07:12:37 18.02.2019
 
Stiri

ATROCITĂȚILE sovietice: 77 de ani de la primul val de DEPORTĂRI din Basarabia

Știri 12.06.2018 17:30 Vizualizări967 Autor: Ziarul National
ATROCITĂȚILE sovietice: 77 de ani de la primul val de DEPORTĂRI din Basarabia

În noaptea de 12 spre 13 iunie curent se împlinesc 77 de ani de la primul val de deportări din Basarabia, când autoritățile sovietice au încărcat în vagoane pentru vite circa 30 de mii de basarabeni pe care i-au dus în Siberia sau Kazahstan.

După anexarea unor teritorii de la România, inclusiv Basarabia, sovieticii au început a le „curăța de elemente periculoase”, iar cei vizați erau moșierii, comercianții, polițiștii și jandarmii, primarii, intelectualii etc.

Operațiunea de deportare a început la ora 2.30, când militari înarmați și un lucrător al securității bătea la geamul casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii. „Într-un sfert de oră să fiți gata!”, li se striga. Deportaților le era permis să ia câte 10 kg de fiecare persoană, numai că, de multe ori, tot ce era mai de preț sau mai util în bagajele celor deportați le împărțeau între ei cei care i-au ridicat în miez de noapte. Îndată, erau urcați în camioane sau chiar în căruțe, fiind duși până la Gară.

În stațiile de cale ferată, membrii fiecărei familii erau separați în felul următor: capii de familii într-o parte, tinerii peste 18 ani în altă parte, iar femeile cu copii mici și bătrânii - aparte. În vagoane erau repratizate câte 70 - 100 de persoane, fără apă în plină vară, dar și fără hrană. Mulți au decedat pe drum, nerezistând condițiilor de transportare care au durat câteva săptămâni până la destinație - în lagăre de muncă forțată.

Bolşevicii aveau să continue astfel, pe parcursul unui întreg deceniu (1941-1951), cu o atrocitate greu de imaginat, să distrugă capitalul uman valoros din Basarabia pe care s-o poată conduce mai ușor.

În opt ani (1940-1941 şi 1944 -1951), sovieticii au organizat şi pus în practică trei valuri masive de deportări, un plan bine gândit, prin care, susţin istoricii, Moscova urmărea să „rezolve“ atât problema naţională, cât şi cea spirituală. Cifrele oficiale arată că în total 550 000 de oameni au fost ridicaţi cu brutalitate din casele lor şi duşi în lagăre de muncă forţată în Siberia şi în Kazahstan.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

11.02.2019 09:13 Nicolae Negru Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Pla...

08.02.2019 09:19 Ziarul National „Mama” lui Dodon se numește Șor

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md