INTERVIU // Radu Rebeja promite să fie un ALTFEL de președinte: „Nu-mi doresc să conduc FMF zeci de ani. Vreau să pornim lucrurile BUNE, să ne bucurăm de rezultatele loturilor naționale și cluburilor noastre”. Prioritățile CAPITANULUI în fruntea FMF
Candidatul la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Radu Rebeja, promite că va fi un altfel de conducător al forului național, un conducător care nu se va ține cu dinții de fotoliu ani la rând, fără să facă prea multe pentru fotbalul moldovenesc. Acesta e sigur că anume concurența sănătoasă poate duce la dezvoltarea fotbalului din R. Moldova, care la ora actuală este aproape în colaps.
Într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, Radu Rebeja a vorbit despre primele măsuri pe care le va lua în calitate de șef al FMF, despre soarta selecționerului Engin Firat , dar și despre membrii echipei sale. Totodată, Radu Rebeja a fost întrebat dacă merită cineva din actuala conducere a FMF să facă pușcărie.
Dle Rebeja, spuneți-ne, vă rugăm, ce v-a determinat să candidați la șefia FMF și când ați decis că trebuie să vă implicați în această luptă?
După discuțiile din teritoriu cu membrii afiliați, dar și cu persoanele implicate în procesul de dezvoltare a fotbalului, am luat decizia fermă de a candida la postul de președinte al Federației Moldovenești de Fotbal. În primul rând, nu pot rămâne indiferent față de situația actuală – fotbalul din R. Moldova este în proces de degradare.
Mai mult ca atât, din acțiunile întreprinse de actuala conducere eu nu văd nicio posibilitate de a schimba lucrurile spre bine. În fruntea FMF este o persoană care nu cunoaște fotbalul din interior. La fel, în conducea FMF practic nu sunt persoane care ar înțelege cu adevărat ce este să fii fotbalist, antrenor sau conducător de club.
Mai grav este că, în perioada de conducere de aproape doi ani, domnul Oleinicenco nu a atras în structurile de conducere specialiști cu experiență în fotbal. Accentul a fost pus pe specialiști în management, IT tehnologii și fotbal de mase.
Să împarți banii veniți de la FIFA și UEFA nu înseamnă nici pe departe o gestionare corectă a fondurilor externe, fonduri care ar dezvolta fotbalul! Continuând în acest mod, riscăm să pierdem nu doar o singură generație de copii talentați și dornici de a juca fotbal mare.
Toate acestea, dar și rezultatele foarte slabe ale echipelor naționale m-au determinat să adun o echipă puternică, profesionistă, cu care să ne impunem și să schimbăm lucrurile în fotbalul autohton.
Care sunt primele trei-cinci măsuri pe care le veți lua în regim de urgență, pentru a redresa lucrurile în fotbalul moldovenesc?
Posibil va părea straniu, dar un prim pas în reformarea fotbalului moldovenesc eu l-aș face prin ajustarea actului principal - statutul FMF. Suntem obligați să încadrăm acest document în normele legale, să corespundă normelor democratice, recomandărilor FIFA și UEFA. Să nu existe duble standarde și interpretări pe placul unui grup de conducători!
Dacă e să revenim la măsurile de urgență, cred că trebuie să ne concentrăm mult mai mult pe dezvoltarea fotbalului de copii și juniori. Aici este rezerva cea mare. Nu putem aștepta rezultate frumoase atât de la loturile naționale, cât și de la cluburile de fotbal, până nu vom investi în copii. La ora actuală activează foarte multe școli de fotbal, dar suportul din partea FMF este unul simbolic.
Este necesar să susținem antrenorii de copii. Conducătorii școlilor au nevoie de suport în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii sportive. Totodată, este imperios necesar de creat centre de pregătire a tinerilor jucători de performanță. Aceste centre trebuie finanțate de FMF. În același timp, e nevoie de asigurat o selecție corectă a celor mai talentați copii. Crearea acestor centre ne va da posibilitatea de a crește generații noi de jucători, care vor demonstra rezultate frumoase la loturile naționale.
Un alt capitol important se referă la fotbalul regional. Sunt multe persoane în localități care, alături de conducătorii administrației publice locale, își doresc să dezvolte fotbalul la ei acasă. Dar, iarăși, posibilitățile lor sunt limitate. Fără suportul considerabil din partea FMF, este complicat de schimbat lucrurile.
Activitatea Asociațiilor Raionale de Fotbal nu este valorificată la justa valoare. Petrecerea competițiilor pe parcursul anului este doar una dintre sarcinile asociației. Acordarea de suport metodologic școlilor și cluburilor de fotbal, elaborarea proiectelor de dezvoltare a fotbalului în raion, atragerea investițiilor, selecția, monitorizarea și promovarea copiilor talentați și multe alte inițiative vor spori calitatea lucrului echipei asociației.
