05:03:11 18.05.2021
 
Stiri

INTERVIU // Sergiu Chirilov DESFIINȚEAZĂ programul FMF de promovare a fotbalului în școli: „Fotbalul moldovenesc are viitor, dar trebuie să spargem zidul clădit de conducerea FMF”

Actualitate 28.10.2020 09:00 Vizualizări3146 Autor: Vitalie Hadei
INTERVIU // Sergiu Chirilov DESFIINȚEAZĂ programul FMF de promovare a fotbalului în școli: „Fotbalul moldovenesc are viitor, dar trebuie să spargem zidul clădit de conducerea FMF” Facebook


De numele său se leagă una dintre cele mai mari victorii din istoria fotbalului din R. Moldova, însă a fost fost îndepărtat de Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), pentru că și-a permis să-și spună propria opinie diriguitorilor fotbalului moldovenesc. Este vorba de fostul internațional moldovean, Sergiu Chirilov. Într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, fostul antrenor al naționalei Under 21 a declarat că fotbalul moldovenesc nu are un viitor bun, dacă nu va fi o schimbare la nivel de conducere a FMF și dacă șefii forului fotbalistic moldovenesc nu vor coborî cu picioarele pe pământ.

Dle Chirilov, în calitate de antrenor/metodist al Școlii Republicane de Fotbal, cred că sunteți cel mai indicat să ne spuneți dacă fotbalul moldovenesc merge într-o direcție bună său greșită?

După părerea mea, fotbalul moldovenesc se află într-un impas. Mă refer la modul cum jucăm. Am regresat foarte mult. La nivel internațional, atât selecționatele, cât și cluburile înregistrează rezultate dezamăgitoare.

Pentru că sunteți nemijlocit implicat în creșterea noilor generații de fotbaliști, ce părere aveți despre programul FMF de promovare a fotbalului în școli și formarea unor clase specializate?

Orice program, ce ține de organizarea copiiilor în procesul de învățarea abilităților de a juca un fotbal performant, este benefic. Conținutul programului implementat astăzi în cazul nostru, este la nivel de amatori. Ne pricepem cu toții la fotbal, însă la nivel performant nu știm să jucăm.

Citește și: Igor Oprea: „Nu vom avea fotbal în R. Moldova, până nu vom face SCHIMBĂRI. Avem acum o șansă UNICĂ de a schimba lucrurile. Dacă actuala conducere va rămâne în funcție, fotbalul va DEGRADA tot mai tare”

Apropo, dat fiind faptul că ați luat-o de jos, ați lucrat foarte mult cu juniorii, vi s-a cerut o părere, ajutorul în privința implementării acestui program?

De mulți ani încoace nu se ține cont de părerea generației noastre. Ea nu este doar neglijată, dar am senzația că suntem un fel de persona non grata. Noi am clădit treptat drumul nostru.

De exemplu, aș menționa Academia lui Radu Rebeja sau programul „Noi” implementat de Ghenadie Scurtul. Știm bine ce condiții are Academia lui Radu Rebeja, ce proces de antrenament au. În programul „Noi” este determinant conceptul, principiile și metodologia.

Credeți în reușita acestui program sau din start ceva nu este în ordine cu el? Cum trebuie să arate acest program, în opinia dvs., pentru ca să simțim rezultate palpabile?

Poate la nivel de amatori nu este un proiect rău, însă dacă vorbim despre fotbal de performanță, atunci aceste idei ne duc în eroare, în condițiile în care sunt implementate de FMF. Selecția de la 12-14 ani se face mult mai târziu. Vom fi tot timpul cu 5-6 ani în dezavantaj comparativ cu alte țări, în care există fotbalul de performanță.

Citește și: INTERVIU // Emil Caras își dorește o SCHIMBARE la nivelul conducerii FMF, pentru că fotbalul moldovenesc „se scufundă în ABIS”. Prima măsură pentru a opri acest picaj: „Sunt sigur că doar Radu Rebeja poate schimba lucrurile”

Am avut un exemplu extraordinar – structura unităților educaționale din URSS. Clasele specializate au fost formate din copiii cu vârsta cuprinsă de la 7-8 ani. Să făcea o selecție foarte bună. Se făceau câte două antrenamente pe zi și se jucau meciuri în weekend. Vă dați seama câtă muncă s-a depus pentru ca acele generații să devină fotbaliști?

