Dodon s-a dat de gol. Fostul președinte a oferit DETALII despre răpirea profesorilor turci de la „Orizont”, deși spunea că nu a știut nimic despre OPERAȚIUNEA din 6 septembrie 2018
Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, a oferit, fără să vrea, detalii despre răpirea profesorilor turci de la rețeaua de licee „Orizont”, deși spunea anterior că nu a știut nimic despre operațiunea desfășurată de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în colaborare cu serviciile speciale din Turcia. Dodon a menționat că în cazul expulzării profesorilor turci „s-a procedat civilizat”, iar în cazul ex-judecătorului ucrainean, Nicolai Ceaus, răpit în plină stradă și aruncat în portbagajul unui autoturism – nu.
Mai mult, liderul PSRM a menționat că pe timpul Vlad Plahotniuc „nu aveau loc” astfel de răpiri. Profesorii turci, ridicați din case sau capturați în plină stradă, ar fi fost tratați bine în 2018.
„Pe timpul lui Plahotniuc, atunci când au fot deportați profesorii turci, s-a făcut civilizat. Au fost îmbarcați într-un charter, li s-a turnat ceai și i-au trimis acasă. Au fost respectate anumite proceduri, după a fost comisie parlamentară. Au spus că nu a fost ilegal, dar au fost respectate anumite proceduri. Dar acum ce se întâmplă, în timpul zilei, i-au pus un sac în cap, l-au băgat în portbagaj”, a declarat Igor Dodon, cu referire la ex-judecătorul Ceaus, în cadrul unei intervenții pe rețelele de socializare.
Amintim că, pe 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către SIS, care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. R. Moldova a fost obligată de către CtEDO să plătească sume de câte 25 de mii de euro familiilor profesorilor turci extrădați din R. Moldova. După expulzarea profesorilor turci, a fost pornit un dosar penal. Ulterior, fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care și-a recunoscut vina pentru cele întâmplate pe 6 septembrie 2018, s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei.
Cei șapte profesori turci continuă să se afle și astăzi în pușcăriile din Turcia.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”