05:35:32 16.01.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Cercul s-a închis

Actualitate 18.12.2020 09:10 Vizualizări4859 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Cercul s-a închis


Semne diacritice

Gluma se îngroașă. Legile adoptate miercuri în Paralmentul Republicii Moldova pot fi considerate niște diversiuni de proporții în interesul unor persoane, care îi „coordonează” pe deputați.

Chiar și schimbările care în aparență urmăresc bunăstarea cetățeanului sunt distructive, dușmănoase în esență. Scăderea vârstei de pensionare poate să-i bucure doar pe unii cetățeni extrem de naivi, cei raționali își dau seama că e vorba despre o acțiune înșelătoare, populistă, cu consecințe grele pentru sistemul de pensii. Majorarea vârstei de pensionare e inevitabilă și a fost adoptată de state mult mai bogate decât al nostru.

Și anularea legii miliardului nu este, în ultima instanță, benefică cetățeanului, e cum ai muta niște bani dintr-un buzunar în altul, lovind în capacitatea BNM, provocând suspendarea relațiilor cu FMI și pierderi pentru bugetul Republicii Moldova, care e în mare deficit de venituri. Modificările din sfera farmaceutică și crearea farmaciilor mobile seamănă, spun experții, a improvizație afaceristă, e o găselniță pentru a mări prețurile la medicamente, votându-se în pofida avizelor negative ale reprezentanților din domeniu.

Nu mai încape nicio îndoială că Dodon, Șor și Plahotniuc au ajuns la o înțelegere și dirijează din „culise” grupurile de deputați care votează fără crâcnire ce li se indică, anulând azi ce adoptaseră ieri și viceversa. Cât de jalnici sunt deputații votând disciplinat, cot la cot, fără discuții, fără să respecte procedura, proiecte de legi dictate din afara Parlamentului! Până nu demult, deputații PSRM aveau pretenția de a se considera diferiți de deputații din Partidul Șor, ei se jurau că nu vor face niciodată alianță cu „hoții de miliarde”…

Ce urmăresc Dodon, Șor și Plahotniuc în realitate, unde se întâlnesc interesele lor? Dodon agonizează, el a sperat să câștige un nou mandat, dar a eșuat lamentabil și acum își dă arama pe față ca lider de partid oligarhic și prorus, răzbunându-se nu numai pe Maia Sandu, ci și pe electoratul ei proeuropean. Politica externă „echilibrată” dând chix, cochetarea cu Occidentul s-a încheait, salvarea lui Dodon e electoratul prorusesc, pe care încearcă să-l fidelizeze prin legi lingvistice, anularea oricăror bariere pentru propaganda rusă, stoparea construcției Ambasadei Americane pe teritoriul fostului stadion central din Chișinău, ruperea relațiilor cu FMI… În zbuciumul său disperat, Dodon, ca și tovarășii săi de alianță, e capabil de orice.

Șor dorește să fie absolvit de orice vină pentru implicarea în furtul miliardului. Dacă a fost posibil să scape de închisoare Platon, de ce să nu încerce și el? Plus la aceasta, sarcina lui e să-și protejeze afacerile – Duty Free, Aeroportul Internațional Chișinău - și dacă îi mai pică și Stadionul Republican, merită să facă echipă cu Dodon și să voteze legi care să placă Moscovei… Nu scoatem din calcul și dorința de a o învăța minte pe Maia Sandu, care l-a umilit nu o singură dată, refuzând să recunoască și să colaboreze cu fracțiunea partidului. Alianța cu Dodon e și un gest sfidător față de politicienii de la Bruxelles care s-au pronunțat nu o singură dată în termeni negativi la adresa lui Șor și a partidului său.

Prezența lui Plahotniuc poate fi dedusă din participarea foștilor deputați PD din grupul „Pentru Moldova”. Altfel ar trebui să considerăm că ei au fost „achiziționați” de Șor împotriva dorinței lui Plahotniuc. Ceea ce e puțin probabil. (Vizita lui Dodon la Athos și vizita grupului „Pro-Modova”, în frunte cu Andrian Candu, în Turcia, ale căror motivații ridicau semne de întrebare, capătă sens în contextul de azi, sunt mișcările care trădează contactele și aranjamentele în cadrul trinomului.)

Și fostul „coordonator executiv” are motive să facă pe plac Rusiei și să se răzbune pe americani, pentru că au refuzat să-i ofere azil politic. Dacă își retrage oamenii săi, noua construcție parlamentară se prăbușește ca un castel de nisip. De unde rezultă că Plahotniuc rămâne veriga cea mai importantă a coaliției de azi. Ce va cere el pentru aceasta, nu e greu de ghicit.

Curtea Constituțională i-ar putea da triumviratului criminal peste mâini, dar aceasta nu e suficient. Ar trebui să intervină și Procuratura Generală, SIS, CNA…. Însă e puțin probabil că vor interveni, dacă nu au făcut-o până acum. Ne-am întors în punctul de pornire, de înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019. Cercul s-a închis. Ne îndreptăm spre alte alegeri parlamentare. Ce jurăminte vom auzi de această dată?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Veteran-Echip 18.12.2020 12:58

Cu IUDA Cremlinivici Kulioc Dodon şi banda lui de trădătiri de Ţară, numită socialişti, lucrurile sunt clare şi viitorul lor e negru.Rămâne de clarificat cu gruparea criminală Şor, care e încropită pe banii murdari a acestui individ fugar, şi cu trădătorii cumpăraţi Sîrbu, Glavan, Oleinic, ş.a.

Paralelle 18.12.2020 14:24

Unde s-ar intilni intéresele celor 3 ''muchetari''??? In dependenta de tactici,méthode si ''doctrine''Dodon ar représenta puterea de stat sovietica,superficial umanista, putreda de corupta.Plahotniuc ar reprezenta puterea privata,obscura,multinationala, tipica oricarei societati cu ramificari in orice colt al lumii.Shor,ar fi un fel de ''sindicat'' tip Robin Gud,care prin acte ''culturale''stimuleza viata pensionarilor si a altor nenorociti folosindu-se de datele personale ale acestora cu scop publicitar pentru asi ingrasa conturile sale bancare,''caritative''.Deci,stat-privat-sindicat=Poveste de succès à acestor baieti smecheri angajati de ALTI BAIETI mai smecheri ça ei.

Andrei Bunu 18.12.2020 18:14

Analiza este verosimila. Felicitari! La care ar fi de adaogat efectul Laundromatului si furtul miliardului asupra dezastrului pe care-l inregistreaza societatea noastra astazi. Mai ca imi vine sa spun, ca a fost o operatiune bine clocita, bine tintita de cei care promoveaza razboaele hibride. Finalmente RM a fost si este inca, din pacate, unul din terenurile cele mai fertile pentru pentru astfel de operatiuni, datorita gradului de coruptie care afecteaza, mai rau decat cancerul, societatea noastra. Tare ma tem, ca raposatul Petru Bogatu avea dreptate atunci cand spunea:"Mai e mult pana departe".

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md