor avea o majorare de 1 500 de lei, ministrul insistă că aceștia nu sunt tratați diferit.

„Deputații nu au avut un tratament diferit, la toată lumea s-a majorat salariul de bază cu 100 de lei. Salariul deputaților a fost majorat în baza celor 100 de lei. Întrucât deputații au o clasă de salarizare superioară, această creștere de salariu este mai mare la deputați, față de cei care aparțin unei clase inferioare de salarizare. Cu cât salariul este mai mare, cu atât majorarea este mai mare, pentru că a fost majorată valoarea de referință și aceasta generează o creștere pe tot sistemul”.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 este dezbătut la ședința de astăzi a Parlamentului. Documentul prevede venituri de 50,1 miliarde lei și cheltuieli de 65,2 miliarde, ceea ce reprezintă un deficit bugetar record de 15 miliarde de lei. Autoritățile își planifică să acopere acest deficit din împrumuturi externe și vânzarea patrimoniului public.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md