Din aceste clase sportive se făcea selecție pentru Liceul Republican cu profil sportiv, unde au lucrat cei mai buni antrenori. La 16-19 ani tinerii jucătorii formau echipa Centrului Olimpic de pregătire. Datorită acestei structuri și procesului de antrenament, a apărut o generație foarte bună – Curteian, Cleșcenco, Rebeja, Sosnovschi, subsemnatul. Ei au jucat în asemenea campionate precum Israel, Rusia, Belgia sau Germania.

Rezultatele naționalei în primii 10 ani după destrămarea Uniunii Sovietice s-au datorat, în primul rând, evoluției acestor fotbaliști.
De ce ați fost îndepărtat de FMF, dat fiind faptul că aveți o experiență bogată în calitate de fost fotbalist, dar și ca antrenor?

Cred că într-un moment am fost foarte categoric și mi-am expus părerea în fața „conducătorilor” noștri. Mă refer la un singur gând: voi ați fost niște idoli în teren pentru noi. Ați fost un exemplu, atunci când ne-ați antrenat. Valoarea antrenorului era incontestabilă. De ce acum, când sunteți conducători, aceste principii sunt încălcate? De ce factorul sportiv este subminat de factorul financiar? Probabil, acesta a fost motivul de ce nu am mai fost solicitat.

De numele dvs. se leagă una dintre cele mai importante victorii din istoria fotbalului moldovenesc - 1:0 cu Germania lui Ozil, Khedira etc. Între timp, acea generație a germanilor a obținut victorii importante la Campionatele Mondiale și Europene, iar noi... Unde se rupe firul?

Da, a fost o performanță, în premieră, pentru naționala Under 21: locul III, după România și Rusia (Dziuba, Dzagoev, Kokorin). Am făcut 14 puncte, un record la momentul dat.

În prezent nu avem echilibrul între factorul sportiv și cel financiar. Aici este ruptura. Despre ce putem vorbi, dacă nu se investește în factorul uman? În exterior avem ceva foarte și foarte frumos, dar ca și conținut – avem un joc modest, care nu aduce rezultate.Credeți că o parte din vină aparține și celor care diriguiesc fotbalul moldovenesc?

Cu siguranță, ei poartă cea mai mare responsabilitate.

În acest sens, nu pot să nu vă întreb despre alegerile pentru șefia FMF, programate la începutul anului 2021. Credeți că este nevoie de o schimbare la nivel de conducere a FMF?

Toată Republica Moldova știe răspunsul, dar foarte puțini au curaj să o spună deschis. Desigur, avem nevoie de reforme. Avem un președinte al FMF, care nu a jucat fotbal și nu știu dacă l-a învățat de când este parte al forului fotbalistic din R. Moldova. Vorbim despre schimbările pe care le dorim să vedem pe terenul de fotbal. Nu știu dacă el și echipa sa au experiența de a gestiona jocul în sine. Nu mai spun de procesul de instruire și de creștere a jucătorilor.

Cine, în opinia dvs., ar putea stopa acest declin al fotbalului moldovenesc?

Avem doi candidați, iar eu optez pentru Radu Rebeja.

Dvs. o să vă implicați cumva în acest demers, în cazul în care veți fi cooptat în nouă echipă?

M-am implicat, chiar dacă nu sunt cooptat în echipa nouă. Nu sunt indiferent de situația actuală în fotbalul moldovenesc.

Dle Chirilov, o să vă întreb fără ocolișuri: are viitor fotbalul moldovenesc sau ne chinuim degeaba?

Bineînțeles, putem să avem viitor, însă trebuie să spargem zidul care a fost clădit în anii precedenți de către conducătorii federației de fotbal.

Vă mulțumim pentru interviu!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine va ridica mănuș...

14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md