18:15:16 22.03.2023
Stiri

INTERVIU // FMF ar pune la cale cea mai mare OPERAȚIUNE de radiere a membrilor afiliați. Radu Rebeja: „Nu fiți indiferenți. Cel mai mare „miracol” va fi că acești 50 de membri FMF vor vota pentru excluderea lor din cadrul FMF”

Actualitate 17.08.2022 11:27 Vizualizări3849 Autor: Vitalie Hadei
INTERVIU // FMF ar pune la cale cea mai mare OPERAȚIUNE de radiere a membrilor afiliați. Radu Rebeja: „Nu fiți indiferenți. Cel mai mare „miracol” va fi că acești 50 de membri FMF vor vota pentru excluderea lor din cadrul FMF”


Actuala conducere a Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) ar vrea să fie în fruntea fotbalului moldovenesc pentru mulți ani înainte și ar pune la cale un mare abuz. Mai exact, la Congresul FMF de pe 19 august ar urma să fie făcute mai multe modificări ale Statutului Asociației Obștești FMF, care ar fi contrare legislației.

Fostul internațional moldovean și vicepreședinte al FMF, Radu Rebeja, susține că a depistat cel puțin 50 de articole dubioase în proiectul noului Statut, dintre care 20 sunt în contradicție cu legislația în vigoare și chiar Constituția R. Moldova. Cel mai grav ar fi că, potrivit noilor modificări, peste 50 de membri afiliați ai FMF, care anul trecut votau pentru actuala conducere a forului moldovenesc de fotbal în frunte cu Leonid Oleinicenco, urmează să fie radiați din lista membrilor.

Rebeja, în calitate de fondator al unei academii de fotbal, a solicitat să i se ofere cuvântul la acest Congres al FMF, pentru a atrage atenția asupra acestor abuzuri, însă spune că i s-a refuzat acest drept.

Într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, Rebeja explică tertipurile la care a apelat actuala conducerea a FMF pentru a scăpa de peste 50 de membri afiliați și atrage atenția reprezentanților Agenției Servicii Publice să fie foarte atenți când vor aproba modificările la Statutul FMF.

Dle Radu Rebeja, a trecut mai bine de un an de la ultimul Congres al FMF, atunci când intenționați să candidați pentru șefia fotbalului moldovenesc. Nu ați fost admis nici măcar în calitate de candidat, iar la un an distanță, potrivit spuselor dvs., nu vi se permite să vă spuneți punctul de vedere în legătură cu deciziile luate de actuala conducere a FMF. De ce credeți că se întâmplă acest lucru?

Pe 19 august curent va avea loc Congresul ordinar al FMF și, într-adevăr, în conformitate cu Statutul FMF, am solicitat să mi se ofere cuvânt în cadrul Adunării Generale. Din start vreau să vă comunic că nu vorbim despre o prelungire a Congresului precedent în care au fost alese sau, mai exact, realese, de altfel, ca și în toată perioada de existență a FMF, organele de conducere FMF. De acel Congres se ocupă instanța de judecată și, chiar dacă reprezentanții FMF încearcă să tărăgăneze procesul de judecată, eu rămân convins că instanța va face lumină în acest caz.

Citește și: DOC // Radu Rebeja, INDEZIRABIL la Congresul FMF. Internaționalul cu 74 de meciuri la echipa națională și cu investiții serioase în fotbalul moldovenesc a depistat încălcări grave în noul proiect de statut promovat de actuala conducere a FMF

Deci, în cadrul Congresului FMF de pe 19 august, vreau să le vorbesc membrilor afiliați FMF despre foarte multe aspecte dubioase în activitatea forului fotbalistic, despre felul în care se iau deciziile. De câte ori m-am adresat, în calitate de membru afiliat, către conducerea FMF sau către Comitetul Executiv FMF, de atâtea ori adresările mele au fost ignorate!

Consider acest fapt neadmisibil într-o asociație obștească. Am asistat la mai multe Congrese FMF în diferite calități, dar de fiecare dată când ieșeau vorbitorii „selectați” la tribună, mi se crea impresia că asist la un congres a Partidului Comuniștilor din anii 70-80, de pe vremea URSS. Discursuri frumoase pline de laude și aplauze în sală, de parcă suntem în fruntea tuturor clasamentelor.

Am cerut o luare de cuvânt, dar și de această dată solicitarea mea a rămas fără răspuns. Mai mult, luările de cuvânt și propunerile au fost incluse pe agenda Congresului la ultimul punct, la „Diverse”!

E un tupeu mare și o obrăznicie curată din partea organizatorilor Congresului FMF. Propunerile și luările de cuvânt au loc după aprobarea tuturor documentelor, adică după votarea lor!

În cadrul Congresului urmează să fie aprobat actul principal al FMF și anume Statutul FMF. Dvs. ați atras atenția că un număr mare de articole din proiectul noului Statut FMF, care urmează să fie aprobat la Congresul FMF, ar fi contrare legislației în vigoare. Puteți oferi detalii?

Conform noii Legi privind asociațiile obștești din 2020, toate asociațiile sunt obligate să-și ajusteze documentele în baza cărora activează. FMF nu a ales calea modificărilor, ci calea abrogării vechiului Statut și aprobarea unui nou document.

