18:13:20 26.04.2024
Stiri

Premierul Chicu îi îndeamnă pe agricultori să accepte compensații de 1 500 de lei la hectar, pentru că ar putea să NU primească nici acești bani „Nu putem accepta ULTIMATUMUIRI. Și acește 300 de milioane au fost realocate”

Actualitate 17.08.2020 18:10 Vizualizări1540 Autor: Ziarul National
Premierul Chicu îi îndeamnă pe agricultori să accepte compensații de 1 500 de lei la hectar, pentru că ar putea să NU primească nici acești bani „Nu putem accepta ULTIMATUMUIRI. Și acește 300 de milioane au fost realocate”


Premierul Ion Chicu este surprins de faptul că cei 2 800 de agricultori din R. Moldova nu sunt de acord cu compensația de 1 500 de lei la hectar pentru cerealele din prima grupă (grâu, orz). Oficialul îi îndeamnă pe fermieri să meargă la AIPA să-și ridice acești bani, pentru că în caz contrar ar putea fi renegociată și această sumă. De asemenea, premierul a vorbit astăzi și despre măsurile fiscale pentru agricultori, dar care vor fi aprobate doar după ce Fondul Monetar Internațional va da un aviz pozitiv.

„Astăzi au avut loc noi discuții cu agricultorii din R. Moldova. Au fost abordate subiecte ce țin de fiscalitate, cât și despre eșalonarea unor credite și plăți. La Ministerul Finanțelor s-a discutat astăzi despre unele măsuri fiscale. Ministerul Finanțelor consideră că la această etapă putem să elaborăm și să promovăm câteva proiecte care ar avea ca obiectiv următoarele aspecte: rambursarea TVA-ului pe care agricultorii l-au acumulat în conturi. Vom face astfel ca acest TVA să fie utilizat pentru achitarea plăților fiscale aferente, fără ca agricultorii să plătească bani. Acest lucru se va face prin depunerea unei declarații, iar trezoreria va transfera acești bani agricultorilor. Ulterior, ei vor achita plățile respective. De asemenea, vom face astfel ca TVA-ul acumulat în contul acestor agenți economici să fie folosit în contul plății pentru impozitul funciar, care urmează să fie achitat până la 30 septembrie. E vorba de un total de 120 de milioane de lei. Era una dintre cerințele agricultorilor și sper să mergem mai departe”, a declarat premierul Chicu, în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, premierul spune că s-a acceptat instituirea moratoriului la controale din partea statului până la 31 decembrie 2020, iar decizia urmează să fie luată de Parlament: „Am agreeat să mergem în Parlament cu propunerea de a extinde subvenționarea dobânzilor la credite pentru agricultori. Pentru creditele existente, nu doar pentru cele noi. Am acceptat să fie simplificat regulamentul de alocare a compensației pentru cerealele din prima grupă. S-a decis eliminarea unor acte. Proiectul va fi aprobat miercuri de Guvern, astfel încât alocarea acestor bani pentru 2 800 de agenți economici să fie mai simplă și rapidă”.

Ion Chicu mai spune că s-a ajuns la un numitor comun privind datoriile pe care le au agricultorii pentru tehnica agricolă. „E vorba de 200 de milioane de lei, care urmează a fi reeșalonate pentru 12 luni. Și acesta este un suport din partea statului. De asemenea, o să mergem și cu o modificare care ar permite Camerei de Comerț și Industrie să emită certificate de forță majoră agricultorilor. Aceste certificate permit formalizarea unor relații dintre agenții economici și furnizorii lor, în cazul în care în contracte este prevăzută această modalitate. S-a mai discutat ca pe viitor, nu este exclus că începând cu 1 octombrie, să fie diminuată cota TVA la livrările pentru fertilizanți și alte livrări. Sperăm să diminuăm această cotă cu 12%. Să fie o cotă unică pentru livrări, dar și producția agricolă. Acest proiect va fi elaborat săptămâna aceasta, dar trebuie neapărat să-l coordonăm cu FMI, pentru că noi deja avem o înțelegere pentru un program de 550 de milioane de dolari”, a adăugat prim-ministrul.

Ion Chicu a lăsat să se înțeleagă că actuala guvernare a făcut mai mult decât se putea pentru agricultori, iar aceștia nu ar trebui să se mai revolte și să fie nemulțumiți.

„Astăzi am discutat despre reeșalonarea creditelor pe care le au agricultorii față de instituțiile bancare și nonbancare. Urmează să ne adresăm către instituțiile financiare, pentru ca acestea să fie cooperante în ceea ce privește reeșalonarea creditelor. Sperăm că vom ajunge la o înțelegere. De asemenea, vom elabora un proiect care ar institui obligativitatea acestei reeșalonări. Noi vom pregăti acest proiect, dar acesta urmează să fie coordonat cu FMI. Când va fi acceptul FMI, atunci vom merge în Parlament cu acest proiect.

După discuțiile de astăzi de la Ministerul Finanțelor, am înțeles că reprezentanții protestatarilor nu sunt de acord cu 1 500 de lei la hectar, ceea ce înseamnă că negocierile noastre de sâmbătă stau în aer. În cazul în care nu se acceptă suma de 1 500 de lei, atunci va trebui de revenit la discuții. Actualmente, statul nu poate să aloce mai mult decât 1 500 de lei la hectar. Dacă există această poziție rigidă, uneori sub formă de ultimatum, noi nu o putem accepta. Asta pentru că și acești 1 500 de lei la hectar a trebuit să-i realocăm de la alte articole de cheltuieli. Vom urmări cu atenție poziția agricultorilor. Dacă se insistă pe sume mai mari, bineînțeles că rămâne sub semn de întrebare și ceea ce am agreat acum. De aceea, noi contăm pe o abordare constructivă, o înțelegere a situației în care se află țara. Mai mult decât 300 de milioane la prima grupă de cereale nu putem aloca. Fac apel către cei 2 800 de lideri, de agenți economici, să depună actele la AIPA și să primească 1 500 de lei. Dacă au altă poziție, atunci va trebui să revenim la discuții privind suma alocată”, a conchis premierul.

De menționat că fermierii insistă ca statul să le acorde câte 3 000 de lei la hectar pentru prima grupă de cereale. Aceștia spun că nu vor scoate tractoarele din Chișinău până când Guvernul nu va aloca compensațiile pe care le solicită.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md