19:56:57 23.09.2019
 
Stiri

Ministrul Justiției, despre „afacerea Energoalians”: Guvernul a contestat decizia dictată de Curtea de Arbitraj din SUA și R. Moldova nu riscă să piardă zeci de milioane de euro în prezent

Anticorupție 11.09.2019 11:17 Vizualizări925 Autor: Ziarul National
Ministrul Justiției, despre „afacerea Energoalians”: Guvernul a contestat decizia dictată de Curtea de Arbitraj din SUA și R. Moldova nu riscă să piardă zeci de milioane de euro în prezent

Compania „Energoalians”, despre care presa a scris că i-ar aparține condamnatului Veaceslav Platon, a pus la cale „o schemă de escrocherie pentru stoarcerea banilor din bugetul R. Moldova”, iar Guvernul va lua toate măsurile pentru a nu admite plăţile de la vistieria de stat”.

Declarația îi aparține ministrului Justiţiei, Olesea Stamate, care a comentat, ieri, decizia recentă a Curții de Arbitraj din SUA, care a obligat R. Moldova să-i plătească acestei companii 28 de milioane de euro pentru pretinse datorii acumulate din livrarea energiei electrice.

„Este vorba de o schemă frauduloasă, lansată de nişte oameni pentru scoaterea banilor din bugetul de stat. În materialele dosarului se menţionează despre o presupusă datorie pentru energie electrică, care a fost cumpărată la un preţ şi vândută de două ori mai scump. Aceasta este o schemă destul de complicată, dar intenţia rea este vizibilă chiar şi cu ochiul liber", a spus ministrul, într-o conferință de presă.

Olesea Stamate susține că decizia Curţii de Arbitraj din Columbia, SUA, cu privire la recunoaşterea legalităţii cerinţelor „Energoalians”, a fost contestată imediat de către Guvernul de la Chișinău, fapt ce suspendă executarea ei.

În 2011, compania ucraineană „Energoalians” a expediat R. Moldova o plângere de arbitraj prin care solicita despăgubiri pentru prejudiciile cauzate în urma nerespectării obligaţiilor contractuale dintre cele două părți.

„Datoria declarată de companie constituia 20 de milioane de dolari, iar ţinând cont de inflaţie şi procente, suma solicitată a ajuns la 75 de milioane. În octombrie 2013, conform hotărârii Curţii de Arbitraj de la Paris, arbitrii au decis rambursarea din bugetul către „Energoalians” a sumei de 28 de milioane de euro. În timpul pronunţării deciziei, preşedintele instanţei, Dominic Pelu, şi-a exprimat opinia separată, nefiind de acord cu colegii săi, deoarece tribunalul nu avea competenţe suficiente pentru a-l analiza, deoarece litigiul nu afectează domeniul investiţiilor”, a mai declarat ministrul Stamate.

Ulterior, „Energoalians" a trimis o acţiune împotriva R. Moldova în mai multe ţări și numai Statele Unite au refuzat să respingă cererea de executare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2019 09:05 Nicolae Negru Când se vor întâlni politicile extern...

20.09.2019 09:15 Nicolae Negru Octavian Țîcu și idila electorală înt...

16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md