Am transmis proiectul Statutului FMF unui grup de specialiști în domeniu care, după o examinare minuțioasă, a depistat un număr mare de articole contrare legislației, la fel și un număr foarte mare de articole care nu corespund normelor democratice ale unei asociații obștești.

Realizez că nu vom avea posibilitatea de a discuta sau dezbate acest proiect de Statut, dar și îmi doresc ca membrii afiliați să studieze acest document și să-și asume consecințele ce vor urma după aprobarea documentului.

Ce consecințe aveți în vedere?

Studiind proiectul noului Statut FMF, mi s-a creat impresia că el este alcătuit nu pentru o bună funcționare a Asociației Obștești FMF, nu pentru dezvoltarea fotbalului în R. Moldova, dar pentru o gestionare comodă a Federației de către un grup din cadrul conducerii FMF și în scopul diminuării riscului unor schimbări în rândul conducerii pe mulți ani înainte!

Nu mă voi opri la toate articolele dubioase, dar vă voi atrage atenția asupra unuia dintre cele mai importante articole din noul Statut, prin care se încalcă dreptul membrilor afiliați și care, apropo, vine în contradicție cu legislația în vigoare. Conform noului Statut FMF, imediat după aprobarea lui vor fi excluși peste 50 de membri afiliați - școli și cluburi de fotbal, mai multe asociații, care au fost zeci de ani parte a FMF. Vor rămâne 65 de membri afiliați. Conducerea FMF, prin modificarea propusă, urmărește monopolizarea puterii. Asociațiile raionale și teritoriale subordonate și finanțate de FMF vor constitui pe viitor 56% din totalul membrilor cu drept de vot! Absurditate totală!

Cel mai mare „miracol” va fi că acești peste 50 de membri FMF vor vota pentru excluderea lor din cadrul FMF! Și asta este doar o mică parte din numărul de articole care necesită a fi examinate și dezbătute în cadrul Congresului.

Cum vedeți viitorul fotbalului moldovenesc, având în vedere intențiile actualei conduceri a FMF?

Fiind o persoană care a trecut prin toate etapele în fotbal, de la jucător, vicepreședinte FMF și fondator al unei școli de fotbal care, în scurt timp, a ajuns în rând cu cele mai bune școli din republică, ca persoană care a investit zeci de milioane de lei în fotbalul moldovenesc, îmi doresc ca FMF să fie condusă de persoane competente, care știu fotbalul nu de la televizor.

Vreau în fruntea FMF persoane integre, ca fiecare decizie luată de acești conducători să fie îndreptată spre dezvoltarea fotbalului și nu în interesul doar al unui grup de persoane.

Actuala conducere, poate din necunoaștere, se axează doar pe promovarea fotbalului de mase, dând la o parte fotbalul de performanță! Conducerea FMF nu observă problemele existente în teritoriu, acolo unde ar trebui să apară noii Curtianu, Testemițanu sau Rogaciov...

Nu-mi imaginez de unde și cum planifică FMF să completeze loturile naționale. Cum își vor completa echipele din campionatul intern loturile? Probabil prin intermediul proiectelor gen „Fotbal în școli”, conduse de profesorii de educație fizică sau invitând stranieri din toate colțurile lumii.

Fotbalul de performanță este un segment extrem de complicat și poate fi apreciat după rezultate. Probabil acesta și este motivul din cauza căruia FMF nu dorește să-și asume responsabilități. Mult mai simplu este să organizezi seminare și festivaluri.

Fotbalul este promovat de jucătorii de valoare pe teren și nu de fotografii frumoase pe rețelele de socializare. Îmi doresc să ne mândrim cu rezultatele echipelor naționale! Dar pentru asta este necesar să muncim foarte mult și calitativ.

Indiferent ce va urma, personal, împreună cu partenerii mei, vom continua să investim în fotbalul moldovenesc, să investim în copii și sunt sigur că vom reuși! E o plăcere mare să faci ceea ce știi, ceea ce-ți aduce satisfacție și să vezi cum munca și eforturile tale aduc rezultate frumoase!

Dacă tot nu vi se oferă cuvântul la Congresul FMF, ce mesaj ați avea pentru membrii afiliați ai acestui for?

Vreau să mă adresez către membrii afiliați, către societatea fotbalistică – nu rămâneți indiferenți. Toți trebuie să realizeze că schimbările spre bine sunt în fiecare dintre noi și că, dacă vrem și ne unim eforturile, atunci totul este posibil!

Mă adresez și către organele statale, care urmează să avizeze și să înregistreze noul Statut FMF, în cazul aprobării lui de către Adunarea Generală - sunt curios în ce mod Agenția Servicii Publice va accepta acest Statut cu un număr atât de mare de încălcări legislative și chiar a Constituției R. Moldova, dar și a normelor democratice în cadrul unei asociații obștești spre înregistrare!

Desigur că luăm în calcul să contestăm în judecată un eventual abuz comis în cadrul Congresului din 19 august.

Dle Radu Rebeja, vă mulțumim pentru interviu!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md