10:10:51 04.12.2022
Stiri

Intenție SCANDALOASĂ la Tiraspol, susținută de Rusia! Ce se va întâmpla cu agenții economici?

Economie 29.12.2014 12:30 Vizualizări1780 Autor: Virginia Nica
Intenție SCANDALOASĂ la Tiraspol, susținută de Rusia! Ce se va întâmpla cu agenții economici?


Așa-zisa administrație de la Tiraspol a anunțat intenția de a solicita Moscovei ca întreprinderile din stânga Nistrului să fie incluse în programul Rusiei privind substituirea importurilor sau să fie echivalate cu întreprinderile rusești, transmite novostipmr.ru.

Din cauza sancțiunilor occidentale, Rusia a lansat programul de substituire a importurilor, care prevede aprovizionarea cu materie primă doar de la agenții economici de pe teritoriul Rusiei. Potrivit sursei citate, așa-zisul ministru al dezvoltării economice din stânga Nistrului, Alevtina Slincenko, a chemat șefii întreprinderilor industriale din regiune cărora le-a comunicat despre demararea acestui program.

„Din cauza acestor condiții, multe dintre întrerpinderile noastre vor pierde pur și simplu comenzile pe care le au din partea companiilor mari, cum ar fi „Rosneft” sau „Gazprom”. Deja au fost înregistrate cazuri când au fost stopate relațiile comerciale între mai mulți agenți economici din acest motiv”, a spus Slincenko.

Astfel, reprezentanta Tiraspolului a amintit că, datorită memorandumului semnat în acest an cu Rusia, această problemă va fi soluționată prin înaintarea unei solicitări părții ruse pentru ca agenții economici să fie incluși în acest program de substituire a importurilor sau să fie echivalate cu întreprinderile rusești.

Reprezentantul Rusiei în relațiile comerciale cu R. Moldova, Vladislav Darvai, susține că acest program va proteja întreprinderile rusești și va fortifica industria. „După cum vedem, republicile prietene se confruntă cu probleme din cauza acestui program și vom găsi soluții. Acum, autoritățile din Rusia au drept scop să colecteze toată informația despre întreprinderile din Transnistria. Noi trebuie să înțelegem cu care sunt probleme concrete cu care se confruntă întreprinderile din fiecare sector al economiei. Apoi vom sintetiza informația, o vom analiza și o vom prezenta Moscovei. Ne așteaptă multă muncă, una dificilă, însă sunt sigur că, datorită eforturilor consolidate, vom reuși”, a declarat Darvai.

Menționăm că datele oficiale de peste Nistru arată că agenții economici se orientează tot mai mult pe piața externă europeană, aceste livrări deținând circa 60% din total. Astfel, datele așa-zisei bănci centrale de la Tiraspol arată că, în timp ce în Rusia exporturile au crescut în prima jumătate a acestui an cu circa 25%, întreprinderile de peste Nistru au livrat pe piața europeană mărfuri în volum de peste 2,5 ori mai mare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md