05:37:43 17.09.2024
Stiri

Moldova este România

Opinii 23.01.2015 09:00 Vizualizări3767 Autor: Nicolae Negru
Moldova este România


E cazul să ne luăm un pic privirea de la ceea ce se întâmplă pe scena politică și să ne amintim că mâine, 24 ianuarie, e data când Moldova și Valahia au sfidat imperiile vecine și au pus piatra de temelie a unei case comune: Principatele Unite - România. Nu putem să spunem că ideea unirii a fost îmbrățișată unanim, propaganda rusă era destul de eficientă și pe atunci, dar a fost un act legitim, democratic pentru acele vremuri, exprimând voința majorității românilor, moldoveni și munteni (valahi). Românii se pot mândri, spre deosebire de multe alte popoare, inclusiv rușii, că s-au unit pașnic, că unele nemulțumiri au vizat consecințele, nu actul unirii în sine. Acest fapt demonstrează gradul de conștientizare a „frăției”, a unității de limbă și cultură, de neam.

Rusia, pe care românofobii noștri o venerează ca model universal, s-a constituit, după cum constată istoricii ruși, în procesul unui „permanent război civil” declanșat de cnezatul Moscovei împotriva celorlalte cnezate rusești. Moldova și Valahia s-au unit prin decizii ale divanurilor, convocate în acest scop. Cei care repetă acum că Moldova este mai veche decât România spun, în cel mai bun caz, o banalitate: Moldova este România și nu poate fi mai veche decât ea însăși. E ca și cum ai spune că o rădăcină este mai veche decât arborele care exprimă sensul existenței sale.

Unii pretind astăzi că Republica Moldova este Moldova, și chiar își fac planuri stupide, absurde să întoarcă roata istoriei înapoi și „latră”cu zel la orice manifestare de românism. Sunt reminiscențe ale unui mai vechi proiect imperial, inițiat în 1924, prin crearea Moldaviei - RASSM, de dincolo de Nistru, cu capitala în orașul Balta, un proiect al dezunirii noastre, la care nu s-a renunțat și care mai dăinuie prin mințile unor nenorociți. Prin felul în care ne raportăm la unirea din 1859, dar și la celelalte care au urmat, demonstrăm dacă intelectul nostru a supraviețuit sau nu propagandei ruse, spălării pe creier timp de aproape cincizeci de ani.

Mișcarea democratică și acțiunile Frontulului Popular din anii perestroikăi au urmărit, când tacit, când deschis, idealul restabilirii adevărului și dreptății istorice, a unirii cu România. Nu o spun din auzite. La începuturi, multe lucruri erau exprimate doar printre rânduri sau rămâneau spuse în cadrul discuțiilor grupului de inițiativă sau a Consiliului FPM.

Și azi, ca în toți anii de după proclamarea independenței RSSM, se dă o luptă crâncenă între cei care consideră independența drept un pas spre unirea cu România și cei care o văd ca pe un act de respingere a Unirii, de rămânere lângă Rusia, până aceasta se va întări într-atât, încât să ne recucerească din nou. Statutul de neutralitate cu trupele ruse pe teritoriul RM reflectă starea de spirit, de așteptare a revanșei ruse, din partea moldoveniștilor românofobi și rusofili.

Este o luptă care nu se desfășoară la vedere, decât ocazional, Rusia cu KGB-ul transformat în FSB nu a încetat nici pe un minut „războiul hibrid” împotriva Republicii Moldova și a altor foste „republici-surori”. Anexarea Crimeii este punctul culminant care trădează potențialul și eficiența unui asemenea război.

Trebuie să o spunem, pentru moldoveniștii românofobi în special, că supraviețuirea de până acum a proiectului Republica Moldova, stat independent, se datorează SUA, Europei și, nu în ultimul rând României. Și nu a fost ușor să fim ajutați, mai cu seamă în ultima vreme, când Rusia și-a făcut rezerve de valută și Putin a hotărât că a venit vremea „adunării pământurilor rusești”, a reconstituirii „lumii ruse”. Pericolul reanexării RM la Rusia e mai mare ca niciodată, teritoriul nostru făcând parte cândva din Novorussia despre care se vorbește cu pretenții nedisimulate la Kremlin.

În aceste condiții, este firesc să ne aplecăm din nou, cu mai multă hotărâre, asupra ideii unirii, care poate fi cea mai scurtă cale de salvare în fața pericolului rusesc, dar și a eșecului vizibil pe multe alte planuri ale existenței unui stat.

După cum a punctat, pentru Unimedia, Vasile Nedelciuc, președintele Endava, fost deputat, unul dintre fondatorii Frontului Popular, „soluția asta se discută mult, se speculează, se vorbește cu jumătate de gură. Pentru acest lucru majoritatea partidelor nu sunt gata, nu vor. Să ne unim cu România, pentru că țara mamă este România. Partea legală a Moldovei este Iașul, acolo sunt toate actele și stampilele suveranității noatre de cândva”. Unirea ar rezolva multe alte probleme, inclusiv de ordin economic: „Acum imaginați-vă că într-un an, doi vom reuși să facem unirea. Vom fi în Uniunea Europeană, nivelul de viață garantat va crește. Chiar mai mult decât cu cei mai talentați politiceni de la noi, iar multe probleme ar dispărea", a susținut Nedelciuc. Cei care nu sunt gata de o astfel de schimbare, nu ar trebui să se plângă de faptul că o duc rău, consideră el: „În cazul acesta putem spune următorul lucru: Mătușă Ileana, moș Ion, nu te plânge că o duci rău și că o s-o duci puțin mai rău, pentru că nu ești gata pentru a o duce mai bine să faci votezi asta. Tu vrei să o duci mai bine, dar să rămâi tot cu cei cu care ai fost ieri și alaltăieri. Atunci, asta e, hai să răbdăm”.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md