05:11:56 18.05.2021
 
Stiri

INTERVIU // Nicolae Pîrnău: „Activitatea FMF este CRIMINALĂ... Nu avem un campionat, NU avem o națională, nu avem nimic, domnule Oleinicenco. Fotbalul nu e SRL”. Acesta i-a transmis un MESAJ și lui Pavel Cebanu

Actualitate 03.11.2020 09:00 Vizualizări4560 Autor: Vitalie Hadei


INTERVIU // Nicolae Pîrnău: „Activitatea FMF este CRIMINALĂ... Nu avem un campionat, NU avem o națională, nu avem nimic, domnule Oleinicenco. Fotbalul nu e SRL”. Acesta i-a transmis un MESAJ și lui Pavel Cebanu

Situația fotbalului moldovenesc este catastrofală și e nevoie de o resetare urgentă, pentru ca acesta să aibă viitor. De această părere este impresarul Nicolae Pîrnău, care timp de 20 de ani a realizat mai multe transferuri spectaculoase, inclusiv ale fotbaliștilor din campionatul intern al R. Moldova. Acesta este convins că actualul președinte al FMF, contabilul Leonid Oleinicenco, nu are nicio treabă cu fotbalul, iar acest lucru îl înțeleg tot mai mulți oameni de fotbal. În interviul acordat Ziarului NAȚIONAL, agentul i-a adresat un mesaj și președintelui de onoare al FMF, Pavel Cebanu.

Dle Pîrnău, cu ce vă ocupați acum? Mai urmăriți ce se întâmplă cu fotbalul din R. Moldova?

Sunt agent de fotbal de aproximativ 20 de ani, având licența cu numărul 002. Sunt unul dintre primii agenți din Republica Moldova. Tot timpul am fost pe lângă fotbal. Fiind ziarist în trecut, am comentat meciurile din campionat și partidele jucate de echipa națională.

Mai țin minte când reprezentativa noastră câștiga meciurile cu Țara Galilor, Georgia, Armenia, nu mai vorbesc de asemenea adversari ca Luxemburg sau Andorra...

Citește și: INTERVIU // Igor Oprea: „Nu vom avea fotbal în R. Moldova, până nu vom face SCHIMBĂRI. Avem acum o șansă UNICĂ de a schimba lucrurile. Dacă actuala conducere va rămâne în funcție, fotbalul va DEGRADA tot mai tare”

Sunteți de acord cu afirmația potrivit căreia fotbalul moldovenesc parcurge, probabil, cea mai nefastă perioadă de la independență încoace?

La momentul actual situația din fotbalul moldovenesc poate fi caracterizată într-un singur cuvânt – catastrofă. E o catastrofă transformată în mocirlă, care nu are sorți de izbândă. Mă adresez către toți oamenii din fotbal, nu la contabili sau așa-numiții manageri: oare nu vă aduceți aminte de acele victorii obținute de cluburile moldovenești și de naționala noastră? Oare nu ați obosit de momentele în care plecați capetele și vă ascundeți privirile, zicând în gând: „Ai noștri iarăși au pierdut”.

Din ce cauză credeți că s-a ajuns aici? Mulți oameni din fotbal spun că e nevoie de o schimbare la nivel de management, la nivel de conducere a FMF. Credeți că acest lucru va schimba situația?

Normal că este nevoie de o schimbare. Aș spune că avem nevoie de o explozie echivalentă cu vulcanul Vezuviu. Trebuie de răsturnat totul, începând cu conducerea, ghidarea și administrarea fotbalului moldovenesc, terminând cu educarea copiilor și construcția stadioanelor.

Problema cea mai mare vine de la conducerea Federației noastre de fotbal. Imaginați-vă că eu, în trecut fiind ziarist și în prezent agent, aș intra într-o sală de operație și, ca un chirurg, aș încerca să operez pe cineva la inimă. Ar fi o acțiune criminală.

Ceea ce face conducerea FMF în momentul de față este o acțiune criminală, cu iz penal. Chiar mă adresez către domnul Oleinicenco: fotbalul nu este un SRL, domnule Oleinicenco. Fotbalul este o planetă separată, iar dumneavoastră nu aveți habar ce se întâmplă. De ce credeți că dumneavoastră puteți opera un pacient și de ce considerați că sunteți capabil să conduceți Federația Moldovenească de Fotbal?

Citește și: Leonid Oleinicenco este acuzat că a adus POLITICUL în FMF și-i face campanie lui Dodon pe banii UEFA și FIFA. Țîcu: „PSRM practic a pus mâna pe fotbalul moldovenesc. Nu mai putem tolera asemenea DEZMĂȚ”

Implicarea politicului la cel mai înalt nivel al FMF face bine sau rău fotbalului din R. Moldova?

