Maia Sandu îi RĂSPUNDE ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. „Asta a fost tot timpul poziția statului R. Moldova”. Președintele ales AMINTEȘTE de promisiunea lui Șoigu de a DISTRUGE sau evacua munițiile rusești de la Cobasna
Maia Sandu nu este surprinsă de reacția ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a calificat drept „iresponsabil” apelul președintelui ales al R. Moldova ca Rusia să-și retragă trupele și munițiile staționate ilegal pe teritoriul R. Moldova.
„Eu am reiterat poziția R. Moldova și nu e nimic nou în asta. Asta a fost tot timpul poziția statului R. Moldova. Partea rusă a repetat poziția Federației Ruse și nici aici nu e nimic nou. E nevoie de discuții pentru a ajunge la o soluție, dincolo de schimbul de replici în spațiul public. Asta intenționez să fac”, a răspuns Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Maia Sandu a adăugat că este deschisă să discute cu autoritățile de la Moscova acest subiect, dar și alte chestiuni, inclusiv economice, comerciale, probleme ce țin protecția socială a cetățenilor moldoveni care muncesc sau au muncit în Federația Rusă: „Toate aceste subiecte trebuie discutate. Așa cum am spus și în campanie, eu sunt deschisă și o să muncesc la fel de mult și pentru a avea o politică externă activă și în interesul cetățenilor”.
De asemenea, lidera PAS a comentat și poziția categorică a Federației Ruse de a nu-și retrage armata rusă de pe teritoriul R. Moldova.
„Federația Rusă întotdeauna a avut această poziție, deci nu e o noutate. Este o poziție diferită decât poziția R. Moldova. Urmează să continuăm discuțiile pentru ca să ajungem la o soluție”, a spus președintele ales.
Maia Sandu i-a amintit lui Serghei Lavrov că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a promis în vara anului 2019 că Rusia va evacua cele peste 20 de mii de tone de muniții din depozitele de la Cobasna.
„Vream să amintesc, atunci când vorbim despre retragerea munițiilor, că ministrul Șoigu a recunoscut anul trecut, și-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre utilizarea acestor muniții. Adică distrugerea sau retragerea lor și este un început bun. Această discuție trebuie să o continuăm”.
Maia Sandu a mai adăugat că reglementarea problemei transnistrene nu e un subiect simplu, însă se pot înregistra progrese.
„Sunt principii foarte importante care trebuie să stea la baza reglementării conflictului transnistrean. Unul dintre aceste principii se referă la respectarea integrității teritoriale și independenței naționale. Toată lumea recunoaște aceste principii și asta e foarte bine. Alt principiu important e că această soluție trebuie să fie pașnică, o soluție strict diplomatică. Pornind de la aceste principii, trebuie să găsim o soluție”, a conchis Maia Sandu.
Premiu pentru R. Moldova de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați! Maia Sandu: „Suntem mândri că oamenii R. Moldova au fost recunoscuți pentru solidaritatea și compasiunea arătate în momentul în care am primit sute de mii de ucraineni”
Peste 1 060 de fermieri cărora seceta le-a distrus roada din acest an au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul însumă de 100 de milioane de lei anunțat de Guvern:
PROTOCOL // Cantonamente sportive comune și atragerea de fonduri europene, cu sprijinul României! Elisabeta Lipă: „Ne asumăm responsabilitatea de a dezvolta și sprijini sportivii din R. Moldova și a le oferi tot suportul necesar”