04:47:21 08.12.2023
Stiri

Nicolae Negru // Frontul salvării lui Dodon

Actualitate 18.07.2022 09:12 Vizualizări10033 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Frontul salvării lui Dodon


Semne diacritice

Dacă Dodon ar avea mâinile și conștiința curate, de ce s-ar agita, de ce ar striga și s-ar victimiza atât de tare? El a pierdut rușinos alegerile în 2020, fiindcă majoritatea cetățenilor l-a considerat mincinos și corupt, o marionetă a lui Plahotniuc, un președinte de paie, pus de serviciu în anticamera lui Putin. Acum are șansa să recupereze o parte din alegători, demonstrând că e curat ca lacrima, că nu a furat nimic, că traiul și vacanțele de lux i le-au asigurat într-adevăr părinții și nu niște oameni de afaceri dubioși din anturajul său. Ceea ce ar trebui să ceară el acum e desfășurarea cât mai operativă a anchetei, ca dosarul să fie trimis cât mai curând în instanță, el ar trebui să-și îndemne rudele să nu pună piedici procurorilor, să fie sinceri, să nu înghită recipise...

Dar în loc să contribuie la aflarea adevărului, el speră să scape de anchetă îndemnând cetățenii la răscoală, la răsturnarea guvernării PAS. El chiar își face iluzia că toate forțele politice se vor uni de dragul său într-un front al salvării și că poporul va ieși în stradă ca să ceară eliberarea lui din închisoare....

„Cred că în viitorul apropiat se vor uni cu toții împotriva PAS. Cred că se vor uni cei de stânga, de dreapta, centriștii, toți. Chiar dacă sunt diferiți, au viziuni diferite privind dezvoltarea Republicii Moldova, se vor uni împotriva acestei guvernări. Este ceva real și se va întâmpla în viitorul apropiat. Prea multă lume este nemulțumită. Toată această bătaie de joc față de mine, față de mama mea... Aceste lucruri nu trec, poporul privește aceste lucruri nu cum vrea guvernarea. Este un efect invers. Ratingul lor scade, iar al nostru crește. Unica ieșire din situație este organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. Acestea trebuie să aibă loc simultan... Ar trebui astăzi ei să plece, pentru ca toamna să fie alegeri...”, s-a confesat Dodon, citat de Ziarul NAȚIONAL.

Vrabia mălai visează. În fantezia sa scăpată de sub control, arestat la domiciliu, el își imaginează scene apocaliptice, prevestește un „dezastru total”, „nu vor fi bani la buget, se vor înregistra rețineri la plata pensiilor și salariilor...”, iar „europenilor nu le va păsa de Maia Sandu” și nici SUA nu ne va veni în ajutor, căci „lui Joe Biden nu-i va fi de Republica Moldova”. De ce? „Nu voi intra acum în detalii”, își scurtează descrierea dezastrului imaginar ex-președintele revoltat, dar avertizează: „Gata, s-a terminat povestea! Faptul că-l arestați pe Dodon nu o să vă ajute...”.

Ca avocat al Rusiei, el admonestează, într-un interviu acordat unei jurnaliste de la Moscova, Uniunea Europeană care ne acordă 40 milioane de euro, ca să modernizăm cât de cât armata națională, să nu o trimitem să ne apere, în caz de nevoie, cu sapele. Rusia nu ne amenință, a recunoscut mereu integritatea teritorială a Republicii Moldova, spune Dodon, dar uită să menționeze că trupele ruse nu vor să plece de pe Nistru, iar unii generali și politicieni ruși amenință să ocupe Chișinăul în două ore. Afirmațiile lui Dodon sunt la unison cu ale lui Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, care o asigură pe Maia Sandu că Rusia nu are de gând să atace Republica Moldova, dar același lucru el le spunea și ucrainenilor, ba chiar declara că sunt „monstruoase” presupunerile jurnaliștilor că Rusia ar putea ataca Ucraina.

Ex-președintele suspectat de corupție și trădare de patrie transmite Moscovei că moldovenii nu vor lupta împotriva armatei ruse, dar exact asta transmiteau și dodonii ucraineni înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Vrea astfel Dodon să îndulcească pilula amară a lui Putin, asigurându-l că ucrainenii sunt o excepție, că moldovenii vor întâmpina tancurile ruse cu flori?

În măsura în care ne aburește că Rusia nu are planuri agresive, el îi sperie pe românofobi că România vrea să „înghită” Republica Moldova, iar pe ceilalți cetățeni - că integrarea europeană va provoca destrămarea statului nostru, căci găgăuzii și transnistrenii se vor opune aderării la UE. De unde știe el că găgăuzii și transnistrenii nu se vor răzgândi?

Procurorii răscolind tot mai mult prin afacerile sale, închis de ceva timp în casă, Dodon își pierde cumpătul, intră în panică, cedează tot mai mult fricii, resentimentelor, fantasmelor sale, își uită rolul de apărător al statalității și se manifestă tot mai pregnant ca ceea ce este cu adevărat: o unealtă compromisă a lui Putin, cobind „război civil”. În aceste condiții, care forțe de stânga sau de dreapta să facă front comun în apărarea sa, fără să se discrediteze, cine să-l mai salveze pe el de el, decât poate un preot, un psiholog?


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md