13:14:09 21.07.2019
 
Stiri

Premierul Filip și spicherul Candu resping acuzațiile lansate de PAS și afirmă că SIS a respectat prevederile legale în raport cu cei șapte profesori de la liceele „Orizont”

Politică 11.09.2018 13:36 Vizualizări1575 Autor: Ziarul National
Premierul Filip și spicherul Candu resping acuzațiile lansate de PAS și afirmă că SIS a respectat prevederile legale în raport cu cei șapte profesori de la liceele „Orizont” captură

Premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu au respins acuzațiile Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), conducerea căruia afirmă că cei șapte profesori și manageri de la rețeaua de licee „Orizont” ar fi fost „răpiți de organele de drept”. Cei doi oficiali susțin că sunt „declarații făcute în perioada electorală” și că Serviciul de Informații și Securitate (SIS), precum și alte organe de drept „au respectat procedurile legale” în privința persoanelor expulzate în Turcia.

„Nu vreau să comentez declarațiile făcute în perioada electorală. Spuneam și cu ocazia acelor acțiuni de la 26 și 27 august… Nu le privesc ca manifestații de protest. Am convingerea că sunt manifestații electorale. De aceea eu las fără comentarii aceste declarații dure (cu privire la expulzarea celor șapte cetățeni turci n.r.). Guvernul și instituțiile statului, dincolo de campania electorală, dincolo de această fierbințeală politică, va avea o atitudine pragmatică. În cazul dat au fost audieri parlamentare, unde cei din serviciile speciale au venit cu argumentele necesare, prin care ne-am convins că serviciile și-au făcut datoria. Sunt argumente discutate într-o ședință închisă și confidențială”, a declarat astăzi Pavel Filip, după ce a depus flori la Ambasada SUA, în legătură cu actele teroriste de la 11 septembrie 2001.

La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, spune că persoanele respective au fost inițial declarate indezirabile pe teritoriul R. Moldova, iar ulterior expulzate. „Cu siguranță nu a fost o extrădare, dar expulzare. Chestiunile discutate în comisie, argumentele legate de securitatea națională… au fost ascultate și înțelese. Legat de respectarea procedurilor legale, cei de la SIS au comunicat că le-au respectat întocmai. Urmează că acea subcomisie să mai solicite informații și de la alte instituții care erau implicate în proces, în mod special Biroul de Migrație și Azil”, a declarat Candu.

Oficialul afirmă că Biroul de Migrație și Azil a venit cu decizia de a-i expulza pe cei șapte manageri și profesori de la „Orizont”. „Ei au venit cu această decizie. Eu nu pot să consider într-un fel sau altul (dacă s-au respectat procedurile de extrădare n.r.). În primul rând nu sunt judecător, iar în al doilea nu am expertiza mea pe acest subiect. Dacă nu avem încredere în politicieni și instituțiile care au exponenți politici, atunci trebuie să avem încredere în celelalte instituții. Acestea încearcă din punct de vedere profesional să-și desfășoare activitatea. Pe parcursul ultimilor 25-27 de ani, chiar dacă trăim într-o regiune dificilă, cu subiecte legate de Transnistria, legate de conflictul din Ucraina sau sensibilități legate de regiuni ca Găgăuzia și trăind într-o lume atât de nesigură, slavă Domnului, dar asta se datorează nu doar Domnului, Republicii Moldova i-a fost păstrată o anumită securitate”.

Andrian Candu nu este de acord nici cu faptul că s-ar fi încălcat anumite convenții, deoarece persoanelor declarate indezirabile nu li s-a oferit posibilitatea să-și aleagă țară în care să plece.

„Este o opinie, noi toți avem viziuni juridice, cunoștințe, experiența noastră. În același timp, trebuie să înțelegem cu toții ca e vorba și de un context electoral. Vor fi fel de fel de declarații politice. Cert este că în R. Moldova avem instituții care sunt obligaite să vină cu elemente de protecție a drepturilor omului. E vorba de Avocatul Poporului, suntem parte a Consiliului Europei, ONU, CtEDO. Aceste mecanisme sunt disponibile. Am văzut că sunt și avocați pentru adresarea la CtEDO. Așa că trebuie să avem răbdare. Dacă procedura a fost încălcată cumva, atunci cel care a făcut asta va plăti. Este tare relativ să califici un pericol. Acesta poate fi eminent sau mâine, sau într-un an. Așa că trebuie să avem încredere în instituțiile noastre. Convențiile la care se face referire conțin și unele virgule, unde sunt excepții cu privire la cazurile de securitate națională”, a conchis spicherul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Serghiu 11.09.2018 16:08

Politica e politică, da chestiile ce țin de securitatea de stat sunt cu totul altceva și e jalnic că alde Maia face speculații pe această temă și caută să cîștige capital politic

Eugen 11.09.2018 17:27

SIS isi indeplineste misiunea lor, nu e normal ceea ce fac liderii de opozitie. Practic discrediteaza institutia statului.

Dima 11.09.2018 17:37

De unde sa ointeleaga Maia asta, pentru ea conteaza ca guvernarea sa arate cat mai urat in fata oamenilor.

Dan Cartenie 12.09.2018 12:03

Din pacate, autoritățile RM au dat pur și simplu dovadă de mișelie! Îi au pe conștiință pe cei pe care i-au dat pe mâna lui Erdogan. Ce rușine!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md