21:11:08 01.12.2022
Stiri

MAEIE, despre posibilitatea ca statele NATO să livreze ARMAMENT R. Moldova: „Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru NAȚIONAL. E vorba de asigurarea capacităților de apărare ale forțelor armate”

Actualitate 23.05.2022 17:31 Vizualizări1515 Autor: Ziarul National
MAEIE, despre posibilitatea ca statele NATO să livreze ARMAMENT R. Moldova: „Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru NAȚIONAL. E vorba de asigurarea capacităților de apărare ale forțelor armate”


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) susține că R. Moldova are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri, iar scopul acestui dialog ține atât de „participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate, pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate”.

Aceste precizări au fost făcute în contextul declarației ministrei de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, privind necesitatea livrărilor de armament R. Moldova de către statele NATO, pentru a stopa o eventuală invazie pusă la cale de Vladimir Putin.

Citește și: Putin NU ar fi renunțat la ambiția de a ajunge cu ARMATA sa până în R. Moldova. Marea Britanie discută cu aliații săi trimiterea de armament modern în R. Moldova: „Vrem să fie echipată la standardul NATO"

Potrivit MAEIE, cooperarea Chișinăului cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, unul dintre elementele centrale ale căruia ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a R. Moldova de toți actorii vizați.

„După cum se cunoaște și în spațiul public, R. Moldova are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri. Scopul acestui dialog ține atât de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate. Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru național”, se arată în declarația MAEIE.

Sursa citată subliniază că autoritățile R. Moldova promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetățenilor și partenerilor noștri.

„Totodată, ținem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați”, conchide sursa citată.

De menționat că Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a solicitat explicații de la guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate în legătură de declarația făcută de Lis Truss. Socialiștii spun că astfel de declarații ar submina „statutul constituțional de neutralitate permanentă a R. Moldova”.

Citește și: Socialiștii lui Dodon NU apără NEUTRALITATEA R. Moldova, ci interesele Kremlinului. „Neutralitatea pentru ei înseamnă să accepți cuminte acțiunile Rusiei. Liz Truss a spus CLAR că e vorba de asistență care să întărească forța de apărare a R. Moldova”

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, consideră că socialiștii lui Igor Dodon nu apără neutralitatea R. Moldova, dar interesele Kremlinului.

„Declarația socialiștilor e o mostră de incoerență și fățărnicie politică, de căutare de nod în papură, de reprezentare a unor interese străine. Doamna Liz Truss a spus cât se poate de clar că e vorba de asistență care să întărească forța de apărare a R. Moldova (nu pe cea de atac), în eventualitatea unei invazii dinspre Rusia. Și posibilitatea să fim atacați nu e doar teoretică, ci cât se poate de reală, după ce Rusia a invadat Ucraina, sub niște pretexte false, după ce un general rus a vorbit despre un „coridor” spre Transnistria, unde vorbitorii de rusă ar fi „oprimați”, a amintit Nicolae Negru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md