10:36:14 18.05.2024
Stiri

Nicolae Negru, despre noile amenințări „cinice” ale Moscovei la adresa R. Moldova: „E o confirmare în plus că Rusia a devenit un pericol extraordinar, urgent pentru pacea și prosperitatea vecinilor săi, ale Europei întregi”

Actualitate 02.02.2023 13:42 Vizualizări2029 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru, despre noile amenințări „cinice” ale Moscovei la adresa R. Moldova: „E o confirmare în plus că Rusia a devenit un pericol extraordinar, urgent pentru pacea și prosperitatea vecinilor săi, ale Europei întregi”


Ultima declarație a ministrului rus de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, la adresa R. Moldova, despre care a spus că poate deveni „următoarea Ucraină”, este una în stilul „cinic, nerușinat, mincinos” al „diplomației” ruse și în siajul campaniei propagandistice de tipul: „Noi nu am atacat Ucraina”, „Noi luptăm cu NATO, nu cu Ucraina”, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Serghei Lavrov a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia 24 că Occidentul „a pus ochii” acum pe R. Moldova pentru a avea rolul „următoarei Ucraine”, în timp ce președinta Maia Sandu este „pregătită, practic, pentru aproape orice”, inclusiv pentru Unirea republicii noastre cu România.

„Lupul rus a ochit o altă victimă și se plânge că aceasta „îi tulbură apa”. Afirmă că Maia Sandu nu ar fi o președintă legitimă, ar fi fost „pusă” de Occident, nu aleasă de cetățenii R. Moldova. Asemănarea cu Ucraina e evidentă”, punctează Nicolae Negru.

CITIȚI și MAEIE îi răspunde în termeni DURI lui Lavrov, care a amenințat că R. Moldova poate deveni „următoarea Ucraină”: „Declarațiile fac parte din retorica amenințătoare a diplomației ruse. Rusia trebuie să RESPECTE decizia poporului nostru”

Potrivit analistului politic, atunci când Lavrov vorbește despre formatul 5+2, „uită” să menționeze Ucraina, dar continuă să vorbească despre trupele ruse aflate ilegal pe teritoriul nostru ca despre „pacificatori”, pe care Maia Sandu „ar dori să-i alunge și, implicit, să dezghețe conflictul”.

„Asta în contradicție flagrantă cu refuzul Chișinăului de a accepta propunerea ucrainenilor și declarațiile repetate privind „reglementarea pașnică” a conflictului transnistrean. E o nouă demonstrație de forță, de agresiune feroce, de sminteală, care nu mai miră pe nimeni, e o confirmare în plus, dacă mai era nevoie, că Rusia a devenit un pericol extraordinar, urgent pentru pacea și prosperitatea vecinilor săi, ale Europei întregi”, a explicat Nicolae Negru.

Totodată, analistul politic Veaceslav Berbeca a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL, cu referire la același subiect, că declarațiile lui Lavrov sunt o demonstrație a faptului că scopul Federației Ruse a fost și este de a menține R. Moldova în sfera sa de influență.

„Kremlinul dă de înțeles în mod direct, prin ministrul său de Externe, că nu respectă suveranitatea noastră de a decide asupra vectorului de dezvoltare, care nu se pliază intereselor Moscovei”, a precizat Berbeca.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a arătat, la rândul său, că șeful diplomației ruse operează cu neadevăruri.

„Respingem categoric declarațiile șefului diplomației ruse, care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută. Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge R. Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldovenii, indiferent de preferințele politice sau geopolitice, își doresc pace, libertate și democrație. Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă, să respecte decizia poporului nostru. R. Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”, a reacționat MAEIE.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md