Prima condiție de la FIFA și UEFA este ca fotbalul să se afle în afara politicului. Domnule Oleinicenco, dumneavoastră încercați să vă țineți cu ambele mâini de fotoliul de președinte al FMF. Pe timpuri, Gică Hagi spunea: „Luați mâna de pe Steaua!”. Eu vă zic – luați mâna de pe federație!

Aceste mâini grăsuțe sunt transpirate de emoții, deoarece știu că vor trebui să se desprindă de fotoliu. Asta vă impune să mergeți la orice pentru a vă menține la putere. Nu vă temeți ca într-o zi vor veni suporterii și vă vor scoate cu tot cu fotoliu din Federație?

Cum vedeți dvs., ca impresar, fotbalul din R. Moldova, echipa națională, ceea ce vine din urmă, echipele de juniori, de tineret?

Fotbalul este o industrie care nu iartă greșeli. Din punctul meu de vedere, este necesară ridicarea fotbalului din genunchi prin deschiderea mai multor școli de copii, cum ar fi Academia lui Radu Rebeja, care a fost inaugurată acum un an și are în prezent peste 400 de copii.

Acolo se muncește zi de zi și nu se axează pe o publicitate ieftină. Oameni buni, opriți-vă! Râde toată lumea de noi!

Vreau să mai zic ceva conducerii federației – ați transformat fotbalul într-o societate cu răspundere limitată. Eu vă înțeleg foarte bine: răspundere limitată, populism și publicitate de 2 lei. Stați o clipă, oameni buni. Din contra, fotbalul este o responsabilitate maximă, este o investiție, unde copiii devin fotbaliști.

Citește și: INTERVIU // Sergiu Chirilov DESFIINȚEAZĂ programul FMF de promovare a fotbalului în școli: „Fotbalul moldovenesc are viitor, dar trebuie să spargem zidul clădit de conducerea FMF”

Puteți să faceți o paralelă privind valoarea jucătorilor noștri de acum 10-20 de ani și a celor de astăzi? Ne amintim că în acea perioadă echipa națională era formată doar din stranieri... Acum ce se întâmplă?

Îmi aduc aminte de perioada de acum 15 ani, când fotbaliștii naționalei Moldovei au evoluat pentru multe cluburi din Europa. Poate, în mare parte, au jucat în Rusia, dar oricum au fost legitimați la cluburi de top. Selecționata a fost formată din fotbaliști care au jucat în străinătate.

Ce avem astăzi, domnul președinte Oleinicenco? Nu avem un campionat, nu avem o națională, nu avem nimic! Încă un lucru. Spuneți-mi vă rog, dumneavoastră chiar nu observați că acest selecționer Engin Firat își bate joc de o țară întreagă? El vorbește în batjocură. Oare nu observați că nu este antrenor? El nu are nicio treabă cu fotbalul, cu atât mai mult cu echipa națională unei țări.

Treziți-vă! Contabilul nu are treabă cu fotbalul! Lăsați la o parte aceste jocuri de 2 lei și plecați. Ocupați-vă de altceva. Făceți-vă actori de cinema. Vă dau contacte la Hollywood. Fotbalul moldovenesc se îneacă în mocirlă.

Radu Rebeja și-a anunțat candidatura pentru șefia FMF, credeți că poate fi acea persoană care să dea un semnal pentru schimbare?

La cârma Federației trebuie să vină un om din fotbal. Radu Rebeja a fost căpitanul naționalei Moldovei. Practic toată cariera și-a petrecut-o în afara țării. Banii câștigați din fotbal i-a investit tot în fotbal. Vizitați într-o zi academia lui și să vedeți ce se întâmplă acolo.

Sunt absolut sigur că, în cazul în care Radu Rebeja va veni la cârma Federației, vor fi atrași toți oamenii din fotbal, care vor să dezvolte acest gen de sport. Atunci vom reveni la acele victorii care le-am avut în trecut, acele victorii care ne-au bucurat, acele victorii care au adunat stadioane.

Unde vedeți fotbalul moldovenesc peste patru ani, având în vedere două scenarii: primul - în caz de schimbare la nivel de conducere a FMF și al doilea - în cazul în care actualul președinte, Leonid Oleinicenco, rămâne în fruntea forului național?

Nici nu vreau să cred și să admit că actuala conducere va rămâne la putere. Mai jos nu există! Este doar infernul.

Vreau să mă adresez către toți oamenii din fotbal, inclusiv către președintele de onoare al FMF, Pavel Cebanu: haideți să ne unim în jurul persoanelor care știu ce înseamnă fotbal și cunosc cu ce se mănâncă fotbalul!

A venit timpul să revenim la acele succese pe care le-am avut.

Vă mulțumim pentru interviu!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine va ridica mănuș...

14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md