ATROCITĂȚILE sovietice: 77 de ani de la primul val de DEPORTĂRI din Basarabia
În noaptea de 12 spre 13 iunie curent se împlinesc 77 de ani de la primul val de deportări din Basarabia, când autoritățile sovietice au încărcat în vagoane pentru vite circa 30 de mii de basarabeni pe care i-au dus în Siberia sau Kazahstan.
După anexarea unor teritorii de la România, inclusiv Basarabia, sovieticii au început a le „curăța de elemente periculoase”, iar cei vizați erau moșierii, comercianții, polițiștii și jandarmii, primarii, intelectualii etc.
Operațiunea de deportare a început la ora 2.30, când militari înarmați și un lucrător al securității bătea la geamul casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii. „Într-un sfert de oră să fiți gata!”, li se striga. Deportaților le era permis să ia câte 10 kg de fiecare persoană, numai că, de multe ori, tot ce era mai de preț sau mai util în bagajele celor deportați le împărțeau între ei cei care i-au ridicat în miez de noapte. Îndată, erau urcați în camioane sau chiar în căruțe, fiind duși până la Gară.
În stațiile de cale ferată, membrii fiecărei familii erau separați în felul următor: capii de familii într-o parte, tinerii peste 18 ani în altă parte, iar femeile cu copii mici și bătrânii - aparte. În vagoane erau repratizate câte 70 - 100 de persoane, fără apă în plină vară, dar și fără hrană. Mulți au decedat pe drum, nerezistând condițiilor de transportare care au durat câteva săptămâni până la destinație - în lagăre de muncă forțată.
Bolşevicii aveau să continue astfel, pe parcursul unui întreg deceniu (1941-1951), cu o atrocitate greu de imaginat, să distrugă capitalul uman valoros din Basarabia pe care s-o poată conduce mai ușor.
În opt ani (1940-1941 şi 1944 -1951), sovieticii au organizat şi pus în practică trei valuri masive de deportări, un plan bine gândit, prin care, susţin istoricii, Moscova urmărea să „rezolve“ atât problema naţională, cât şi cea spirituală. Cifrele oficiale arată că în total 550 000 de oameni au fost ridicaţi cu brutalitate din casele lor şi duşi în lagăre de muncă forţată în Siberia şi în Kazahstan.
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”