07:17:00 06.04.2020
 
Stiri

FOTO // Flori și lacrimi în scuarul Gării

Social 13.06.2014 11:13 Vizualizări2091 Autor: Galina Munteanu
FOTO // Flori și lacrimi în scuarul Gării


Sute de flori, lumânări și lacrimi astăzi în Scuarul Gării, locul de unde, acum 73 de ani, au pornit spre Siberia sute de mii de moldoveni. Familii, rude și prieteni s-au adunat astăzi în fața monumentului, construit în memoria deportaților, pentru a aduce un omagiu celor care au avut de suferit de pe urma represiunilor staliniste.

„Am ajuns acasă, dar nici puiului de șarpe nu-i dorim să treacă prin ce am trecut noi”, își amintește cu durere în suflet Eugenia Dragan, urcată în tren și dusă în Siberia în noaptea de 12 spre 13 iunie.

„Îmi amintesc cum dormeam pe cuptor și tata m-a trezit și mi-a spus: Borea, trezește-te! Au venit antihriștii să ne ducă la moarte. Ne-au dus în Siberia de gheață să nu mai știm de neamul românesc”, susține Boris Vasiliev.

De la eveniment nu a lipsit nici conducerea țării, miniștri, lideri de partide, deputați, primarul capitalei și funcționarii primăriei, care au depus flori la monument.

Astăzi, în R. Moldova sunt comemorate victimele primului val de deportări în masă, care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Atunci au fost deportate peste 22 de mii de persoane. În total, în Basarabia au existat trei valuri de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 şi aprilie 1951.

În luna iulie a fiecărui an, tot cei peste opt mii de deportaţi sau deţinuţi politici care au mai rămas în R. Moldova beneficiază de un ajutor unic în valoare de 500 de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

=IULITA Unionista dela Reni= 13.06.2014 12:17

ANUNT UNIONIST: —————————————————– - Duminică, 15 Iunie 2014, orele 9 am or. Smil /Ismail/ FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI ISTORICE. organizat la iniţiativa Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa. Manifestarea se doreşte a fi o continuare a consultărilor cu românitatea din Basarabia Istorică, divizată artificial în români şi „moldoveni” de regimul sovietic cu peste 70 de ani în urma. Invitati: reprezentanţi ai societăţii civile – - membri şi lideri ai asociaţiilor naţional-culturale româneşti din regiunea Odesa, - cadre didactice din instituţiile de învăţământ cu predare în limba română, - cât şi distinşi invitaţi din Ucraina, România şi Rep. Moldova, - experţi în domeniul respectării drepturilor minorităţilor naţionale, învăţământ în limba română şi interculturalitate. - alti doritori Parteneri: - Institutul Cultural Român, - Asociaţia Răsăritul Românesc, - Centrul Român de Studii şi Strategii. Forumul urmând să se finalizeze cu un spectacol folcloric oferit de Ansamblul „Dor Basarabean” s. din Erdek-Burnu / Utkonosovka, r. Ismail. Adresa manifestarii: Restaurant „Neptun”, strada L. Kupikraian nr.4 (Portul Fluvial), or. Ismail, regiunea Odesa. Informaţii suplimentare la telefon: 00380982095719, e-mail: apopesku at gmail com - Anatol POPESCU Preşedinte al Asociaţiei „Basarabia” ————————————————– N.B. IN MEMORIAM: ASASINAREA ROMANILOR: 62. Adrian Dohotaru – la 56 de ani –/1939 -1995/ – diplomat român, «accident mortal» înscenat pe autotrasa «ucraineană» de lânga Chilia la sud la Dunăre. 63. Ștefan Lupu, directorul școlii din s. Cartal (azi “Orlovka”, raionul Reni), mort de “cancer” la comanda. Persecutat de autorități și Serviciile Ucrainene de Securitate. Mare apărător al învățământului în limba română în Sudul Basarabiei. 64. - In cazul Părintelui-ieromonah Atanasie (Stan Petcu), cu aceeaşi apartenenţă bisericească, cu şcoală în România, cetăţean şi el al R. Moldova, originar de la Ciamaşir, Chilia, s-a mers mult mai departe. Acesta a fost găsit mort într-o dimineaţă de vară pe o bancă din parcul central din Ismail. Versiunea oficială, trecută în expertiza medico-legală: «strangulare», deşi nu avea nicio urmă pe gât, în schimb avea tâmpla năsădită. Nimeni, cu excepţia celor de la instituţiile speciale din Ucraina şi de la Ministerul de Externe al R. Moldova, nu au pus la îndoială faptul unui omor premeditat. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ===== BUCOVINA DE NORD ===== ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———– —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥——— ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 ! =====================================

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md