De asemenea, ne dorim să ajutăm echipele din campionatele interne, de la Divizia „B” până la Divizia Națională. Aceste cluburi sunt generatoare de jucători pentru loturile naționale. Avem ca scop să creștem imaginea campionatelor interne, să asiguram un arbitraj corect. Vom lupta cu fenomenul jocurilor trucate, vom susține cluburile să-și dezvolte infrastructura sportivă. Toate aceasta, pe lângă creșterea calității jocului, ne va permite să întoarcem spectatorii în tribune.
Și, nu în ultimul rând, vom depune eforturi pentru a dezvolta fotbalul feminin și fotbalul de mase. Acesta reprezintă un capitol important pentru a atrage cât mai multe persoane să practice fotbalul, dar și să opteze pentru un mod de viață sănătos.
Este foarte mult de lucru, dar avem încrederea că situația actuală din fotbalul moldovenesc trebuie și poate fi schimbată spre bine, iar acest lucru ne încurajează să mergem înainte.
În ultima perioadă, mai mulți membri afiliați, care ar fi incomozi actualei conduceri, au fost excluși din rândurile FMF. Cum comentați această situație?
Această decizie a Comitetului Executiv FMF, în ajunul Congresului de alegere a președintelui și organelor de conducere a federației, este o curățare a listei membrilor afiliați cu drept de vot, membri care nu sunt loiali actualei conduceri.
Creând o comisie doar din angajații oficiului central FMF și fără a asculta măcar un argument din partea celor 12 membri, actuala conducere, în frunte cu domnul Oleinicenco, a comis un abuz administrativ, punând sfârșit activității fotbalistice acestor cluburi și școli.
În loc să le ofere suport și timp pentru a depăși situația economică complicată, dar și perioada de pandemie, conducerea FMF a radiat din listă membrii afiliați care nu planificau să-i susțină la Congres. Este o crimă împotriva fotbalului!
Recent, domnul Oleinicenco a declarat ca este susținut de 102 membri afiliați. Există riscul ca să nu puteți acumula semnăturile necesare pentru a vă înscrie în cursa pentru șefia FMF, dacă, admitem, membrii vor fi intimidați...
După declarația lui Leonid Oleinicenco apare o întrebare: cum a reușit dânsul într-o singură zi, după ce pe 22 decembrie a anunțat data petrecerii Congresului FMF, să se înscrie în cursă și să aibă susținerea a 102 membri afiliați? Deci, pe 22 decembrie a fost anunțată data Congresului FMF, iar pe 23 decembrie dânsul deja avea 102 înaintări din partea membrilor afiliați. Aici este importantă o precizare: după apariția altui candidat, fiecare membru afiliat are posibilitatea să-și schimbe viziunea. Astfel, membrii afiliați pot să-și retragă susținerea în favoarea unui candidat și să opteze pentru altul.
Pot să vă spun că, într-adevăr, a existat acest risc (de a nu avea semnături suficiente pentru înscrierea în cursa pentru șefia FMF n.r.). Fără a anunța data Congresului, folosind la greu angajații federației, dar și punând presiune pe membrii afiliați prin intermediul organelor locale, cu riscul ca aceștia să fie lipsiți de finanțare din partea FMF - prin astfel de metode au fost colectate foarte multe așa-numite înaintări în favoarea actualului președinte. Obiectivul a fost și este doar unul – de a bloca apariția unui contracandidat. De mai mulți ani alegerile pentru conducerea FMF este un proces mimat, cu un singur candidat, care are un singur scop - prelungirea mandatului.
Este ridicolă această situație, pentru că, în discuțiile cu membrii afiliați, majoritatea din ei au adresat o întrebare: care va fi modalitatea de vot la Congresul FMF? Tradițional, folosind prevederile actualului Statut FMF, adunarea generală a fost impusă să voteze președintele prin vot deschis, sub vizorul camerelor de luat vederi. Ignorând practicile FIFA și UEFA, Federația Moldovenească de Fotbal așa vede „alegerile democratice”.
Sunt folosite toate metodele, pentru ca cineva să-și păstreze fotoliile. Cineva încearcă și să se victimizeze, după așa-numitele presiuni din partea mea sau a colegilor mei. Apar interviuri puse la cale de ofițerii de presă ai FMF, în care susținătorii actualei conduceri spun că eu și colegii mei nu am avea șanse în aceasta campanie. E și firesc, deoarece sistemul construit de mai bine de 20 de ani cedează cu greu.
Puteți să ne spuneți cine sunt membrii echipei dvs.? Cine vor fi, de exemplu, noul secretar general și eventualii vicepreședinți ai FMF?
Suntem o echipă formată din persoane cunoscute în lumea fotbalului și absolut nu este obligatoriu ca toți să fi jucat fotbal. Cu toate acestea, toți au activat în acest domeniu mulți ani, iar unii au experiență de lucru și în cadrul FMF.
În curând vom prezenta oficial atât echipa, cât și programul de dezvoltare a fotbalului cu care venim în fața alegătorilor.
Planificați schimbări și la nivelul conducerii echipei naționale? Apropo, cum comentați lipsa de rezultate a echipei naționale și cine credeți că se face vinovat?
Am comentat nu o singură dată rezultatele echipei naționale sub conducerea antrenorului Engin Firat. În opinia mea, după prestația rușinoasă din Liga Națiunilor, antrenorul echipei naționale ar trebui să vină cu explicații și un raport detaliat, după care să-și prezinte demisia.
Posibil că nu avem la momentul actual numărul necesar de jucători de calitate pentru a obține un rezultat dorit de suporterii naționalei, dar e inadmisibil ca un antrenor, care a acumulat doar un punct în cele opt jocuri oficiale, să rămână în funcție.
Sunt sigur că atât rezultatul, cât și calitatea jocului puteau fi mult mai bune, iar vina principala o poartă, cu siguranță, antrenorul principal.
În opinia dvs., echipa națională a R. Moldova se poate califica la un turneu final, după exemplul Albaniei? Când s-ar putea întâmpla acest lucru?
Consider că nu este corect, fiind permanent pe ultimele poziții în toate clasamentele, să vorbim de o calificare la un turneu final. Îmi trasez drept prioritate educarea unei generații de jucători care, venind la națională, vor schimba atât calitatea jocului, cât și rezultatele. Și abia după o perioadă de creștere stabilă în ratingul mondial vom îndrăzni să atacăm calificarea la un turneu final. Este mult de lucru, dar eu sunt optimist.
Prin ce o să vă deosebiți dvs. de actuala conducere a FMF, în contextul criticilor pe care le aduceți?
În primul rând, permanent am crezut în forța echipei și nu a unui conducător. Ne dorim ca activitatea FMF să fie una transparentă, deciziile să aparțină tuturor membrilor și nu unui grup de conducători.
De asemenea, ne dorim o gestionare eficientă a fondurilor venite din partea FIFA și UEFA, cu indicatori de rezultate. Neîndeplinirea acest indicatori va pune sub semn de întrebare prelungirea mandatului.
Nu-mi doresc deloc să conduc FMF zeci de ani. Vreau să pornim lucrurile bune, să ne bucurăm de rezultatele loturilor naționale și cluburilor noastre, să întoarcem spectatorii în tribune. Sunt sigur că schimbările și concurența duc spre dezvoltare.
În ultimul timp ați lansat mai multe acuzații grave la adresa conducerii FMF. Credeți că merită cineva din actuala conducere a FMF să facă pușcărie? Veți iniția vreun audit general al FMF, dacă veți prelua conducerea acestei instituții?
Sunt departe de astfel de declarații. Știu că ultimul timp FMF este în vizorul mai multor organe de control atât interne, cât și externe. Este în desfășurare și un audit internațional din partea UEFA. Personal am fost audiat.
Actualul proces inițiat de Centrul Național Anticorupție, legat de organizarea jocurilor trucate cu posibila implicare a unor conducători FMF, la fel ridică mari semne de întrebare.
Cu siguranță, în caz de preluare a funcției, va urma un audit. Este corect de început activitatea având toată informația pe masă. Specialiștii financiari urmează să-și facă meseria. Raportul va fi analizat, iar decizia va aparține organelor competente.
În cazul în care ajungeți președintele FMF și în patru ani nu vă îndepliniți angajamentele asumate în cadrul Congresului, veți renunța la conducerea forului fotbalistic?
Am menționat mai sus că unul dintre obiectivele mele principale este organizarea activității transparente a FMF, unde fiecare membru are un cuvânt de spus și are posibilitate să critice.
Pentru a obține un alt mandat, repet, obține, dar nu impus alegatorilor prin vot în mod deschis și sub presiune, orice conducător este obligat să-și asume o reformă și să o îndeplinească. În caz contrar, urmează să fie schimbat. Sunt pentru o astfel de abordare.
Cum vedeți fotbalul moldovenesc peste patru ani prin comparație: dacă ajungeți președintele FMF sau dacă rămâne actuala conducere?
Actuala conducere a demonstrat de-a lungul anilor de ce este capabilă. Plecarea fostului președinte, domnului Pavel Cebanu, a agravat situația și mai mult.
Eu sunt sigur că fotbalul nostru poate și trebuie să fie mai bun. Sunt sigur că în patru ani e posibil de schimbat multe lucruri spre bine și, important, este posibil de a pune o bază pentru succesele ulterioare.
Nu ne putem permite să pierdem timp. Este necesară o implicare urgentă, pentru ca să stopăm degradarea fotbalului, proces pe care nu-l văd doar angajații FMF. Având o echipă puternică și un plan bine determinat de acțiuni, eu privesc cu mare optimism viitorul fotbalului moldovenesc.
Dle Radu Rebeja, vă mulțumim pentru interviu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”